SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Morske alge  (Pročitano 3760 puta)

Van mreže Anatema

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 191
  • Karma: +0/-0
Morske alge
« poslato: Decembar 17, 2009, 07:56:25 pre podne »
MORSKE ALGE, morsko povrće – zeleniš su mora, ima ih oko 21 vrste koje se koriste u svakodnevnoj ishrani u Japanu. Veoma su ukusne i korisne zbog efekta pročišćavanja tela. Sadrže pravu riznicu hranljivih materija: proteine (više u crvenim nego u smeđim), malo masnoća, ugljene hidrate, mnogobrojne minerale i oligoelemente (svih 77 koliko ih je i umorskoj vodi), bogate su vitaminima A, B1, B2, B6, C, E i D, mastima, glucidima, hlorofilom i najveći su izvor joda. Sadrže i male količine omega-3 masne kiseline. Sadrže i posebne vrste biljnih vlakana sa zanimljivim svojstvima. One su prirodna hrana, dobra za zdrav život, ali i lek koji je priroda podarila.Treba ih koristiti u malim količinama u svakodnevnoj upotrebi kao dopunu redovnoj ishrani. Alge se u uravnoteženoj ishrani koriste zajedno sa žitaricama i povrćem. Pripremaju se na razne načine (sveže su najzdravije): kuvane u vodi, pržene na ulju, pečene u pećnici ili se dodaju jelima kao začin u prahu. Deluju kao pravi induktor proizvodnje hormona. Bez joda ne može da funkcioniše razmena materija i energije u organizmu.
Sadržaj ovog teksta ima informativni karakter, koji treba da prikaže morske alge u ishrani ljudi, a koje odgovaraju i celijačnim bolesnicima.

Alge se prema boji dele u četiri grupe:
- smeđe,
- zelene,
- crvene,
- tamnoplave.


Tamne i ljubičaste alge daju jedinstven ukus i boju pa su tradicionalno korišćene za jačanje bubrega, creva, digestivnog trakta, reproduktivnih organa, za rastvaranje masti i holesterola.

Kod nas su zastupljene u makrobiotičkoj i vegeterijanskoj ishrani.
Pripremaju se na razne načine: kuvane u vodi, pržene na ulju, pečene u pećnici ili se dodaju jelima kao začin u prahu. Za početnike se preporučuju arame i kombu alge jer imaju blag i neutralan ukus. Alge se jedu povremeno, nekoliko puta u nedelji ili svakog dana u vrlo malim količinama. Vakame, kombu i hidziki alge koriste se u malim količinama, uglavnom u domaćoj supi i u kombinaciji sa korenastim povrćem ili sa celim zrnima soje. Kombu, nori i vakame alge obično se koriste sa žitaricama, mahunarkama i u supama. Hidžiki i arame alge se koriste u kombinaciji sa korenastim, glavičastim i lisnatim povrćem. Dugo kuvanje menja njihovu boju, miris i ukus polako iščezavaju, ali to ih pravi mekšim i lakše svarljivim.
Proporučuju se anemičnim osobama, dijabetičarima, ljudima sa lošom cirkulacijom i sa reumatičnim tegobama.
Lekovita svojstva: poboljšavaju varenje i resorpciju, jačaju srce, bubrege i nervni sistem. Imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Preporučuju se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale veće količine namirnica životinjskog porekla, kod zapaljenja zglobova, za regulisanje pritiska i kod lečenja hemoroida, proširenih krvnih sudova i drugih oboljenja vena i različitih tumora. Deluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arteriosklerotičnih procesa.
Neke od morskih algi imaju i sastojke s pozitivnim osobinama: povećanje prenosa i iskoristljivost hranljivih sastojaka iz namirnica (vitamina i drugih dodataka) i povezuju se s teškim metalima koji su dospeli u organizam i izbacuju ih.
Posebna informacija: morske alge preobraćaju neorganske minerale u organske soli koje se spajaju sa aminokiselinama. One alkalizuju krv čisteći lošu masnoću i sluz. Angilska kiselina koje ima u kombu i vakama algama transformiše teške metale u crevima u neškodljive soli koje se izbacuju putem stolice.
Lekovita svojstva: odlični su čistaći organizma, poboljšavaju kvalitet krvi, varenje i resorpciju. Preporučuju se za eliminaciju toksina kod osoba koje su konzumirale veće količine namirnica životinjskog porekla, kod zapaljenja zglobova, za regulisanje pritiska i kod lečenja hemoroida, proširenih i drugih oboljenja vena i različitih tumora. Deluju preventivno i na dekalcifikaciju i zaustavljanje arteriosklerotičnih procesa.