SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Turističke agencije u Srbiji neće moći da vrate novac od uplaćenih aranžmana: Gr  (Pročitano 801 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Turistima u Srbiji biće ponuđeni vaučeri u vrednosti uplaćenih prolećnih, ali i letnjih aranžmana, ukoliko vanredno stanje potraje.

Izvor: Novosti


Agencije su još na početku otkazale sva planirana putovanja do 15. maja, a sada je već i letovanje pod znakom pitanja. Za period do kraja septembra, turisti iz Srbije uplatili su preko agencija čak 240.000 aranžmana, od čega je gotovo 100.000 putovanja isplaćeno u potpunosti.

I dok putnici smatraju da imaju pravo na povraćaj novca, u agencijama kažu da to neće biti moguće, jer bi moglo da dovede do njihovog potpunog bankrota. Zato bi vaučeri mogli da budu jedino realno rešenje. Ovaj model već imaju skoro sve zemlje Zapadne Evrope. Turističke agencije ne rade, ali tvrde da redovno odgovaraju na mejlove zabrinutih putnika.

- Izdavanje vaučera u zamenu za novac je rešenje koje je predloženo još ranije i ne bi trebalo da bude problema sa njihovom realizacijom - kažu nam u Ministarstvu turizma. - Slažemo se u potpunosti da tako bude, jer agencije nemaju novca da vrate sve što je uplaćeno. Ne verujemo da će to biti regulisano nekim posebnim aktom.

VIŠA SILA

Citat
Stvara se velika tenzija, jer ljudi slušaju savete onih koji se bave zaštitom potrošača, ali to sada nisu regularne okolnosti - naglašava Seničić. - Ovo je viša sila i to se drugačije tumači. Tako da, ukoliko putnici budu insistirali da im se vrati novac, agencije bi mogle tu da uračunaju i svoje stvarne troškove. Pod tim pritiskom bi agencije mogle da propadnu, a turisti bi ostali i bez novca i bez vaučera.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija, putnicima će biti omogućeni vaučeri, u vrednosti uplaćenog aražmana, koje će moći da iskoriste u narednih godinu dana ili do kraja sledeće turističke sezone. Od svih aranžmana koji su uplaćeni, sigurno je oko 80 odsto već prosleđeno i plaćeno stranim partnerima i te pare nisu više na računima agencija.

- Ovo su okolnosti koje se nikada nisu desile i pokušavamo da nađemo model u kom niko neće biti oštećen, ni putnici, ni agencije, a ni hotelijeri - ističe Seničić. - Agencije bi sada mogle putnicima da vrate možda nekih 10 odsto od uplaćenih prolećnih aranžmana, jer je to sve već unapred plaćeno, pa bi vaučeri bili najbolje rešenje. I za letovanje je tako, agencije su do sada sigurno inostranim partnerima već uplatile oko 100 miliona evra, za razne destinacije po Evropi.

Seničić tvrdi da je i za agencije i za putnike najbolje da pristanu na vaučere. To su, kako objašnjava, "žive pare", koje će moći da iskoriste kad budu hteli i gde budu hteli.

NOVAC ZA DVE GODINE

NEMCI su usvojili model u kom su ponudili turistima vaučere, u vrednosti uplaćenih aranžmana, koji mogu da se iskoriste do kraja 2021. godine. Samo ako neko to ne iskoristi, povraćaj novca bi mogao da traži tek početkom 2022. godine. Ovakav model je primenjen i u Grčkoj, a Holanđani ih zovu "korona-vaučeri".

Nedavno su hotelijeri u Grčkoj i Turskoj izjavili da su oni dobili novac od uplaćenih aranžmana, ali da su te pare uložili u pripremu sezone i da mogu svoje usluge da ponude u nekom drugom periodu.