Forum sajta KoZnaZna

PUTOVANJA Pasoši Vize Državljanstvo Ambasade => Sve o pasošu, vizama, pozivnom i garantnom pismu => Temu započeo: Admin Jun 07, 2013, 12:16:10 posle podne

Naslov: Do pasoša ili lične karte bez prateće papirologije
Poruka od: Admin Jun 07, 2013, 12:16:10 posle podne
Novim Zakonom o opštem upravnom postupku predviđeno je, između ostalog, i da građani kojima je potrebna lična karta ili pasoš, samo doći u policiju, a da državni službenici imaju obavezu da nabave sva prateća dokumenta kao što su državljanstvo i izvod iz matične knjige rođenih, rekla je Gordana Stamenić, državna sekretarka Ministarstva pravde

(http://www.koznazna.com/uploadedImages/960x/do_pasosa_ili_licne_karte_bez_pratece_papirologije.jpg)
Do pasoša ili lične karte bez papirologije

 Izmenjeni propisi, kako je dodala Stamenićeva, koja je i šef radne grupe koja radi na nacrtu Zakona, "sprečiće da građani idu od šaltera do šaltera".

Na javnoj raspravi o nacrtu Zakona, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je da Vlada time želi da oslobodi građane i privredu nepotrebnog administrativnog tereta i “omogućimo upravi da građanima pruži više za njihov novac".

Kako je ministar istakao nacrtom Zakona proširuje se i pravna zaštita građana i privrednih subjekata od "nesavesnog i nezakonitog rada organa javne urpave" koji će svoj posao morati da obavljaju na "uredan i kvalitetan način".

"Građani će ne samo putem naknade štete, kao što je to danas slučaj, već i pružanjem upravnopravne i žaštite od strane Upravnog suda, biti obezbeđeni u pogledu svih životnih delatnosti, kao šsto su snabdevanje vodom, strujom, grejanjem ili javni prevoz," rekao je Selaković.

On je naveo i da se nacrtom uvodi institut upravnih ugovora, koji će ojačati poziciju organa uprave i koji je kako je oceno, koristan i efikasan instrument u rukama država, u vreme "zahuhtale borbe protiv korupcije".

"Nacrt sadrži odredbu po kojoj će svaki ugovor, poput ugovora o javno-privatnom partnerstvu ili ugovor o konecsiji, biti proglašen ništavnim ukoliko nije zaključen u javnom interesu", istakao je Selaković.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbije Adriano Martins ocenio da je novi Zakon o opštem upravnom postupku mora da "okrene javnu upravu ka građanima", poštujući načela efikasnosti, zakonitosti, odgovrnosti, transparentnosti i delotvornosti.

"To je paket pravila koji reguliše i odnose u privredi i koji bi ekonomiju trebalo da učini prosperitetnijom", dodao je Martins.

izvor: Beta