SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Samoniklo jestivo bilje  (Pročitano 4214 puta)

Van mreže Anatema

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 191
  • Karma: +0/-0
Samoniklo jestivo bilje
« poslato: Decembar 17, 2009, 07:56:58 pre podne »
Samoniklo (divlje) jestivo bilje u prirodi raste bez ičije pomoći. To ne znači da ih možemo besplatno ubrati svakog dana i koliko hoćemo. Priroda nije besplatna, ona krije velika izneneđenja. Treba je poznavati, jer među jestivim, postoje i nejestive, otrovne (toksične) biljke ili plodovi. Samoniklo jestivo bilje se može upotrebiti kao dopunski izvor hrane za obogačivanje ishrane. Jestivo divlje bilje u kulinarstvu treda da bude redovna dopuna osnovnoj ishrani. Hipokrit je rekao: „Neka vam hrana bude lek i lek hrana”. U prirodi postoji obilje raznovrsnog samoniklog jestivog bilja (u Srbiji raste više od 100 vrsta) koje se može koristiti za ljudsku ishranu. U grupu jestivog samoniklog bilja ubraja se: zeleno lisnato povrće i pupoljci, plodovito povrće i voće, podzemni delovi (koren, rizomi, gomolji), jestivo semenje, cvetovi, lisni i cvetni pupoljci, začinsko i čajno bilje.
U proleće priroda nudi zelene izdanke i mlade biljke, u leto slatko-kiselo voće i povrće, u jesen semenje, krtole i dr. Čak se u nekima nalaze dvostruko veće količine minerala, vitamima i obojenih sastojaka (multizaštitnih materija) u odnosu na gajeno povrće ili voće. Osim toga, većina samoniklog bilja ima veća lekovita svojstva i ne tretira se pesticidima. Biološka vrednost samoniklog bilja naročito je značajna u proleće, kada biljke razvijaju mlado zeleno lišće, izdanke i rizome, u leto cvetove i rane plodove, u rano jesen nadzemne plodove i podzemne krtole, u kasnu jesen semenke, a koren pred zimu.
Veći broj samonikli hranljivih biljaka pripada kategoriji lekovitog bilja, a istovremeno ima i visoku hranljivu vrednost.

Jestivo samoniklo bilje po svojoj upotrebi i hranljivoj vrednosti svrstano je u nekoliko grupa:
a) Povrćne biljke i salate – zeljaste biljke čiji se listovi ili mlade stabljike koriste za pripremu salata i čorbi;
b) Hlebne biljke – koren, krtola, lukovica ili plod, zbog bogatstva skoba, koriste za pripremu hleba ili pirea;
c) Čajne biljke – lišće ili nadzemni delovi se koriste za pripremu čaja;
d) Začinske biljke – poboljšanje ukusa hrane i organoleptičkih svojstva.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA