SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Bašta za elergične osobe  (Pročitano 3518 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Bašta za elergične osobe
« poslato: Decembar 17, 2009, 01:51:35 posle podne »
Nekad, negde pročitala sam ovaj tekst i evo delim ga sa vama.

Svake godine je sve više alergičnih osoba. Još pre dve generacije polenska kijavica je bila egzotična bolest, danas svaki četvrti čovek pati od polenske alergije. Predpostavlja se da su tome uzrok ekološke promene, kao i zagađenost vazduha. Trenutno mnogima zagorčava život polen lešnika, vrbe i breze. Leti se udahne do 8000 vrsta polena. Kada se povede reč o bašti mnogima nestane osmeh sa lica. Jer, pored polena, i biljne materije mogu preneti alergiju na kožu.

Uprkos svemu postoji mogućnost da se uživa u sopstvenoj bašti:
- Travnjak zameniti šljunkovitom površinom. Na travi se sakupljaju velike količine polena, koji se uskovitla prilikom košenja trave. Osim toga, tako se oslobađaju i nadražujuće materije (Cunarin). Zato se alergičnima na polen preporučuje šljunak umesto travnjaka. Ako ipak ne možete da se odreknete travnjaka, košenje prepustite nekom drugom.

Za baštu izaberite biljke, koje proizvode malo polena. Bašte sa mešanim cvećem i travom zamenite sa biljkama koje ne izazivaju alergiju. Planirana antipolenska leja može zameniti travnjak. Najpogodnije vrste letnjeg cveća za alergičare su: zevalice, mak, papučica, petunija, ljutić, lobelija, nezaboravak i vredina liza.


Izbegavajte otrovne biljke. Baštenske biljke kao oleander, đurđevak ili plava kiša sadrže otrovne materije koje izazivaju alergiju. Za terasu su zato pogodnije hortenzije.


Žbunovi sa malo polena pravo su društvo za opuštanje u bašti. Idealan su zaklon od radoznalih pogleda a velike leje sa žbunovima redukuju površinu travnjaka. Potrebno je ograničiti se na sledeće biljke: pakujac, krin, zvončić, mačija metvica, kokotic, veronika, rodin kljun, različak, božur.

Procvetalo drveće i žbunovi formiraju prave baštenske cvetne kulise. Uz njih se mogu posaditi hortenzija, ukrasna dunja, arnika, forzicija, oskorusin grm, diervila, ukrasno voće, ruj, hibiskus.

Meka živa ograda nema polena, a ne mora ni da se često orezuje. Preporučljive penjačice za žive ograde su ruže puzavice, kao Climbing lceberg, Warm Welcome i Peri d'Azur.

Tokom rada u bašti koristite baštenski alat sa dugačkom drškom. Nosite radne rukavice od deblje gume i radnu odeću sa dugačkim rukavima, koju ne treba unositi u kuću. Najbolje vreme za rad u bašti su podnevni i popodnevni časovi kada je najmanja količina polena u vazduhu.

Rad u bašti se od samog početka može tako organizovati da se osobe koje pate od alergije što manje izlažu vazduhu punom polena, a pri tom uživaju u svom hobiju.


Van mreže mama

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 47
  • Karma: +0/-0
Re: Bašta za elergične osobe
« Odgovor #1 poslato: Decembar 17, 2009, 01:52:15 posle podne »
odlicna stvar!
Imam mnogo alergija, i uskracena sam u onome sto bas volim cvijece, priroda, ali mi kuhinja lici na maleni minijaturni vrt. U dugacke sanduke zasadila sam jos podavno zacine, povremeno promijenim zemlju i zasijem nove biljke, pa su mi uvijek pri ruci zacini koje bi inace bila primorana kupovati osusene u trgovinama. Obicnim sisanjem uredjujem izgled pri svakom kuvanju, tako se biljka obnavlja dobija na obliku a nama odgovara.
Istovremeno uzivam u svom malenom vrtu, divnim mirisima i imam sve svjeze cijele godine na dohvat ruke. Cesto kad idem nekome u goste ponesem jednu takvu saksiju sa nekoliko biljaka svi se oduseve i nastave njegovati jer im treba.
Oprobajte necete biti razocarani.