SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Biljke štite od buke  (Pročitano 4309 puta)

Van mreže Goca

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Biljke štite od buke
« poslato: Decembar 17, 2009, 01:54:35 posle podne »
Zvuči neverovatno, ali postoje biljke koje nas, pored svega lepog, štite i od buke. Jedna od njih, Viburnum rhytiphyllum ima i zvanično priznanje za zaštitu od buke i to tokom cele godine. Listovi ovog zimzelenog šiblja dugi 18 do 25 cm, naborani i viseći, imaju sposobnost da "upijaju zvukove". Zbog ovog prirodnog dara, Nemci su ovu biljku narodski prozvali - grm magarećih ušiju.

Ispitivanja obavljena u Berlinu pokazala su i dobre rezultate za biljke Božikovina Ilex aquifolium i grab Carpinus belutus koje i tokom zime zadržavaju u krošnji suvo lišće, jer i ono štiti od buke.

Božikovina ili zelenika (Ilex)

U Srbiji je za ovu vrstu zelenike narodno ime božikovina, božje drvce. Čest je pratilac Bukovo-jelovih šuma (Goč, Tara). Već duže vreme zakonom zaštićena u Srbiji, kako bi se zaštitila od istrebljenja. ova spororastuća biljka dostiže visinu manjeg drveta - 10m i starost do 100 godina. Razvija široku, gustu krošnju od zemlje. Kora na granama glatka i zelena. Listovi su zimzeleni, kožasti, u senovitom delu krošnje oštro bodljikavog oboda, u svetlom skoro celog oboda. Postoji velika sličnost između listova iz svetlog dela krošnje i lišća zelenceta (Prunus Laurocerasus - lovorvisnja), što je i Pančića dovodilo u dilemu.

Pojedina stabla su muška i ženska, ređe jednodoma. Crveni, koštuničavi plodovi na ženskim stablima čine bogati zimski ukras, zbog čega se ovo lepo drvo nekontrolisano seče i lomi za vreme zimskih praznika.

Prirodno obnavljanje božikovine je dvojako, ali sporo. Vegetativno se širi poleglim zakorenjenim granama i izdancima iz površinskih žila, te dobro vezuje teren na nagibu. Crveni, vitaminozni, kiseli plodovi su zimska hrana pticama i sitnim glodarima koji pomažu rasejavanje semena.

U našim rasadnicima se, na žalost, božikovina retko uzgaja Seme prelezi dve do tri godine u semeništu. Ožiljenice nekih ukrasnih formi se uglavnom uvoze. Zbog sporog rasta potrebno je strpljivo školovanje. Cene školovanih sadnica su vrlo visoke. Ukrasne forme, kojih ima nekoliko desetina, se razmnožavaju položenicama, kalemljenjem ili reznicama koje se tretiraju fitohormonima.
Drvo božikovine je tvrdo, teško se cepa, dobro se polira, žućkaste je boje. Upotrebljava se za izradu umetničkih predmeta, za intarzije, kao skupoceni furnir zamenjuje ebanovinu. U hortikulturnim zasadima tipična vrsta kao i brojne forme božikovine imaju značajno mesto.
Izvor: Garden
Autor: Dr Olga Puric - Daskalovic