SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Skorašnje poruke

www.naprapatdavid.se
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
41
Prolazna soba / "Situacija u Severnoj Makedoniji se pogoršava"
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Septembar 22, 2020, 03:45:09 posle podne »
Epidemija koronavirusa se pogoršava u Severnoj Makedoniji, kao i u celoj Evropi kako se leto privodi kraju, izjavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Izvor:b92


"Velika Britanija, Francuska, Španija, Češka, Holandija su samo neke od zemalja koje se spremaju da uvedu novi paket mera kako bi zaustavili širenje virusa. Velika Britanija će čak možda uvesti karantin", rekao je Filipče na konferenciji za novinare, prenosi MIA.

Kako je rekao to je nešto na šta je vlada severne Makedonije upozoravala i ponovio da bi septembar mogao da bude početak novog jesenjeg talasa.
42
Prolazna soba / NIŠTA OD LETOVANJA U GRČKOJ I SLEDEĆE SEZONE - 2021?
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Septembar 18, 2020, 06:50:15 posle podne »
Oni koji su ove godine digli ruke od Grčke posle zatvaranja granica i prelomili - ići će dogodine, možda dožive i novo razočaranje. Može se desiti da će morati da sačekaju tek 2022. godinu.

Izvor: Novosti


Grupa hotelijera u Grčkoj zatražila je da moratorijum, kojim im država dozvoljava da ne vrate novac za aranžmane koji nisu realizovani zbog korona virusa, bude produžen do 2025. godine.

"Grci jesu tražili taj moratorijum, ali im on nije odobren. Nema prognoza za sledeću godinu. Nažalost, ništa ne zavisi od nas", kaže predsednik Jute Aleksandar Seničić za B92.

Problem je to što trenutno grčki hotelijeri imaju opciju da vrate novac ne pre 01.01.2022. godine, pa kako nam je objašnjeno, mogu i da ne rade sledeće godine, a novac da vrate tek tada.

"Dosta je sve komplikovano,a i teško objašnjivo, zato je jasno da država mora da pomogne i zaštiti novac svojih građana", zaključio je Seničić.

Putnici u svakom slučaju neće biti oštećeni, pošto i u Srbiji postoji rok za povraćaj novca do 2022. godine.

Turizam je 2019. punio 20 odsto grčkog bruto društvenog proizvoda.

"Računamo s 15 milijardi gubitka u poređenju sa 2019, kada su prihodi od turizma bili 18 milijardi evra", rekao je Grigoris Tasios, predsednik grčkog Udruženja hotelijera.

Prema Tasiosu, uprkos poteškoćama, Grčka se ponovo otvorila za turizam, ušla u konkurenciju i pokazala se kao jedna od najboljih destinacija na Mediteranu stvaranjem pozitivne slike.

"Moramo da nastavimo. Moramo da preživimo i da preduzmemo sledeći korak", rekao je Tasios.

Ostaje da se vidi da li će paket pomoći Evropske unije od 750 milijardi evra – od kojih su za Grčku predviđene 32 milijarde – pomoći da se nadoknade ogromni gubici, i to ne samo u turizmu.

Jedno je sigurno: ako sledeća godina ne donese značajnija poboljšanja, to bi moglo da ima velike posledice.

Iako je naša država već nedeljama sa najnižim brojem zaraženih u regionu, Grci su ostali neumoljivi i držaće spuštenu rampu i posle 15. septembra.

Ovom odlukom padaju u vodu sve nade i spekulacije da će se u zemlju Helena moći sa negativnim PCR testom.

Ostaje da se vidi kako će sve ove odluke uticati na sledeću sezonu, jer su naši turisti ovog leta bili okrenuti drugim destinacijama.

Pitanje je koliko njih se uželelo Grčke, a koliko je upoznalo druga odmarališta i odlučilo da i sledeću sezonu provede tamo.
43
Prolazna soba / Grčka bez sluha čak i za bolesne: "Uništili su sebi sezonu"
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Septembar 17, 2020, 10:44:20 pre podne »
Vlada Grčke, osim što je odlukom o produženju zabrane ulaska u zemlju devastirala turizam na severu, uticala je i na one koji se tamo leče, a i na turističke radnike

Izvor: B92.netNikolićeva već godinama živi i radi u Grčkoj, a kako kaže, za "odluku se ne može reći da je neočekivana, ali je svakako nejasna".

"Što se tiče odluke o zabrani ulaska našim građanima, odnosno o produžetku, na osnovu dosadašnjeg iskustva svi smo shvatili da Grci ne odlučuju na osnovu neke nama poznate logike", istakla je.

Sezona u severnoj Grčkoj je praktično završena, tako da je ovom odlukom samo stavljen katanac na hotele i apartmane. Ovih preostalih 15 dana, kako kaže, ne bi spaslo sezonu, ali bi bar malo značilo hotelijerima.

Ipak, grčka vlada za to definitivno ne mari, a i koji su razlozi za tako nešto za sada se samo nagađa.

"Mi smo zaista razočarani odlukama grčke vlade i kada su u pitanju turisti, ali i obični građani. Upropastili su sezonu, ostavili veliki broj sezonskih radnika bez posla, mnogo porodica bez prihoda za čitavu godinu. Što se tiče domaćih agencija i one imaju brojne probleme i velike prepreke da prevaziđu čitavu situaciju. Što je najgore, niko od nas ne zna još uvek šta će se desiti sa narednom sezonom jer je već sada očigledno da se turizam ne može tako lako oporaviti bar još godinu-dve dana", ocenila je Nikolićeva.

Neki smatraju da će od pomoći koju su dobili od EU odvojiti značajna sredstva za hotelijere koji su pretrpeli velike gubitke ove sezone i da će im tako nadomestiti gubitak zbog ovakvih odluka. Kažu da se grčkoj državi više isplatilo da odvoji novac kao pomoć hotelima, nego da dozvoli da se virus nekontrolisano unese preko kopnenih granica jer bi lečenje i turista i lokalnog stanovništva, ali i karantin koštao više.

Drugi smatraju da se grčka vlada nije uopšte udubila u problematiku propale sezone na severu, jer su koncentrisani na turizam samo na jugu Grčke.

Sve u svemu, razloge za to što našim građanima nije dozvoljen ulazak u Grčku čak ni uz negativan test verovatno nećemo saznati.

"Ono što nas najviše rastužuje jeste to što su mnogi naši građani koji su se lečili u Grčkoj bili prinuđeni da prekinu sa terapijom, iako im od toga doslovno zavisi život. Među onima koji boluju od najtežih bolesti i ne mogu da nastave lečenje ima i dece", kaže Nikolićeva.

Ovom odlukom, kako kaže, pogođeni su i roditelji koji ne mogu da posete svoju decu, bake i deke koji nisu upoznali svoje unuke, ali i vlasnici apartmana koji nisu mogli da obiđu svoje nekretnine.

"Moramo da preživimo": 2021. godina opstanka

"Grčka ambasada ali i grčka vlada su ostale bez sluha za ovakve probleme. Naravno, najviše su nas pogodile priče ljudi koji su u nemogućnosti da nastave svoje terapije", objašnjava Nikolićeva.

Seničić: Katastrofa

U razgovoru za naš portal direktor Jute Aleksandar Seničić naglasio je da je sezona već pri kraju, pa takoreći ova odluka nema velikih posledica na agencije, odnosno sezona je već "katastrofalna", a Egipat i Turska ne mogu da nadomeste prihode koji obično stižu iz drevne zemlje Helade.

"Ne bi ovih 15 dana ništa značajno promenilo. Generalno imamo problem što ne možemo dole ni službeno da tražimo rešenja za novac koji je kod Grka i da dogovaramo sledeću sezonu", naglasio je direktor Jute dodavši da se ne nazire rešenje ovog problema.

Iz ambasade su nam i tim povodom rekli da se odluka o zabrani odnosi i na turističke radnike, te da je situacija koju imamo od početka jula nepromenjena.

Diplomatski izvori navode da su se pojedine zemlje članice, na čelu sa Grčkom, zalagale za to da se zbog poboljšane epidemiološke situacije građanima Srbije otvore granice EU, međutim kako Tanjug saznaje, to se nije desilo.

"Prevagnula je ocena da se situacija nije dovoljno stabilizovala, kako u Srbiji, tako i u EU", rečeno je nezvanično Tanjugu u Savetu EU.

Dodaje se da poslednje cifre o epidemiološkoj situacije u Srbiji, kojima Brisel raspolaže, idu "malo preko" EU kriterijuma od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika.
Ambasada: Sve kao i do sada

Iz Ambasade Srbije u Atini kažu za B92.net da sve "ostaje kao i do sada". Dakle, prvobitna odluka o zabrani ulaska nije promenjena, a državljani trećih zemalja, među kojima je i Srbija, mogu da podnesu zahtev grčkom konzulatu svoje matične države za vanredni ulazak u Grčku, ukoliko se radi o najtežim bolestima.

"Nadležne vlasti u Grčkoj donosiće dalje odluke o izuzecima za ulazak u zemlju", poručuju iz ambasade za naš portal.

"Verujem da je jedan od razloga što se granice nisu otvorile i to što ovde broj zaraženih svakodnevno varira od 300 do 400 pozitivnih. Mere se pooštravaju, a nošenje maski je obavezno, stoga verujem da je i to jedan od razloga za produžetak zatvorenih granica do 30. septembra", kaže Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Atini za B92.net.
44
Vozom / Od danas ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja na liniji Bar - Topčider
« Poslednja poruka od strane Admin poslato Septembar 03, 2020, 10:58:12 pre podne »
U početku će saobraćati samo noćni voz koji iz stanice Bar polazi u 19 sati, iz Podgorice u 20 sati i pet minuta i iz Bijelog Polja u 22 sata i 43 minuta, sa dolaskom u Beograd u šest sati i 12 minuta

Izvor: Vijesti.meMeđunarodni železnički saobraćaj na relaciji Bar - Topčider – Bar, koji je bio obustavljen zbog zatvaranja granice sa Srbijom usled pandemije koronavirusa, od danas će ponovo biti uspostavljen, saopšteno je iz Železničkog prevoza (ŽPCG).

U početku će saobraćati samo noćni voz koji iz stanice Bar polazi u 19 sati, iz Podgorice u 20 sati i pet minuta i iz Bijelog Polja u 22 sata i 43 minuta, sa dolaskom u Beograd u šest sati i 12 minuta.

“Polazak voza iz Topčidera je u 21 sat i deset minuta. U zavisnosti od interesovanja i potražnje, ubrzo će biti pokrenut i dnevni voz”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ŽPCG.

U ponudi noćnog voza biće kola sa mestima za sedenje, kao i kušet, spavaća i kola za prevoz praćenih automobila.

Shodno preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ) i međunarodnih železničkih institucija putnici u međunarodnom saobraćaju treba da se pridržavaju određenih mera.

Iz ŽPCG su zamolili putnike da kupuju vozne karte unapred, kad god je to moguće.
45
Prolazna soba / Nekadašnje "covid free" ostrvo novo žarište: Tu se zarazio i Siniša Mihajlović
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Avgust 28, 2020, 02:50:07 posle podne »
Italijansko ostrvo koje se odnedavno smatra novim žarištem virusa kovid 19 u Italiji pod posebnim je nadzorom italijanskih zdravstvenih zvaničnika.

Izvor: B92.net

Sardinija_Foto: Depositphotos / encrier

Broj novih slučajeva na Sardiniji i u drugim italijanskim regionima po povratku turista sa tog ostrva raste, zbog čega lokalne vlasti u pojedinim oblastima nastoje da uvedu brzo testiranje putnika u italijanskim lukama i na aerodromima.

Turisti i turistički radnici zabrinuti su i zbunjeni jer im nije poznat bezbednosni protokol, zbog čega traže da se italijanska vlada i regioni dogovore o protokolu u što skorijem roku.

Novi slučajevi pozitivnih na virus kovid 19 identifikovani su nedavno među osobljem noćnih klubova ili turističkih objekata, kao i u kampovima.

U ugostiteljskim objektima na Sardiniji vodi se računa o bezbednoj distanci među ljudima, pri ulasku u restoran i izlasku obavezno je korišćenje maske, kao i dezinfekcija ruku gelovima koji su na raspolaganju gostima na ulazu u objekat, pa čak i na plažama, javlja dopisnica Tanjuga iz Italije.

U smeštajnim objektima koji nude doručak i večeru na bazi "švedskog stola" promenjen je koncept, pa gosti ne mogu sami da se posluže hranom i pićem, već će to za njih učiniti radnici hotela uglavnom zaštićeni pleksiglasom ili na bezbednoj udaljenosti od turista, sa obaveznim rukavicama i maskom kako bi se sprečilo širenje virusa.

Sardinija, nekadašnje "kovid-fri" ostrvo, suočava se sa porastom novozaraženih, među kojima su fudbaler i trener Siniša Mihajlović i biznismen Flavio Brijatore.

Na Sardiniji je ukupan broj zaraženih kovidom 19 od početka krize sa tim virusom u Italiji sa 52 nova slučaja porastao na 1.912, većinom otktivenih nakon praćenja kontakata prethodno zaraženih.
46
Prolazna soba / Suncobrani i ležaljke kod plave grobnice se uklanjaju
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Avgust 24, 2020, 06:51:33 posle podne »
Suncobrani i ležaljke na krfskom ostrvu Vido biće, ipak, uklonjeni. Na plaži će sve vreme biti prisutan i čuvar, kojem će biti zadatak da vodi računa da li posetioci poštuju kodeks oblačenja.

Izvor: B92


Predstavnici Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva sastali su se u petak sa gradonačelnicom Krfa i dogovorili da ležaljke i suncobrani budu uklonjeni sa plaže na ostrvu Vido, kaže za RTS predsednik udruženja Željko Popović.

Kustos Srpske kuće na Krfu Ljubomir Saramandić izjavio je da veruje da će ležaljke i suncobrani, postavljeni na ostrvu Vido kod Krfa vrlo brzo biti uklonjeni i istakao da ne treba da se stvori ružna slika jer stanovnici Krfa spomenike posvećene Srbima doživljavaju kao deo sopstvene istorije.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjena su 2.764 srpska vojnika. Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u "Plavoj grobnici".
47
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Nemačka očajnički traži 50.000 negovatelja
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Avgust 18, 2020, 05:58:30 posle podne »
Ministar zdravlja Jens Špan želi da reši taj problem uz pomoć radne snage iz inostranstva. Ali u doba pandemije koronavirusa to nije baš lako.

Izvor: B92.net

Radno mesto negovatelj, Nemačka

"Jednog dana ćeš da pričaš kako si uspeo u životu. Bićeš primer drugima", piše ispod jedne fotografije koju je Herbert Otonijel Perez Viktorijano postavio na Fejsbuk. Zvuči kao velika vizija, ali Perez Viktorijano je već sada za mnoge uzor. Taj 29-godišnjak iz južnog Meksika dobio je posao u berlinskoj klinici Šarite. Tamo radi kao negovatelj i brine o pacijentima koji boluju od zaraznih i plućnih bolesti. Radi od novembra 2018. zajedno s 20 drugih negovatelja i medicinskih sestara iz Meksika.

Ali njegov put do Nemačke nije bio jednostavan. Krajem 2016. se u svojoj domovini javio na oglas agencije za posredovanje u pronalaženju posla u inostranstvu i počeo da uči nemački jezik. Do tada je već godinu dana radio kao negovatelj. Ali neposredno pre nego što je trebalo da krene u Nemačku, agencija je propala. Imao je sreće da je kontakt s klinikom Šarite pre toga već bio uspostavljen, pa ga je klinika pozvala u Berlin.

Do 2030. će biti upražnjeno 300.000 radnih mesta

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu Nemačke i pre korone je bio veliki problem za nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana. Prema njegovim izjavama, u sektoru nege nedostaje 50.000 negovatelja. Do 2030. taj broj bi mogao da naraste na oko 300.000, procenjuje Nemački savet za negu.

To nije novi problem – još od 2013. traje program Centralnog posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom "Triple Win" angažuju se negovatelji iz inostranstva.

Sredinom 2019. ministar Špan je hteo da unese još malo svežine u ofanzivu vrbovanja radne snage. Prvo je otputovao na Kosovo, a potom u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno pre toga, osnovao je Nemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i nege (DeFa). Agencija bi pre svega trebalo da brine o tome da stručnoj radnoj snazi olakša ulazak i izlazak iz zemlje. Ali na upit DW-a iz Ministarstva zdravlja stigao je pisani odgovor da je, zbog trenutnih mera zbog pandemije, dovođenje radne snage "obustavljeno na neodređeno vreme". A u DeFa već ima 1.300 sporazuma s negovateljima iz Meksika i sa Filipina.

Birokratija kao problem

Direktor Kadrovske službe klinike Zarbriken Tomas Hese takođe se oslanja na stručnu radnu snagu iz inostranstva. "Mi bismo ovde morali da obrazujemo mnogo više ljudi i istovremeno da gledamo da zapošljavamo radnu snagu iz inostranstva. Samo tako ćemo uspeti da stvari stavimo pod kontrolu", kaže Hese. On naglašava da je radna snaga iz Meksika veoma dobro osposobljena za rad.

Jedna od velikih prepreka za mnoge strane negovatelje jeste nemački jezik. I za Pereza Viktorijana je bilo tako: "Mnogo je bolje kada se prethodno nauči jezik. Jer, što je bolji tvoj nemački, pre ćeš se integrisati u društvo." Taj 29-godišnjak kaže da ga na poslu shvataju ozbiljno. Nakon kratke obuke, on danas zarađuje isto koliko i njegove kolege. Dobio je ugovor na neodređeno vreme i do sada "nije imao loših iskustava zbog toga što je stranac". Naravno da je posao često stresan, ali kako kaže, barem postoji red. Ovde se, kaže, cene i pacijenti i zaposleni. "Do sada nisam nijednom radio duplu smenu, a u Meksiku je to potpuno normalna stvar."

Nemačka pre svega ima problem s birokratijom prilikom zapošljavanja radne snage, kaže Tomas Krakau koji rukovodi sektorom nege u klinikama Asklepios. "Potreban je standardizovan postupak priznavanja stranih diploma", dodaje Krakau. U ovom trenutku svaka nemačka pokrajina ima svoja pravila, što dodatno komplikuje priznavanje svedočanstava iz škole i diploma sa fakulteta. Krakau se takođe u razgovoru za DW žali da se "ništa nije promenilo", čak ni nakon svih dosadašnjih inicijativa ministra zdravlja.

Nema vrbovanja, nema zapošljavanja

Činjenica je da ni brojevi ne govore baš o uspesima dosadašnjih mera. Na pitanje DW-a, ZAV je kazao da je od 2013. u Nemačku stiglo oko 4.000 negovatelja. U taj broj nisu uračunati ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje, s obzirom na to da su, zbog korone, "otkazani za leto planirani razgovori s negovateljima u partnerskim zemljama".

Herbert Otonijel Perez Viktorijano bi, nakon njegovih negativnih iskustava, radije u Nemačku došao preko programa "Triple Win" i savetuje da se dobro provere sve privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju. "Samo tako možeš biti siguran da nećeš platiti više", kaže on.

S obzirom na ubrzan rast broja zaraženih koronavirusom, u ovom trenutku on mnogo misli na Meksiko i svoju porodicu. Ali se ne planira da se vraća. "To doduše ne mogu isključim, ali u ovom trenutku je moja karijera u Nemačkoj."
48
Vozom / USKORO I VOZOM OD BARA DO BEOGRADA
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Avgust 17, 2020, 12:54:30 posle podne »
O uspostavljanju međunarodnog železničkog saobraćaja, na relaciji Bar-Beograd još se ne može precizno govoriti, ali se očekuje da to bude ubrzo, izjavila je danas Jovana Jovanović iz Železničkog prevoza Crne Gore.

Izvor: Novosti.rs

Vozom od Beograda do Bara

Ona je najavila da će od sutra vozovi ponovo saobraćati od Podgorice do Bijelog Polja.

-Železnički prevoz je spreman po pitanju raspoloživosti voznih kapaciteta. U stalnom smo kontaktu sa kolegama iz Srbijavoza i čim se steknu uslovi za ponovno uspostavljanje međunarodnog saobraćaja mi ćemo o tome blagovremeno obavestiti javnost- kazala je Jovanović, preneo je portal RTCG.
49
Prolazna soba / Odg: U Crnoj Gori boravi 92% manje turista - restorani su prazni
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Avgust 15, 2020, 11:27:59 pre podne »
Od danas (15.avgust 2020.g.) dozvoljen ulazak u Crnu Goru građanima Srbije. Više pročitajte na stranici sajta KoZnaZna: https://www.koznazna.com/od-ponoci-dozvoljen-ulazak-u-crnu-goru-gradjanima-srbije/
50
Prolazna soba / U Crnoj Gori boravi 92% manje turista - restorani su prazni
« Poslednja poruka od strane Admin poslato Avgust 02, 2020, 12:15:15 posle podne »
Hotelijeri i vlasnici turističkih apartmana kažu da su gotovo prepolovili cene, kako bi makar ostali na pozitivnoj nuli.

Izvor: B92

Sveti Stefan plaža

U Crnoj Gori U špicu sezone boravi nešto više od 15 hiljada turista, što je 92 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Nacionalne turističke organizacije.

Ne očekuju da će bolju zaradu imati ni u nastavku sezone.

U najjužnijem crnogorskom gradu Ulcinju, ugostitelji kažu da nemaju ni pet odsto prošlogodišnjeg prometa. Stari Grad već decenijama nije bio tako prazan.

Ulcinjski Stari grad, inače najposećenije mesto tokom letnjih meseci, ove godine potpuno je pust. Kaldrmom skoro niko ne prolazi, restorani su prazni, muzej bez posetilaca, navode “Vijesti”.
Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 10
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA