SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Šest najboljih pešačkih staza za avanturiste  (Pročitano 360 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Šest najboljih pešačkih staza za avanturiste
« poslato: Maj 04, 2021, 10:14:36 pre podne »
Jedan od najboljih načina da upoznate stranu zemlju je da je prepešačite

Izvor: B92


Nijedan hotel, pa ni prenoćište ne može da zameni spavanje pod zvezdama, divljenje prirodnoj lepoti na otvorenom, kao ni razmenu par reči sa lokalnim ljudima. U nastavku teksta, za vas izdvajamo 6 najboljih staza za pešačenje.

Anapurna Cirkuit

Ova drevna ruta koja se koristila tokom trgovačkih dana, otvorena je za strane posetioce od 1977. godine i predstavlja jednu od najlepših pešačkih ruta na svetu. Ukupna dužina staze varira između 160 i 234 km i potrebno je između 15 i 25 dana da se prepešači, u zavisnosti od vaše brzine. Cilj puta je da se stigne do vrha Pon Hila, kako bi se uhvatio zalazak sunca. Preporučuje se da ponesete minimalan broj kamperske opreme, jer, u suprotnom, vam može otežati put i usporiti vas.


Kungsleden ("Kraljeva staza")

Severna Švedska je apsolutni raj tokom letnjih dana. Staza duga 443 km pokazaće vam divlju prirodu, kao i neprekidni sjaj sunca koji malo zamara. Staza počinje u selu Abisko na severu, a završava se južno, u Hemavanu. Na svom putu, koji obiluje prirodnom lepotom i sunčanim danima, imaćete priliku da vidite stare kolibe, koje turisti često koriste kao prenoćište tokom ovog pešačenja. U Kungsledenu se nalaze četiri nacionalna parka i prirodni rezervoar, a ako budete imali sreće, možete naići na irvase koji se nalaze ovde.


Put svetog Santjaga (Camino de Santiago)

Put svetog Santjaga predstavljao je najbitniju rutu hrišćanskog hodočašća tokom srednjevekovnog perioda, a danas čini zanimljiv pešački put za sve koji se usude da krenu na ovaj izazov. Sam put se prostire od Pirineja u Francuskoj, preko Španije, pa do Santjaga de Kopostele, gde se i završava. Ukupna dužina puta iznosi oko 805 km. Ono što je veoma specifično za ovu rutu je njena posećenost tokom leta, pa, upravo zbog toga, znaju da se stvaraju gužve u ovom periodu. Preporuka za sve koji žele da pešače ovim putem je da to urade van letnje sezone.


Zemlja Dogon (Pays Dogon)

Afrika možda nije na vrhu liste najboljih mesta za pešačenje, ali ovaj skriveni dragulj je i više nego dovoljan da oživi duh Indijane Džouns u vama. Sama staza je smeštena u ravnicama Zapadne Afrike i prolazi kroz veličanstvene litice Bandiagare Escarpement . Egzotična prirodna lepota ovog mesta će zasigurno zadovoljiti očekivanja svih posetilaca, ali će prijatni ljudi ostaviti najlepši utisak.

Staza Inka, Maču Piču

Staza Inka koja vodi do Maču Pičua, predstavlja svetski poznatu pešačku rutu, poznatu po svojoj prirodnoj lepoti. Ova staza je svojevrsni miks snegom prekrivenih Andi i tropskih šuma, na koje možete naići tokom svog puta. Tokom petog dana pešačenja, proći ćete kroz veličanstvenu "Sunčevu kapiju" koja će vas "bombardovati" najlepšim pogledom na svetu - drevni grad Maču Piču.


Sentiero Azuro (Plava staza)

Ako tražite prelepu i pristupačnu stazu za pešačenje za vas i vašu porodicu, preporučujemo vam "Plavu stazu". Ova staza povezuje pet sela smeštena u Cinkue Tere i možete je završiti u jednom danu. Ruta je sama po sebi stenovitia i "grli" planinu. Na svojem putu, možete uočiti vinograde, kao i prelepa lokalna sela, koje krasi gostoprimstvo i lepa reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i pogledajte naš YouTube Kanal uz Subscribe!
« Poslednja izmena: Maj 04, 2021, 02:34:39 posle podne od strane Admin »