SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Gomoljasto povrće  (Pročitano 7210 puta)

Van mreže Anatema

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 191
  • Karma: +0/-0
Gomoljasto povrće
« poslato: Decembar 17, 2009, 07:59:39 pre podne »
U gomoljasto povrće se ubraja: krompir čiji se podzemni plod naziva gomolj, slatki krompir (batat) i čičoka koji izrastaju od sekundarnog zadebljenja korena i imaju izduženi oblik, vrlo često nepravilnog profila sa priraslicama. Zajednička im je karakteristika: koriste se kao samostalni prilog, samostalno jelo i kao kombinacija sa drugim povrćem. Po lekovitosti sastojaka ubrajaju se u red važnijih prehrambenih proizvoda.
---------------------------------------------

KROMPIR (Solanum tuberosum L.) – osnovna je namirnica u ishrani ljudi i veoma je čest na jelovniku. Poznato je oko 1500 vrsta krompira. Ukusan je i bogat hranljivim i lekovitim materijama. Poseduje neutralan pH.
Mladi krompir u 100 g ima 85 kalorija. Sadrži: 2% proteina (visokog kvaliteta), 19,1% ugljenih hidrata u obliku šećera i dekstrina, 0,1% masti, zatim jabučnu, limunsku i vinsku kiselinu. Od mineralnih materija sadrži: naročito kalijum (alkalni mineral čini 2/3 od ukupne količine minerala, koji smanjuje kiselost i pospešuje izlučivanje vode iz organizma), kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan, cink i molibden. Od vitamina sadrži: vitamin A (deluje na regeneraciju), vitamine B1 i B2, naročito vitamin C, zatim F (kožni vitamin) i nikotinsku kiselinu.
Suhi krompir u prahu u 100 g ima 297 kalorija. Sadrži: 9,3 g proteina, 61,6% ugljenih hidrata i 1,5% masti. Vitamina C najviše ima odmah posle ubiranja letine, oko 30 mg/100 g namirnice (tada se približava vitaminskoj vrednosti limuna i narandže). Prosečna vrednost vitamina C za vreme skladištenja iznosi oko 15 mg/100 g krompira. Vitamin C se najviše uništava u promrzlom, nabijenom i proklijalom krompiru, a kuvanjem i pečenjem se polovično zadržava, zavisno o načinu pripreme. Potpuno se gubi samo ako se kuva oljušten i nasečen. Kuvan neoljušten sačuvaće trećinu količine vitamina C, a pečen sa ljuskom „u čakširama”, ne gubi vitamin C. I nepravilna priprema krompira takođe, utiče na sadržaj vitamina C.
Čim se krompir oljušti treba ga odmah pripremiti, jer tamni i oksidiše. Oljušten krompir, ako se odmah ne koristi, treba ga samo na kratko potopiti u hladnu vodu, a potom odmah upotrebiti. Što je brže skuvan, više se sačuva vitamina C.
Belančevine, skrob i vitamin C se nalaze blizu ljuske, zbog čega ga je najbolje kuvati sa ljuskom ili vrlo tanko ljuštiti u sirovom stanju. Ljuska sadrži fluor, pa se preporučuje jesti pečenog iz pećnice zajedno sa ljuskom („u kaputiću”). Bela boja krompira se može sačuvati ako se u vodu u kojoj se kuva doda kašičica sirćeta. Jelo od krompira preporučljivo je utrošiti odjednom, jer stajanjem samo 4 sata jelo gubi četvrtinu vitamina C. Najveća količina vitamina ostaje u pečenom krompiru, nešto manje u kuvanom, a najmanje u kuvanom na pari.
Krompir je jedino povrće koje se koristi kao samostalno jelo i kao samostalni prilog i u kombinaciji sa drugim povrćem čini oko 50% priloga. Hranljivi delovi krompira su oko ljuske, dok je središnji deo siromašniji skrobom i sadrži više vode. Koristi se za pripremu predjela, salate, supe i čorbe, variva, prženje i pečenje, pa čak i za kolače i hleb. Potpuno je neutralna namirnica, pa se mogu pripremati slana i slatka jela. Kuvani krompir se jede uz svako povrće, pečenje i sva jela od mesa. Služi se vruć, tada je najukusniji i lako se vari (za 2 do 3 sata).
Krompir je ukusniji, ako to uslovi dozvoljavaju, kada se kuva sa ljuskom. Sačekati da voda provri, pa malo osoliti (tada neće popucati). Pržen krompir će biti rešiji ako se kriške krompira pre prženja pobrašne sa malo kukuruznog brašna. Pečen, neoljušten krompir u pećnici biće ukusniji i brže će omekšati, ako se prethodno potopi 10 minuta u ključalu vodu. Pečen krompir u pećnici je ukusniji i brže se ispeće ako se prekrije aluminijskom folijom.
Kontraindikacije: ne preporučuje se dijabetičarima.
Posebna napomena: sirovi krompir sadrži i otrovni alkaloid solanin. Naročito se javlja u opasnim količinama u zelenom i klijavom krompiru. Ovakav krompir pre upotrebe treba obavezno očistiti od ljuske. Kuvanjem se ovaj alkaloid razara.
Pri pripremi pomfrita masnoća se ne sme zagrevati preko 175oC. Na višoj temperaturi se povećava koncentracija akrilamida u krompiru. Akrilamid je jedan od izazivača raka i nastaje visokim zagrevanjem skrobnih namirnica.
Lekovita svojstva: krompir kao namirnica po lekovitosti sastojaka ubraja se u red najvažnijih prehrambenih proizvoda.
Prema svojstvima sastojaka pomaže održavanju organizma, dobroj kondiciji i zdravlju cele godine. Naučno je dokazano da sadrži kukoamine, prirodne sastojke koji snižavaju krvni pritisak. Ovi sastojci se više nalaze u kuvanom nego u pečenom krompiru.
Krompir pire je veoma važan sastavni deo dijete, kod želudačnih bolesnika. Neposoljen ili veoma malo posoljen, u kombinaciji sa mlekom, maslacem, pavlakom ili jogurtom, serviran bez luka, upija i razblažava želudačnu kiselinu.
----------------------------------------------

SLATKI KROMPIR, batata, batat (Ipomea batatas L.) – višegodišnja je baštenska kultura, ali se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka. Odebljali brašnasti koren ima oblik duguljastog gomolja (krtole). Ukus mu je svojstven, slatkast, po čemu je i nazvan slatki krompir. Pripada botaničkoj familiji slakova (Convolvulaceae) i nema nikakve morfološke sličnosti sa krompirom (Solanum tuberosum L.), osim što mu nalikuje. Po hemijskom sastavu je vrlo sličan krompiru, ali sadrži mnogo više proteina. Gomolji batata mogu da budu crvene, žutobele i naranđaste boje. 100 g batate ima približno 86 kalorija. Sadrži visoki procenat skroba, malo šećera, nema masti. Ima veliki izvor minerala (vrlo malo natrijuma), vitamina (mnogo beta-karotena i vitamina E) i djetalnih vlakana. Krtole su bogate suvom materijom do 30%, a sadrže 4-6% ugljene hidrate i malo sećera. 200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokuli). 140 g batate osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E. Lako se kulinarski obrađuje. Priprema se na isti način kao i krompir. Može se kuvati, pržiti ili mleti u brašno od kojeg se mesi hleb, druga jela i spravlja vino. Mladi listovi se pripremaju kao spanać. Slana jela se pripremaju od batata žute boje, a slatka jela od narandžaste i crvenkakaste boje. Brže se skuva od krompira. Zbog hranljivih i lekovitih svojstava trebalo bi ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu. To je energetska namirnica sa vrlo niskim glikemijskim indeksom. Kod nas se u ishrani vrlo malo koristi, pa se zbog svojih svojstava preporuča kultiviranje.
Lekovita svojstva: štiti organizam od srčanih tegoba, začepljenja krvnih sudova, koristan je za funkcionisanje mozga i probave.
----------------------------------------------

ČIČOKA, topinambur, slatki krompir (Heliathus tiberosus L.) – kultivisane krtole čičoke su veoma hranljive i korisne, nepravilnog su oblika slične krompiru, grozdaste, duguljaste ili okrugle. U sirovom stanju umaju prijatan ukus nezrelih lešnika, a kuvane podsećaju na artičoku. Po boji i veličini zavise od sorte. Boja može biti u različitim nijansama, od bele do ljubičastocrvene. Masa krtola je od 10 do 100 g. Čičoka sadrži 2% belančevina, vrlo malo skroba, a od ugljenih hidrata najznačajniji je inulin (čak do 20%). Za vreme kuvanja i razgradnje prelazi u fruktozu (najbolji prirodni šećer kojeg organizam lako usvaja). Krtole imaju dosta mineralnih materija: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, cinka, fosfora i silicijuma. Bogata je sa vitaminima: A, B1, B2, H i D, a manje vitamina C. Prilikom varenja i razgradnje prelaze u organizmu u fruktozu, prirodni šećer koji mogu da koriste svi dijabetičari. Smatra se da je fruktoza najbolji prirodni zaslađivač, koji je dva puta slađi od šećera. Gomolji imaju prijatan ukus nezrelih lešnika. Pre upotrebe čičoku treba dobro oprati, a zatim u što tanjem sloju oljuštiti ljusku. U ishrani se koriste kao i krtole krompira, kuvane ili pečene. Sočni deo se koristi za pripremu čorbi, salata, slatkih namaza i drugih jela. Cele zime može ostati u zemlji čiji je hranljivi sastav potpuno očuvan. Najpoznatije su sorte „bianka”, „topianka”, „violet”, „komunes”, „bela” i dr. Pre upotrebe krtole se peru i odstranjuje im se pokorica i manje izrasline. Koriste se za kuvanje (čorba, pire, salata, pekmez, prženje (kao pomfrit), dinstanje, peku se na roštilju. Poslužuju se i kao dodatak jelima, na isti način kao i krompir. Koriste se i za pečenje rakije.
Lekovita svojstva: inulin deluje na žuč i pankreas, smanjuje krvni pritisak, šećer u krvi, poboljšava izlučivanje mokraće.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA