SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Turistička inspekcija - štiti prava putnika  (Pročitano 3836 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 704
  • Karma: +2/-0
Turistička inspekcija - štiti prava putnika
« poslato: Decembar 15, 2009, 10:13:49 posle podne »
Za 2008. godinu broj prijava građana na rad turističkih agencija u blagom je padu u odnosu na isti period prethodnih godina. Građani se najčešće žale na lošiji nivo komfora od predviđenog, zatim na to da u apartmanima nema sadržaja koji su naznačeni, kao i da su hoteli udaljeni od plaže više nego što je navedeno u programu putovanja.

Sektor turističke inspekcije prima sve prijave građana, a kontrole na osnovu tih prijava se obavljaju na osnovu prioriteta. Inače, građani se inspekciji mogu obratiti pismenim putem, telefonom ili elektronskom poštom.

Kod opravdanih prijava inspekcija najpre sprovodi postupak medijacije, što znači da se trude da se između putnika i agencije postigne nekakav dogovor kako bi agencije oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama. Realno, to je najbrži i najpovoljniji ishod za putnika, ali i za agenciju. U slučaju dogovora, agencija je obavezna da za neizvršene usluge vrati dogovorenu razliku u ceni u roku od 15 dana, u suprotnom Inspekcija preduzima propisane mere.

Dakle, kada se dogovore agencije i putnik, inspektori podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, sa mogućom zaprećenom kaznom od 40.000 do 300.000 dinara za pravno lice, odnosno 6.000 do 15.000 dinara za odgovorno lice.

U Ministarstvu ekonomije kažu da postoji posebna preporuka korisnicima usluga turističkih agencija, sa objašnjenjem postupanja u slučaju reklamacije. Građanima se savetuje da ugovaraju turističke aranžmane koje organizuju licencirane turističke agencije, kao i da pre putovanja dobro prouče opšte uslove i program putovanja.

Važno je da građanin pokrene reklamacioni postupak u roku od osam dana po završetku putovanja podnošenjem prigovora samoj agenciji. Pri tom, poželjno je da putnik napravi prigovor i na licu mesta, tokom putovanja ili boravka.
U slučaju da agencija ne odgovori putniku na prigovor ili ne vrati dogovorenu razliku u propisanom roku od 15 dana, putnik treba da podnese prijavu inspekciji.

Kako se obratiti turističkoj inspekciji
Adresa: Omladinskih brigada 1, Novi Beograd, za pisanu prijavu
Telefon: 011/3139686, od 8.30 do 16.30 časova
E-mail adresa: insp@merr.sr.gov.yu

Saveti građanima
-ugovarajte turističke aranžmane koje organizuju licencirane turističke agencije
-pre ugovaranja dobro pročitajte opšte uslove i program putovanja jer se tu nalaze vaša prava i prava
  i obaveze agencije
-važno je da reklamacioni postupak pokrenete u roku od osam dana, podnošenjem   prigovora samoj agenciji
-poželjno je da napravite prigovor i na licu mesta, tokom putovanja ili boravka i da prikupite moguće dokaze
-zatim se podnosi prijava turističkoj inspekciji


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA