SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Ukoliko ste radili u jednoj od ove 3 zemlje, mogli biste imati...  (Pročitano 462 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Ukoliko ste radili u jednoj od ove 3 zemlje, mogli biste imati...
« poslato: Decembar 28, 2019, 12:38:03 posle podne »
Ukoliko ste radili u jednoj od ove 3 zemlje, mogli biste imati pravo i na njihovu penziju: evo o kojim je državama reč!

Radnici iz Srbije koji rade ili su radili u Kini, Tunisu ili kanadskoj pokrajini Kvebek mogli bi da ostvare pravo na deo penzije iz tih zemalja, iako Srbija s njima još nema potpisanu konvenciju o socijalnom osiguiranju, ali su pregovori uveliko u toku.

Time bi se broj zemalja s kojima Srbija razmenjuje penzije povećao na 31, a mnogo više penzionera bi moglo da računa na dvojne penzije, te na zdravstveno i socijalno osiguranje, zavisno do toga šta konvencija obezbeđuje, piše Politika.

U Ministarstvu rada kažu da su najbliže dogovoru s Kinom. Sporazum je potpisan 2018. i još nije počeo da se primenjuje, ali je na pregovorima krajem oktobra prošle godine usaglašen i parafiran administrativni dogovor za primenu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između dve zemlje koji predstavlja akt o sprovođenju i treba da obezbedi nesmetanu primenu sporazuma.

U martu su otpočeli pregovori s Tunisom za sporazum o socijalnoj sigurnosti, a do kraja godine očekuje se da će biti potpisan sporazum o socijalnoj sigurnosti s vladom Kvebeka, čime će našim građanima na celoj teritoriji Kanade biti garantovana zaštita, kazali su za Politiku u Ministarstvu.

(KoZnaZna.com/Tanjug/Politika)