SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Oprez sa testovima na hranu?!  (Pročitano 9854 puta)

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 307
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Oprez sa testovima na hranu?!
« poslato: Mart 04, 2010, 11:10:56 posle podne »
BEOGRAD 05. 03. 2010 - Izvor: Press.rs

U trendu... Test intolerancije na hranu sprovodi se analizom krvi - Oprez sa testovima na hranu?!

Najpoznatiji domaći nutricionisti upozoravaju da testovi intolerancije na hranu, koji se sve više koriste za mršavljenje, nemaju medicinsku opravdanost i opasni su po zdravlje.

Test intolerancije na hranu kojem se podvrgava sve veći broj građana u Srbiji nigde u svetu nije naučno priznata metoda za regulisanje telesne težine. Domaći stručnjaci za ishranu upozoravaju da izbacivanje važnih namirnica iz svakodnevne ishrane, koje se radi po rezultatima ovog testa, može ozbiljno da ugrozi zdravlje ljudi.Iskustva ljudi koji su vec radili test intolerancije na hranu su razlicita. Mnogi su zadovoljni, ali dosta je i onih koji smatraju da su uzalud bacili novac, ugrozivši pri tom zdravlje. Ana Popovic (52) iz Beograda tvrdi da je odmah osetila pozitivne rezultate.- Za ovaj test sam saznala u junu prošle godine. Moja kuma ga je ranije radila i uspela je da za mesec dana smrša nekoliko kilograma. Rekla mi je da su svi primecivali da zraci, da se prolepšala... I ja sam otišla na test, a ono što me je iznenadilo jeste da su tacno ustanovili na šta sam sve alergicna. Posle mesec dana striktnog pridržavanja propisanog režima ishrane holesterol mi je sa 6,2 pao na 4,8. Ono što ja smatram ozbiljnim nedostatkom jeste što uz propisan režim ishrane ne propisuju i nacin, odnosno šta sa cim treba kombinovati, šta uzimati u toku dana... - kaže Popoviceva.
Medutim, iskustvo cetrdesetogodišnje Valentine Petrovic iz Beograda je sasvim drugacije.
- Nisam videla promene kada sam izbacila pojedine namirnice iz ishrane. Samo sam se osecala još umornije i bezvoljnije nego pre - žali se Petroviceva.
Doktorka Jagoda Jorga, strucnjak za ishranu i profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu, takode smatra da testovi intolerancije na hranu nemaju naucnu zasnovanost.
- Ovi testovi se kod nas rade u nekakvim laboratorijama, a rezultate potpisuju lekari. Skoro sam imala priliku da vidim test jedne trudnice koji je potpisao lekar specijalista fizijatrije, a ne gastroenterolog, ciji je to posao. To je najstrašnija strucna greška - kaže dr Jorga. Ona istice da duže odricanje od nekih namirnica može da dovede do promena u razlicitim sistemima u našem organizmu, od anemije, pa sve do smanjenog imunog odgovora.
Ljudi, objašnjava dr Jorga, ne jedu samo zbog kalorija, vec da bi organizmu obezbedili sve važne, hranljive materije, od kojih neke moraju da se unose svakodnevno jer u organizmu ne postoje njihove rezerve.
Razlicita iskustva
- Kada se testom intolerancije uradi eliminacija namirnica bez ikakve naucne zasnovanosti, onda je pitanje da li ono što je ostalo može da obezbedi sve što je organizmu potrebno. To pitanje je narocito složeno kada se radi o deci i trudnicama - kaže dr Jorga.
Doktorka Jorga traži da se zdravstvena inspekcija odmah pozabavi ovim problemom.
- Ne smemo cekati da neko umre, pa da se onda neko seti da je to trebalo zabraniti. Za pocetak, potrebno je osnovati posebnu komisiju koja bi uradila strucni nadzor. Narod se bezobzirno pljacka, a nadležni to mirno posmatraju - zakljucuje dr Jorga.
Za nutricionistu dr Ljubomira Pfafa testovi intolerancije na hranu predstavljaju najobicnije šarlatanstvo.
Posao za inspekciju
- Nema medicinske opravdanosti da se ovi testovi koriste kao sredstvo za redukciju telesne težine. Izbacivanje citavih grupa namirnica iz ishrane, što savetuju laboratorije koje obavljaju testiranja, mogu da izazovu ozbiljne posledice po zdravlje. Kada neko izbaci pojedine vrste namirnica iz ishrane, njegov organizam trpi. Da bi organizam pravilno funkcionisao, moraju da se unose sve namirnice, odnosno hranljive materije - belancevine, masti, ugljeni hidrati, kao i zaštitne materije - vitamini, minerali i oligoelementi - upozorava dr Pfaf.
On istice da zdravstvena inspekcija mora da se pozabavi ovim problemom, jer niko nema pravo da nekažnjeno ugrožava zdravlje ljudi.
- Bice tu mnogo posla za zdravstvenu inspekciju - kaže dr Pfaf.
Doktor Pfaf smatra da dijetu, kada je u pitanju bolest gojaznosti, za svakog pacijenta posebno treba da odredi iskljucivo lekar specijalista.
« Poslednja izmena: Mart 04, 2010, 11:17:27 posle podne od strane Goca »


Van mreže minkaca

 • Newbie
 • *
 • Poruke: 1
 • Karma: +0/-0
Odg: Oprez sa testovima na hranu?!
« Odgovor #1 poslato: Januar 05, 2011, 12:49:53 posle podne »
Utvrđivanje intolerantnosti na pojedine namirnice je dobro u kraćem periodu, što i preporučuju oni koji je zastupaju. Znači ne treba tu hranu koja vam smeta izbaciti zauvek iz jelovnika nego samo 3 meseca, posle toga organizam se očisti i izbori sa imunitetom. Ono što je bitno je da posle treba samo povremeno izbegavati te namirnice. Činjenica je da dugotrajnim pridržavanjem takvog načina ishrane dolazi do anemije, to sam lično iskusila. Nikada nisam bila malokrvna, čak ni u trudnoći. Ali posle godinu dana preporučene ishrane to se desilo.
Znači, intoleranciju je dobro uraditi da bi znali koja hrana nam najviše smeta i treba je izbegavati, ali ne i eliminisati iz jelovnika.

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Odg: Oprez sa testovima na hranu?!
« Odgovor #2 poslato: Januar 05, 2011, 01:12:19 posle podne »
Slažem se. Možeš li detaljnije opisati šta ti desilo, simptomi...
Koristiće nekome da vodi računa. Pozdrav.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA