SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Aerodrom Nikola Tesla raskinuo sa 'Jatom' zbog aerodromskih taksi  (Pročitano 3182 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 696
  • Karma: +2/-0
Aerodrom Nikola Tesla raskinuo sa 'Jatom' zbog aerodromskih taksi
« poslato: Mart 05, 2010, 11:38:15 posle podne »
Izvor: press.rs
Čekanje zbog JAT-a - Ako „Jat" ne plati dug, njihovi putnici će morati da čekaju u redu kako bi platili takse.

Aerodrom „Nikola Tesla" raskinuo ugovor sa „Jatom" zbog duga od osam miliona evra, u Vladi kažu da ta dugovanja smanjuju vrednost aerodroma. Upravni odbor Aerodroma „Nikola Tesla" raskinuo je ugovor sa „Jatom" zbog duga od 8,5 miliona evra na ime vec naplacenih aerodromskih taksi i ostalih troškova, otkriva Press. „Jat" od svojih putnika uz kartu uredno naplacuje i aerodromsku taksu koja je u proseku oko 17 evra, ali vec pet meseci ni dinar od tih taksi nisu uplatili Aerodromu!
Ukoliko „Jat" do 18. aprila, kada istice otkazni rok po ugovoru, ne izmiri ovaj dug, putnici koju lete „Jatom" morace pre poletanja da stoje u redu kako bi platili aerodromsku taksu, što ce ih izložiti dodatnom maltretiranju.
Za razliku od „Jata", putnici ostalih aviokompanija koji budu putovali iz Beograda nece morati da stoje u redovima za placanje taksi, jer one redovno izmiruju obaveze prema Aerodromu „Nikola Tesla". O raskidu ugovora Aerodroma sa „Jatom" upoznata je i Vlada Srbije, osnivac i „Jata" i Aerodroma.
Gde su pare?
Sagovornik Pressa iz Vlade Srbije kaže da „Jat" vec pet meseci nijedan jedini dinar nije prebacio Aerodromu, iako je uredno naplatio sve takse od putnika. - Verujemo da je Aerodrom bio prinuden da raskine ugovor sa „Jatom", jer ni oni više ne mogu da tolerišu ovaj dug, pogotovu zato što je taj novac „Jat" vec naplatio od svojih putnika, ali ga nije prebacio Aerodromu. Najveci deo duga od 8,5 miliona evra je od aerodromskih taksi, a ostatak je od ostalih usluga koje Aerodrom daje svim aviokompanijama kod prihvata i odlaska aviona. Ocekujemo da ce se dug „Jata" do kraja otkaznog roka ovog ugovora koji istice 18. aprila, uvecati na blizu 10 miliona - kaže sagovornik Pressa.
Jedan od glavnih razloga zbog kojih Aerodrom insistira da im „Jat" isplati dug za aerodromske takse koje su vec naplatili je i taj što ce gradanima Srbije uskoro biti podeljene besplatne akcije ovog javnog preduzeca.
Ošteceni svi gradani
- Aerodrom ceka procena vrednosti zbog privatizacije, jer ce 15 odsto akcija biti podeljeno svim gradanima Srbije, tri odsto zaposlenima na Aerodromu, dok ce 15 odsto biti ponudeno na tržištu. Ukoliko „Jat" ne bi platio ovaj dug, ili bi nastavio da svojim putnicima naplacuje takse koje ne želi da uplati Aerodromu, vrednost ovog javnog preduzeca bi bila manja, cime bi i svi gradani bili ošteceni. Zato „Jat" ne duguje samo Aerodromu, vec svim gradanima Srbije - kaže sagovornik Pressa iz Vlade Srbije. Na Aerodromu nisu želeli da govore o saznanjima Pressa, jer, kako nam je receno, „probleme koje imaju sa „Jatom" žele da reše sa svojim osnivacem, Vladom Srbije".
Generalni direktor Jata Srdan Radovanovic nije juce želeo da komentariše raskid ugovora sa Aerodromom „Nikola Tesla". On nam je kratko saopštio da ce „Jat" izmiriti sva dugovanja.
- „Jat ervejz" ce izmiriti sva dugovanja koja ima prema Aerodromu „Nikola Tesla". Ukoliko dode do toga da se usluge odvojeno placaju, putnici ce onda tacno znati koliko šta košta - rekao je Radovanovic.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE KONZULATI DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA