Forum sajta KoZnaZna

ZDRAVLJE Budimo zdraviji => Korisni saveti koji pomažu => Temu započeo: Simon Jun 13, 2014, 11:04:27 pre podne

Naslov: Masažom protiv upale mišića
Poruka od: Simon Jun 13, 2014, 11:04:27 pre podne
Autor: zena.blic.rs/ Foto: Profimedia.rs

Masaža, tople kupke i lekovi antireumatici neki su od mogućih načina za ublažavanje bola koji se u mišićima javljaju nakon treninga.

(http://www.24sata.rs/resources/img/13-06-2014/single_horizontal/1314445-masaza.jpg)

Svako ko napravi pauzu u fizičkom vežbanju dužu od nekoliko meseci, a potom uđe u teretanu ili naglo prođe sportski trening i izloži se većem fizičkom naporu, osetiće bolove u mišićima, tačnije upalu. Ove upale, prema rečima fizijatra, ne narušavaju ozbiljnije zdravlje organizma, a javljaju se ubrzo nakon vežbanja i prestaju tek 72 sata kasnije.

- Prevelika, odnosno predozirana mišićna aktivnost dovodi do poremećaja u kontraktilnim mišićnim jedinicama, koje su osnovna funkcionalna jedinica mišića i do pojave mikrotrauma. To izaziva otok mišićnih vlakana i razvoj upale. Medijatori upale uzrokuju nadražaj receptora bola i pojavu tegoba u mišićima. Bolnost se povećava zbog kiselih metabolita koji se gomilaju kada osoba vežba i tokom
njenog intenzivnog mišićnog rada, tačnije treninga - objašnjava dr Zorica Mitrović, specijalista fizijatar.
Bolnost u mišićima najčešće se, kaže fizijatar, javlja posle većeg mišićnog opterećenja naročito kod osoba koje nisu navikle na   mišićni napor.

- Uzrok upale i bolova su ekscentrične kontrakcije mišića koje se koriste za kontrolu izduženja mišića pod dejstvom sile. Upala nastaje uglavnom ubrzo nakon intenzivnog vežbanja i traje do 72 sata, a onda popušta i prestaje - kaže dr Mitrovica.

Masaža, tople kupke i NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) neki su od mogućih načina za ublažavanje bola koji se u mišićima javljaju nakon treninga.