SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Cena avio karata konačno i za nas "smrtnike"  (Pročitano 4232 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 696
  • Karma: +2/-0
Cena avio karata konačno i za nas "smrtnike"
« poslato: Februar 03, 2010, 07:54:46 posle podne »
Ranijih godina cene avio karata bile su "nebu pod oblake". "Obični smrtnici" mogli su samo da sanjaju ovu vrstu prevoza. Kao da su je bogati smislili samo za sebe, i cenama je držali što dalje od "obične boranije". Kao da nisu želeli da se "mešamo" sa njima. Sećam se da je i u vreme Tita stvar bila ista. Let od Aerodroma Beograd do Pule bio je veliki izdatak za moje roditelje. U to vreme, negde '85-te, kao srednjoškolac na letovanje u Poreč, Rovinj...preko Pule, pa na bus..Crna Gora-šta i gde ti je to. Čiste plaže, usluga na vrhuncu, diskoteke pune mladih nemica...Eh što beše život. Ali da se vratimo cenama avionskih karata.

I danas, menadžment JAT-a kao da ne želi da "sleti" i pogleda šta se dešava na sceni prodaje avionskih karata. Drže cene, gube putnike, usluga slaba, letačko osoblje iz nekog penzionerskog doma (izvinjavam se letačkom osoblju na ovom izrazu-ali čisto radi upoređivanja sa ostalim osobljem u drugim kompanijama) a o kašnjenju i onom poznatom CANCELLED na monitorima aerodroma da i ne pričam. Ne ide više tako, shvatili su i neki od njih ali j_bi ga državna firma, narod plaća pa guraj dalje, dokle-to niko ne zna.

I pre ukidanja viza za građane Srbije došli su "niskotarifni letači", ali samim ukidanjem dovelo je do sve većeg interesovanja za ovo tržište. Poslednji među pridošlicama je austrijski Niki, koji od ove nedelje šest puta sedmično leti iz Beograda do Beča po ceni od samo 29 evra sa svim taksama za karte u jednom smeru kupljene nekoliko meseci unapred ili za 93 evra za povratni let bližeg datuma.

Dolazak novih igrača na domaće avio-tržište na kojem Jat ervejz drži oko polovine celokupnog saobraćaja, a ostatak dele vodeći evropski operateri, koji sa Jatom uglavnom imaju duopol na linijama na kojima lete, gotovo sigurno će za posledicu imati niže cene karata.

Sledeći tekst preuzet je iz Danas.rs
Promene se već sada mogu primetiti, pa tako na pomenutoj liniji između glavnih gradova Srbije i Austrije, osim Nikija direktno saobraćaju još i Jat i Ostrijan erlajns i dva nacionalna operatera morala su da reaguju na pojavu konkurencije i snize cene karata. Sva tri operatera sada nude cene niže od 100 evra za povratne karte, uključujući sve takse i naknade. Najveća mađarska avio-kompanija Malev odskora takođe leti iz Beograda (ka Budimpešti) i dalje ka većini evropskih prestonica, a tokom promotivnog perioda koji se završio sa prolaskom januara, karte za većinu destinacija prodavale su se po ceni od 99 evra sa svim taksama.

Konkurencija među operaterima već je počela da utiče na cenovnu politiku, pa je tako i Jat odmah po ukidanju viza lansirao promotivnu akciju prodaje karata po ceni od 19 evra, bez taksi, u kojoj je prodao oko 14.000 povoljnijih karata pre nego što je akcija završena. Da dolazi kraj vremenu kada su aviokompanije u Srbiji mogle da naplaćuju astronomske cene karata, ukazuju i najave o dolasku brojnih drugih niskotarifnih avioprevoznika na aerodrom Nikola Tesla. Najverovatnije je da će među prvima biti mađarska lou kost kompanija Viz er, koja bi prema najavama već od letnjeg reda letenja mogla da počne da saobraća iz Beograda

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište smatra da će dolazak lou kost operatera imati samo dobre posledice po građane i da će nesumnjivo dovesti do pada cena i poboljšanja usluge.

- Dovoljno je pogledati kako žive Mađari koji su svoje tržište potpuno liberalizovali i Srbi koji su do sada imali zatvoreno tržište. Prosečan žitelj Budimpešte ima i veći izbor i ostane mu više novca u džepu kada kupi avio-kartu nego naši građani, zato što bilateralni monopoli koji važe u srpskom avio-saobraćaju donose samo više cene i lošu uslugu. Zato bi i bilo dobro kada bi došlo više niskotarifnih operatera, a naročito ako bi među njima bio i Viz er, koji je šampion niskih cena i dobre usluge. Što se tiče našeg nacionalnog avioprevoznika, treba znati da Jat postoji zbog građana, a ne građani zbog Jata. Letački poslovi te kompanije skoro da više i ne postoje, a ostali, poput tehničkog održavanja aviona ili keteringa, koji su već izdvojeni, nastaviće uspešno da rade - tvrdi Stevanović za Danas, dodajući da Jat možda ne bi ni morao da propadne, ali da ga je upropastilo jako loše upravljanje i politički postavljeni direktori koji su donosili katastrofalne odluke, umesto da su samo uzimali platu.

Slično viđenje ima i Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja, koji ističe da Jat ubuduće sigurno neće moći da tera po starom, već će morati da se prilagodi novoj situaciji ili da se suoči sa drastičnim padom prometa.

- Putnici mogu samo da profitiraju od dolaska novih aviokompanija na ovo tržište. To se naročito odnosi na one koji budu išli na letovanje na popularne destinacije jer će turističke agencije sigurno sklapati ugovore sa niskotarifnim operaterima, čime će se, s druge strane, Jatov udeo u kolaču sve više smanjivati u odnosu na vreme kada je imao monopol. Jat će morati da ili što pre nađe strateškog partnera ili da nestane sa scene - kaže Đogović za Danas.

Teret duopola

Na gotovo svim destinacijama na koje se do sada moglo putovati iz Beograda postojali su duopoli jer su između zemalja postojali bilateralni sporazumi koji su dopuštali da na linijama lete samo nacionalne aviokompanije dve zemlje. Zbog toga su cene karata Jata i kompanija tih zemalja uglavnom bile ujednačene. Tako je do Londona i Pariza bilo potrebno platiti i više od 300 evra za kartu, a do bližih gradova više od 200. Ostaje pitanje koliko su zbog duopola na linijama „stradali“ građani Srbije koji sada mogu da putuju do evropskih prestonica i za 100 evra, dok je donedavno bilo nezamislivo kupiti kartu ispod 200 evra i koliko su na tome zarađivali i Jat i nacionalni prevoznici drugih zemalja.