Forum sajta KoZnaZna

PUTOVANJA Pasoši Vize Državljanstvo Ambasade => Vizni režim Srbije i sveta prema Srbiji => Evropa => Temu započeo: Simon Januar 30, 2011, 12:49:22 pre podne

Naslov: U Makedoniju sa ličnom kartom
Poruka od: Simon Januar 30, 2011, 12:49:22 pre podne
Makedonija predlaže zajedničku kontrolu granice sa Srbijom

(http://www.dodaj.rs/f/2D/uY/44eLw2q8/gordana-jankulovska-daci.jpg)
Ministarka unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska predložila je danas u Skoplju zameniku premijera Srbije i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću uspostavljanje zajedničkog kontakt centar policijske i granične kontrole i zajednicke kontrole na makedonsko-srpskoj granici.

Dačić je makedonskoj koleginici predstavio predlog teksta o prelasku makedonsko-srpske granice samo sa ličnim kartama i rekao da će se danas dogovoreno sprovesti u delo u narednim nedeljama i mesecima.

„Svi sporazumi o kojima smo pričali predstavljaju sprovođenje svih naših načelnih dogovora o saradnji, ali najkorisniji za građanje Srbije i Makedonije je dogovor koji se tiče prelaska državne granice samo sa ličnim kartama”, izjavio je Dačić na konferenciji za novinare u Skoplju.

Ministar Dačić je saradnju Makedonije i Srbije kad su u pitanju unutrašnji odnosi i bezbednost ocenio kao veoma dobru i u usponu.

On je rekao da je sprovođenje dogovora o prelasku granice s ličnim kartama „sasvim logično” imajući u vidu viševekovnu zajedničku istoriju i prijateljstvo i činjenicu da je samo prošle godine makedonsko- srpsku granicu prešlo 4,5 miliona ljudi.

„Današnja poseta visoke delegacije srpskog MUP-a, s ministrom Dačićem na čelu, još jedna je potvrda dobre saradnje i da se jedino kroz razgovor i neposrednu, direktnu komunikaciju država, može dobro sarađivati u interesu građana”, izjavila je ministarka Jankulovska.

Govoreći o promenama Ustava u Makedoniji kako bi makedonski kriminalci koji imaju dvojno državljanstvo mogli da budu izručeni zemljama gde su počinili krivična dela, Jankulovska je rekla da će to zahtevati da ministarstva pravde Makedonije i Srbije zaključe međusobni međunarodni ugovor.

To bi se ostvarilo nakon što se izvrše promene Ustava u Makedoniji, jer, kako je istakla Jankulovska, Srbija je taj deo posla već završila.

Ministar Dačić je izjavio da se na današnjem susretu razgovaralo i o potpisivanju ugovora o uzajamnoj zaštiti ličnih podataka i naglasio da će Srbija izaći u susret Makedoniji u svemu što je u saglasnosti sa zakonima i standardima, jer je ovaj deo veoma bita za proces lustracije koji je u toku u Makedoniji.

Tanjug
objavljeno: 29/01/2011