SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Skorašnje poruke

www.naprapatdavid.se
Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Šta se dešava u Dijaspori / Hrvati od danas mogu u SAD bez vize, ali postoji jedan uslov
« Poslednja poruka od strane Србин poslato Oktobar 23, 2021, 10:30:52 pre podne »
Državljanima Hrvatske od danas je omogućeno da u Sjedinjene Američke Države putuju bez vize, saopšteno je iz američke ambasade u Zagrebu.

Izvor: Nova.rs


Ova odluka Elektronskog sistema za odobravanje putovanja (ESTA) se odnosi na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne duže od 90 dana, piše Jutarnji list.

„Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne saradnje između ove dve države. Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatske Vlade da ispuni stroge zahteve našeg programa“, poručuju iz ambasade.

Program izuzće od viza je deo programa koje omogućava putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a jedini uslov je da se štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora da ispuni kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom. Takođe, pronenat odbijenih viza mora biti ispod tri odsto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.

Odobrenja od elektronskog sistema ESTA važiće dve godine.
2
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Srbija skinuta sa EU ”zelene liste” za putovanja
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Septembar 08, 2021, 07:56:25 posle podne »
Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su danas na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.

Izvor: Nova.rsSrbija je, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji, navode u Briselu.

Ova odluka bi trebalo da bude i zvanično formalizovana u Savetu EU do kraja nedelje.

Lista koju svake dve nedelje ažuriraju ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice odnosno na čije građene i putnike se neće primenjivati restriktivne mere.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka „nema zakonski karakter“, a da su zemlje članice „odgovorne za primenu sadržaja preopruke“.

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.
3
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Novi uslovi za ulazak u Grčku; nevakcinisanima po dva besplatna kompleta
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Avgust 27, 2021, 06:07:01 posle podne »
Putnici koji u Grčku ulaze iz Severne Makedonije sa negativnim PCR, ili rapid testom obavezno će biti testirani na kovid 19, javila je danas agencija MIA.

Izvor: B92


Ta dodatna mera zaštite od koronavirusa stupila je na snagu jutros u šest sati, a pored putnika iz Severne Makedonije važi za putnike koji u Grčku ulaze iz još 15 zemalja, a ako je rezultat testa pozitivan predviđen je 10-dnevni karantin.

Prema novoj ministarskoj odluci grčke vlade, precizira se, da je "za sve putnike, bez obzira na državljanstvo i način ulaska, koji pristižu iz Egipta, Albanije, Argentine, Severne Makedonije, Bugarske, Brazila, Gruzije, Kube, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Kine, Libije, Maroka, Pakistana, Rusije i Turske, preduslov za ulazak da dobiju negativan rezultat obaveznog tesitanja PCR i rapid testom na ulaznim tačkama u Grčku".

Kod neophodnih dokumeta povezana sa kovodom 19 koja su potrebna za ulazak u Grčku u novoj odluci nema promena, odnsno kao i u prethodna tri meseca su potrebni sertifikat o vakcinaciji, ili negastivan PCR/rapid test, ili potvrda o preležanom koronavirusu, zajedno sa popunjenim PLF formularom.

Severna Makedonija se i dalja nalazi na listi trećih zemalja za koje ne važi zabrana ulaska u Grčku, a otvoreni su svi kopneni granični prelazi između dve zemlje.

Nevakcinisanima po dva besplatna kompleta za kućno testiranje

Nevakcinisane osobe koje se vraćaju sa odmora dobiće po dva besplatna kompleta za kućno testiranje na koronavirus, takođe je saopštilo grčko ministarstvo zdravlja.

Testovi će biti dostupni u apotekama, počev od 30. avgusta do 6. septembra, javlja "Katimerini".

Vlada se nada da će ova mera ohrabriti građane koji se vraćaju sa odmora da se sami testiraju.

Besplatni testovi će biti prosleđeni nevakcinisanim radnicima u privatnom i državnom sektoru, kao i nevakcinisanoj deci između pet i 17 godina, odnosno, punoletnima između 18 i 30 godina.

Rezultati testova se moraju aploudovati na sajt grčke vlade, kako bi mogao da se izda validan sertifikat..
4
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / U Nemačkoj od danas na snazi tzv. „3G“ pravilo
« Poslednja poruka od strane Србин poslato Avgust 23, 2021, 07:17:47 posle podne »
U Nemačkoj je u ponedeljak u svim saveznim pokrajinama na snagu stupilo tzv. "3G" pravilo po kojem u javne prostore mogu ući samo oni koji dokažu da su vakcinisani, preboleli koronavirus ili imaju negativni test.

Izvor: n1Pravilo „3G“ važi u svim javnim ustanovama, bioskopima, pozorištima, bazenima, restoranima i uslužnim delatnostima gde nije moguće održavati razmak poput frizera ili pedikira.

U hotelima će oni koji nisu vakcinisani ili preboleli kovid-19 svaka tri dana morati da rade i imaju negativni test.

Gradovi i opštine mogu ova pravila izuzeti ako sedmodnevna incidencija u jednom okrugu na prelazi vrednost od 35. Obaveza nošenja maske i održavanja razmaka u maloprodaji i javnom prevozu ostaje na snazi za sve bez obzira da li se radi o vakcinisanima, onima koji su preboleli koronavirus ili negativno testiranima.

Pritisak na nevakcinisane će se povećati od 11. oktobra od kada država više neće preuzimati troškove antigenog testiranja koji su sada besplatni. Na sastanku savezne i pokrajinskih vlada početkom avgusta zaključeno je da sada, kada svako ko se može vakcinisati ima pristup vakcini, finansiranje testiranja više nije opravdano.

Nemački ministar zdravlja Jens Span najavio je kako odlučujuća za dalje mere protiv koronavirusa više neće biti incidencija nego broj hospitalizovanih pacijenata koji su oboleli od kovida.
5
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Začkoljica koja može da vam napravi problem na granici
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Jul 30, 2021, 03:19:32 posle podne »
Potvrda o završenoj vakcinaciji propusnica je za sve zemlje u kojima srpski turisti letuju, ali o jednom detalju mnogi ne razmišljaju - a mogao bi da se ispostavi kao problem.Izvor: Nova.rs

Naime, uslovi za putovanje u određene zemlje nose vremensku odrednicu, pa kao što PCR test ne sme da bude stariji od 72 sata, a antigenski ne stariji od 48 sati, tako je napomenuto i koliko je potrebno da prođe od vakcinacije, odnosno preležanog kovida. Dosad nismo mnogo obraćali pažnju na te detalje, ali sad bi neki već morali da se sračunavaju.

Jer Hrvatska, na primer, priznaje sve vakcine – Fajzer, Modernu, AstraZeneku, Sputnjik V, Sinofarm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza), međutim potvrda o vakcinaciji ne sme da bude starija od 210 dana, a od poslednje doze treba da je prošlo najmanje 14 dana. Danas je 30. jul, dakle tačno 211. dan u godini, te bi neko ko je, na primer, s vakcinacijom završio 1. januara, već sutra imao problem na granici.

Ako imamo na umu da je u Srbiji 19. januara počela masovna vakcinacija građana protiv koronavirusa, znači da oni koji su među prvima vakcinisani treba da obrate pažnju, posebno ukoliko planiraju odmor u septembru.

I putnici koji planiraju da idu na letovanje s potvrdom o preležanom virusu treba da povedu računa o datumima.

U slučaju Hrvatske, prihvata se pozitivni PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa Covid-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 210 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz. Dakle, već u ovom trenutku, ako ste odbolovali prošle godine – to je bilo pre više od 210 dana.

Za druge zemlje u kojima letujemo nije precizno dato koliko najviše sme da prođe od vakcinacije, ali za preležani kovid postoji dodatak.

Za Grčku je potrebna potvrda o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdata od strane nadležnog organa, ili potvrda o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

U Bugarsku takođe možete sa vakcinom ili potvrdom o preležanoj bolesti, s tim što ovaj dokument važi u periodu od 11. do 180. dana, računajući od datuma testiranja upisanog u dokument.

U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan kovid-19.

Inače, i za povratak u Srbiju, kod onih koji imaju dokument koji potvrđuje preležan virus, važno je da je od prvog testiranja prošlo najmanje 14 dana, a najviše šest meseci.
6
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Šta čeka srpske turiste na letovanjima u regionu
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jul 25, 2021, 04:14:13 posle podne »
Sezona godišnjih odmora je u jeku, a među najpopularnijim destinacijama su Crna Gora, Grčka i Hrvatska. Korona diktira pravila i naše ponašanje na letovanju, a ovo su mere koje vas očekuju, ako se uputite u neku od ovih zemalja.

Izvor: Nova.rs


U Crnoj Gori ne rade diskoteke i klubovi

Crna Gora poslednjih dana beleži rast broja zaraženih, pa su vlada i stručnjaci doneli nove mere u borbi protiv korone. One
su na snazi od petka i definitivno se neće svideti srpskim turistima, posebno onim mlađim. Ono što za sada ostaje nepromenjeno jeste ulazak u zemlju, gde turisti na granici neće morati da pokažu negativan PCR test niti potvrdu o vakcinaciji.

Prema novim merama, do 2. avgusta privremeno će prestati sa radom noćni klubovi, diskoteke, kako na otvorenom tako i u zatvorenim prostorima. Dodatno, zabranjeno je organizovanje
muzičkih festivala u narednih 10 dana, te bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Zabranjeno je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći, uz dosledno poštovanje svih
ostalih epidemioloških mera.

Nove mere biće „oročene” do 2. avgusta, kada će se dalje razmatrati kakva je epidemiološka situacija, i da li će se dalje pooštravati mere. Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta lokali za zabavu poput diskoteka i noćnih klubova ponovo će početi da rade, ali samo za one koji su vakcinisani, imaju negativan PCR test ili imaju dokaz da su
preležali kovid.

Hrvatska uvodi mere za ceo Jadran

Iako je zapadni srpski sused najavio da će biti usvojene mere samo za delove Dalmacije, donete su za celo jadransko primorje.


Situacija je u pojedinim županijama upozoravajuća, stoga zahteva dodatno pojačano praćenje i oprez. Mala žarišta vrlo lako mogu preokrenuti situaciju. U cilju povećanja dostupnosti komore jednoglasno je podržalo predlog Ministarstva zdravstva o sprovođenja vakcinacije i izdavanja potvrda i u apotekama – najavio je hrvatski ministar zdravlja.

Odluke koje će se primenjivati od ponedeljka donose novo smanjenje broja osoba koje se mogu okupljati bez potvrda o vakcinaciji, ali se određuje i maksimalan broj ljudi koji mogu
biti prisutni na nekom okupljanju, bez obzira na to da li imaju potvrde o vakcinaciji.

Broj ljudi koji mogu biti na privatnim okupljanjima bez potvrde o vakcinaciji smanjuje se na 15. Maksimalan broj osoba koje mogu da budu na svadbi neće se određivati, nego ostaje neograničen kao i do sada. Sve zvanice moraju da imaju kovid-potvrde, dakle moraju da budu vakcinisane, negativno testirane ili da imaju potvrdu da su prebole kovid-19.

Na javnim okupljanjima sme da bude najviše 50 osoba, osim ako je reč o javnim okupljanjima na kojima su osobe koje su u potpunosti vakcinisane. S kovid-potvrdom može se okupljati
najviše 1.000 ljudi.

Za sada neće biti novih ograničenja kada je reč o radu restorana i kafića na primorju, pa srpski turisti ne treba da budu zabrinuti oko novih restrikcija vezanih za ugostitelje. U ovakvim objektima može da bude najviše do 1.000 gostiju.

U Grčkoj nevakcinisanima zabranjen ulaz u kafiće

Problem sa očitivanjem QR koda za ulazak u Grčku je rešen, potvrđuje Ministarstvo turizma Grčke.


Što se tiče novih mera, od 16. jula samo vakcinisanim osobama dozvoljen je ulazak u zatvorena mesta kao što su pozorišta, teretane i mesta za zabavu. Restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa ne dozvoljavaju ulaz onima koji nisu vakcinisani. Popunjenost ne sme da bude viša od 85 odsto kapaciteta. Jedna od interesantnih stvari jeste da se mogu usluživati samo gosti koji sede, a takva mera će biti na snazi do 31. avgusta.

Sportskim događajima mogu prisustvovati samo vakcinisane osobe, ili se mogu održavati na otvorenim prostorima i sa kapacitetom od 80 procenata. Na otvorenom ne sme biti više od 25.000, a u zatvorenim od 8.000 gledalaca.

Vlasnici restorana i kafića na otvorenom mogu da izaberu da li žele da primaju samo vakcinisane ili da budu mešoviti prostor. Festivali na otvorenom su dozvoljeni samo ako gosti sede i poštuju se pravila socijalnog distanciranja i dozvoljenog kapaciteta.

Ministar za digitalno upravljanje Kiriakos Pierakakis rekao je da će vlasnici restorana i drugih preduzeća moći da preuzmu aplikaciju koja će proveravati informacije o zdravstvenom/vakcinalnom statusu gostiju. Aplikacija Covid Free GR biće besplatna i dostupna u onlajn prodavnicama aplikacija za telefone i tablete.

Na grčkom ostrvu Mikonos več sedam dana zabranjena je muzika u restoranima i barovima, a nove mere biće oročene do 26. avgusta.

Putnici koji idu na ostrva moraju da pokažu potvrdu o vakcinaciji, dokaz o preležanom virusu, negativni PCR test koji je urađen u roku od 72 sata od polaska, ili negativni brzi test sproveden 48 sati pre putovanja.

Međutim, za nevakcinisane bi mogao da nastane dodatni problem u povratku ili tokom obilazaka, jer to pravilo važi za svaki ulazak na trajekt. Nevakcinisani turisti su u obavezi da pri ukrcavanju na trajekt pokažu obalskoj straži potvrdu o negativnim rezultatima brzog testa, ne starijeg od 24 časa.
7
Savezno veće Švajcarske (Vlada) donelo je odluku o relaksiranju uslova ulaska u Švajcarsku u okviru naredne faze otključavanja, koja je na snazi od 26. juna 2021. godine.


Prema ovoj odluci državljanima R. Srbije (koji putuju iz Srbije) dozvoljen je turistički ulazak u Švajcarsku avionom ukoliko su u prethodnih šest meseci:

-preboleli korona virus i o tome poseduju potvrdu (11 dan od dana izdavanja pozitivnog PCR testa mora biti u poslednjih šest meseci);
- vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Švajcarska („Pfizer/BioNTech“, „Moderna“, „Johnson&Johnson“), Evropska agencija za lekove – EMA (+ „AstraZeneca“) i/ili se nalazi na „WHO’s Emergency Use Listing“ (+ „Sinopharm“) i o tome poseduju potvrdu.

Građani koji nisu preležali korona virus i nisu vakcinisani nekom od gore navedenih vakcina, a dolaze avionom, moraju imati negativan PCR test i popuniti formular za ulazak u Švajcarsku (Entry form) https://swissplf.admin.ch/home.

Putnici koji koriste autobus ili voz za ulazak u Švajcarsku moraju popuniti formular za ulazak (Entry form) https://swissplf.admin.ch/home.

Za sve kategorije naših državljana koji iz Srbije u Švajcarsku dolaze automobilom nema posebnih preduslova za ulazak, dakle nije potreban negativan PCR test, niti popunjen formular.

Navedeno važi i za Kneževinu Lihtenštajn.
8
Naša iskustva sa turističkim agencijama / Bankrotirale dve turističke agencije: "Saznali smo preko društvenih mreža"
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 24, 2021, 11:00:34 pre podne »
I dok putovanja sa "Mouzenidis travel" vise o koncu, u Beogradu su još dve turističke agencije zatvorila svoja vrata - "Aleksandria travel" i "Diskaveri holidej tedi".

Izvor B92


Naime, turistička inspekcija je, po prijavi putnika, obavila vanredni inspekcijski nadzor. Zbog nepravinosti u poslovanju doneto je rešenje o privremenoj zabrani obavljanja poslova organizacije turističkih putovanja. Inspekcija je podnela i predlog za oduzimanje licence.

Uz to, na zahtev direktora turističke agencije "Diskaveri holidej tedi" inspekcija je utvrdila insolventost. Napravili su zapisnik i predali i njega osiguravajućoj kući "Milenijum". Takođe, podnet je predlog za oduzimanje licence i pokrenut je prekršajni postupak zbog utvrđenih nepravilnosti.

"Za utvrđene nepravilnosti podneti su zahtevi za pokretanje prekšrajnog postupka nadležnom sudu", rekli su u turističkoj inspekciji za Novosti.

"Sačinjen je zapisnik u kome je konstatovana insolventnost privrednog društva, a sve je dostavljeno Milenijum osiguranju. To će biti osnov za aktiviranje garancije putovanja".

Ministarka turizma Tatjana Matić rekla je da će putnicima koji su zbog stečaja turističkih agencija ostali bez uplaćenih aranžmana šteta biti nadoknađena, ili iz polisa osiguranja ili iz bankarskih garancija.

"Sve agencije koje imaju licencu su osigurane i imaju polisu ili bankarsku garanciju", istakla je Matićeva. "To putnicima garantuje da će im sredstva koja su uplatili biti vraćena. U ovim slučajevima oni mogu da se obrate turističkoj inspekciji. Kada je reč o stečajevima agencija, tu je postojanje licence, sigurnost putnicima da će biti obeštećeni."

Kako je za Novosti ispričala Nena Lukić, jedna od oštećenih putnica, oni su uplatili aranžman za Eginu u martu prošle godine. Bili su u kontaktu sa agencijom do novembra, ali od tada, više se nisu javljali i telefoni su bili isključeni.

"Preko društvene mreže smo saznali da je agencija bankrotirala i sada ne možemo nikoga da dobijemo. Obratili smo se osiguranju i sada čekamo šta će da se dogodi", izjavila je Nena Lukić.
9
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Ukida se roming u regionu: "Nema nikakvih ograničenja, kao u EU"
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 18, 2021, 02:12:15 posle podne »
Od prvog jula ukida se roming u regionu.

Izvor.b92


Kako će to funkcionisati u praksi? Ima li skrivenih troškova? Postoje li ograničenja?

"Prvog jula će se desiti poslednja faza primene sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu, odnosno o snižavanju tarifa u romingu na teritoriji Zapadnog Balkana. To pokriva Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, BiH i Severnu Makedonije", kaže za Prvu TV pomoćnik ministra za turizam, trgovinu i telekomunikacije Milan Dobrijević.

"Od 1. jula imamo status poput onoga koji imaju države članice EU za svoje građane. To znači da ćete minute poruke i data saobraćaj svog nacionalnog operatora moći koristiti i u mrežama drugih operatora po istim cenama", objašnjava on.

"Sve se tretira kao nacionalni saobraćaj", kaže Dobrijević i dodaje da korisnici ne moraju ništa da aktiviraju kako bi to zaživelo.

"Grčka ne ulazi u teritoriju Zapadnog Balkana, ona je u EU i nije moguće na isti način regulisati to pitanje. Međutim, radimo na podsticanju operatora za zaključivanje međusobnih sporazuma kako bi se došlo do nižih cena rominga i konačno do istog sistema. Imamo pozitivne indikacije da će cene u njihovom delu ići nadole jako. Očekujemo već od 1. jula značajno niže cene", kazao je Dobrijević.
10
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / EU: Srbija na listi bezbednih zemalja za slobodno putovanje
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 16, 2021, 12:27:55 posle podne »
Srbija je na listi bezbednih zemalja za slobodno putovanje, najnovija je odluka Evropske unije.

Izvor: Nova.rsVlade Evropske unije dogovorile su se u da dodaju Albaniju, Liban, Severnu Makedoniju, Srbiju, Sjedinjene Države i Tajvan, na spisak zemalja iz kojih će dozvoliti turistička putovanja, prenosi Rojters.

Ambasadori iz 27 zemalja EU odobrili su pridruživanje Sjedinjenih Država i još pet zemalja na današnjem sastanku , s tim što će promena stupiti na snagu narednih dana.

Pojedine zemlje EU i dalje mogu po sopstvenoj odluci da se da zahtevaju negativan PCR test ili boravak u karantinu.
Stranice: [1] 2 3 ... 10
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA