SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Osamnaest agencija ostalo bez licenci za rad  (Pročitano 4807 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Osamnaest agencija ostalo bez licenci za rad
« poslato: Jul 28, 2010, 05:52:25 pre podne »
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja oduzelo je licence agencijama “Mediran travel”, “La bon”, “TT Travel Maršićanin Gordana i drugi”, “Europutovanja”, “Grand TT”, “Take off putnik”, “Mis turs”, “Izlet”, “MB best turs”, “Via Balkanika turs”, “Tamaris international & TT company”, “Marmaras travel“,“Rabbit tours“,“Blue travel“, “Šumadija turist”, “Adrija group”, “M.A.S. trade& travel”, kao i autosaobraćajnom preduzeću “Strela – Ub”.

Izvor: superodmor.rs E.B. - 28. 07. 2010


Tokom ove godine Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je oduzelo licence agencijama “Mediteran travel” i “La bon”.

“MEDITERAN TRAVEL”
Agenciji “Mediteran travel” iz Kragujevca licenca je oduzeta zbog otkazivanja turističkog putovanja ”Španija – Portugalija” u periodu od 30.04. do 16.05.2010. godine. Iako je cena aranžmana po osobi iznosila 745 evra, putnicima nije bio obezbeđen smeštaj, kao ni ostale usluge predviđene programom putovanja. Takođe, ova agencija nije izmirila ni finansijske obaveze prema ino-partnerima. U zakonom propisanom roku putnicima nije izvršen povraćaj uplaćenih sredstava, navelo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.
Ova agencija je pet dana pre početka putovanja obavestila putnike da se za putovanje ,,Sicilija“ u periodu od 29. aprila do 08. maja ove godine, po ceni od 465 eura, nije prijavio minimalni broj putnika, i otkazala putovanje. Putnicima nije izvršen povraćaj uplaćenih sredstava u propisanom roku, odnosno u roku od 15 dana od dana otkaza putovanja.

“LA BON”
Turistička agencija „La bon“ je organizovala dvodnevnu ekskurziju za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole “Jovan Cvijić” iz Beograda prema programu putovanja “Manasija – Resavska pećina – Niš – Niška Banja – Đavolja Varoš – Ravanica” u periodu od 21. do 22. maja 2010. godine, za grupu od 52 učenika i 3 nastavnika po ceni od 5.950 dinara. Problemi oko realizacije ekskurzije za učenike ove škole započeli su dan pred putovanje, jer agencija nije izvršila svoje obaveze ni prema prevozniku ni prema davaocu usluge smeštaja. Škola je bila prinuđena da direktno plati sve troškove kako bi se započeta ekskurzija do kraja realizovala.

Prošle godine bez licence su ostale agencije “TT Travel Maršićanin Gordana i drugi”, “Europutovanja”, “Grand TT”, “Take off putnik”, “Mis turs”, “Izlet”, “MB best turs”, “Via Balkanika turs”, kao i autosaobraćajno preduzeće “Strela – Ub”.

“TT TRAVEL MARŠIĆANIN GORDANA I DRUGI”
Beogradska agencija “TT Travel Maršićanin Gordana i drugi” prestala je da ispunjava propisane uslove za licencu kategorije A za obavljanje poslova organizovanja turističkih putovanja u zemlji jer nije imala polisu osiguranja, kao ni zaposleno stručno lice – rukovodioca poslovnice sa najmanje jednom godinom radnog iskustva u predmetnoj delatnosti.

“STRELA UB”
Ovo autosaobraćajno preduzeće iz Uba prestalo je da ispunjava propisane uslove za licencu kategorije B za obavljanje poslova organizovanja turističkih putovanja u zemlji jer nije imalo zaposleno lice – rukovodioca poslovnice sa najmanje višom stručnom spremom turističkog, ekonomskog i društvenog smera, kao ni utvrđene opšte uslove putovanja. Navedeno preduzeće prestalo je sa obavljanjem organizovanja turističkih putovanja od kraja 2007. godine i bavi se prevozom putnika.

“EUROPUTOVANJA”
Društvo za turizam, trgovinu i usluge “Europutovanja” iz Beograda otkazala je putovanje grupi od 137 putnika, među kojima su uglavnom bili radnici Elektrodistribucije i Petrohemije, na sam dan početka putovanja jer nije obezbedila autobuski prevoz po programu putovanja “Halkidiki- Kalitea”.

“GRAND TT”
Društvo za turizam, trgovinu i usluge “Grand TT” iz Novog Sada organizovala je letovanje u Španiji, obilazak Azurne obale i severne Italije u periodu od 16. do 29. jula 2008. godine po ceni od 415 evra po osobi. Program putovanja nije u potpunosti realizovan jer se autobus često kvario, a na kraju čak i zapalio. Zbog požara, tim autobusom nije moglo da se nastavi putovanje, pa su putnici bili smešteni u hostel u okolini Marseja, gde je više osoba delilo jednu tuš kabinu i toalet. U programu putovanja je navedeno da cena aranžmana obuhvata i obilazak čuvene Fabrike parfema u Grasu, obilazak Nice, Monte Karla, panoramski obilazak Kana i Filmske palate i Kroazete, Kneževine Monako, kao i odlazak u veliki tržni centar u severnoj Italiji, što nije ostvareno, a putnici su zadržani na putovanju 24 sata duže nego što je predviđeno programom putovanja.

“TAKE OFF PUTNIK”
Agencija “Take off putnik” iz Niša prestala je da ispunjava propisane uslove za licencu jer nije imala zaposleno lice sa višom stručnom spremom turističkog, ekonomskog ili društvenog smera i najmanje jednom godinom radnog iskustva, kao ni obezbeđene finansijske garancije za obavljanje delatnosti u 2009. godini.

“MIS TOURS”
Agencija ”Mis tours” iz Požege prestala je da ispunjava propisane uslove za licencu kategorije A za obavljanje poslova organizovanja turističkih putovanja u Srbiji jer nije imala polisu osiguranja. Njena polisa Triglav-Kopaonik ADO proglašena je nevažećom.

“IZLET”
Agencija “Izlet” iz Niša prestala je da ispunjava propisane uslove za licence, jer nije imala zaposleno lice sa višom stručnom spremom turističkog, ekonomskog ili društvenog smera i najmanje jednom godinom radnog iskustva u predmetnoj delatnosti, kao ni obezbeđene finansijske garancije za obavljanje delatnosti u 2009. godini.

“MB BEST TURS”
Turistička agencija “MB best turs” iz Beograda organizovala je matursku ekskurziju za učenike Srednje škole „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije u periodu od 10. do 15. aprila 2009.godine za 90 učenika po ceni od 250 evra u dinarskoj protivrednosti po osobi. Na ekskurziju nije otputovalo devet učenika sa obrazloženjem organizatora da isti nisu dobili vizu, pa su njihova imena i prezimena precrtana na kolektivnoj vizi koja je tražena za 81 učenika (preostali učenici su dobili vize), o čemu su obavešteni na sam dan putovanja.
U noti Ambasade Grčke u Beogradu od 03. avgusta 2009. broj 5/7639/2009 potvrđeno je da je Ambasada Grčke u Beogradu izdala 81 vizu i nije odbila nijedan zahtev. Takođe se navodi da su vize izdate blagovremeno i gratis, odnosno bez naplate takse.

“VIA BALKANIKA TURS”
- Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” uplatio je za četiri naučne radnice aranžman u ovoj turističkoj agenciji po programu putovanja „WFSBP –kongres psihijatrije“ (IX Svetski kongres biološke psihijatrije) od 28. juna do 02. jula 2009. godine. Do realizacije putovanja nije došlo jer organzator nije obezbedio smeštaj, pa je čitavo putovanje bilo otkazano.
- Ova agencija iz Beograda je samo dva dana pred put otkazala i turistički aranžman “Lido di Jesolo – Venecija – letovanje + bijenale” od 22. jula do 01. avgusta 2009. Putovanje je otkazano jer organzator nije predao pasoše na viziranje.
- Turistička agencija “Via Balkanika turs” uplatila je, kao suborganizator, letovanje na Krfu (Grčka) u periodu od 12. do 23. avgusta 2009. godine kod agencije “Robinson” iz Beograda. Pošto “Via Balkanika turs“ nije doznačila uplatu organizatoru, jedna putnica je bila primorana da ponovo uplati pun iznos putovanja kako bi otišla na putovanje.
- Kod subagenta “Via Balkanika turs” uplaćen je i aranžman Nei Pori (Grčka). Putnicima je tada bio uskraćen ulazak u plaćeni objekat za smeštaj, jer subagent nije isti doznačio organizatoru putovanja, odnosno turističkoj agenciji “Falcon”. Na taj način “Via Balkanika turs” je svesno poslala putnike u objekat za smeštaj koji nije obezbedila.

Sedam turističkih agencija je ostalo bez licenci u 2008. godini. To su: “Tamaris international & TT company”, “Marmaras travel“,“Rabbit tours“,“Blue travel“, “Šumadija turist”, “Adrija group” i “M.A.S. trade& travel”.

“TAMARIS INTERNATIONAL & TT COMPANY”
Ova agencija iz Beograda je putnicima nudila i prodavala turističke aražmane za Italiju, Tursku, Tunis i druge zemlje, iako nije sklopila ugovore za usluge smeštaja, prevoza i drugih usluga vezanih za izvršenje putovanja. Putnicima su putovanja otkazivana, a novac im nije bio vraćen u propisanom roku. Takođe, agencija je prodavala aranžmane drugih organizatora putovanja u svojstvu subagenta, iako sa njima nije sklopila ugovore. Putnici nisu mogli da realizuju takva putovanja, jer organizatori nisu imali saznanja da su oni uplatili aranžmane i bili su primorani da se vrate sa aerodroma.

“MARMARIS TRAVEL”
Turistička agencija “Marmaris travel” iz Beograda organizovala je letovanje za 12 putnika koji su uplatili punu cenu putovanja na različite destinacije u Grčkoj. Uplaćeni aranžman je podrazumevao i konkretne smeštajne objekte. Po dolasku u destinaciju putnicima nije bio obezbeđen smeštaj, pa su bili primorani da ga sami nađu i dodatno plate na licu mesta. Pored toga, jednom broju putnika nije vraćen novac za uplaćene, a neizvršene usluge, u ukupnom iznosu od 1.500 evra.

“RABBIT TOURS”
Ova turistička agencija iz Novog Sada je u periodu avgust–oktobar 2007. godine nudila i prodavala aražmane za putovanja u Grčku, ali ih potom nije realizovala. Putnicima su putovanja otkazivana, a uplaćeni novac im nije bio vraćen. Turističkoj agenciji su ino-partneri zbog dugovanja otkazali davanje usluga smeštaja. Pored toga, šest putnika koji su otputovali u Grčku, iako su isplatili punu cenu putovanja, nisu bili smešteni u uplaćene smeštajne objekte, već su bili primorani da sami traže smeštaj i dodatno ga plate na licu mesta.

“BLUE TRAVEL”
Agencija “Blue travel” je poslovala u sklopu preduzeća “Nitron” iz Niša. Ova agencija je samo dan pre predviđenog polaska otkazala putnicima putovanje po programu putovanja “Apsolventska ekskurzija - Španija brodom”. Iako je putovanje bilo otkazano, agencija nije vratila novac putnicima u iznosu od 6.175 evra.

“ŠUMADIJA TURIST”
- Turistička agencija “Šumadija turist” iz Beograda je prodala putovanja koje je otkazala u roku manjem od pet dana, što znači da se nije pridržavala svojih opštih uslova putovanja za sledeće programe putovanja:
1. “Barselona- Nica-Kan-Arl-Monte Karlo” za period od 25. aprila do 03. maja 2008. godine, kada je grupi od 22 putnika otkazala putovanje i o tome ih obavestila 22 sata pred put;
2. “Prag-Bratislava-Beč” za period od 16. do 23. maja 2008. godine, kada je grupi od 16 putnika putovanje otkazala na sam dan putovanja, I to samo četiri sata pred put, sa obrazloženjem da je vodič uganuo nogu;
3. “Pariz-dvorci Loare” za period 26. aprila do 05. maja 2008. godine, kada je grupi od 45 putnika putovanje otkazala tri dana pred put, sa obrazloženjem da agencija nije dobila termin za viziranje pasoša iako su podnosioci prijave predali dokumenta za viziranje sredinom marta.
Za ova putovanja turistička agencija nije imala sklopljene ugovore sa hotelijerima, odnosno sa prevoznicima, a u trećem slučaju nije ni predala pasoše na viziranje.
- Agencija “Šumadija turist” nije izvršila ni usluge iz programa putovanja “Krf- Solun –Meteori – ostrvo Vido” za period 10. do 16. maja 2008., koji je organizovala za grupu od 97 penzionera. Umesto da odu u Paraliju, putnici su bili smešteni u Leptokariji, a za jednu (poslednju) noć na Krfu 97 putnika nije imalo obezbeđen smeštaj, tako da su morali (iako su izvršili uplatu za celokuni aranžman) da za taj smeštaj doplate po 30 evra. Takođe su morali da doplate po 10 evra za kartu za feribot, a o tome, naravno, nisu bili obavešteni pre početka putovanja.

“ADRIA GROUP”
“Adrija group” iz Prokuplja je preko svoje turističke agencije “Agora” organizovala putovanja, a da putnicima nije obezbedila smeštaj predviđen sledećim programima putovanja:
- “Istanbul” u periodu od 26. aprila do 1. maja 2008. godine, kada je 54 putnika bilo primorano da na licu mesta dodatno doplati još 20 evra kako bi mogli da koriste usluge smeštaja u hotelu po predviđenom programu putovanja. Organizator putovanja je dugovao hotelu “Mola” u Istanbulu 1.080 evra za smeštaj, pa je pratilac grupe od putnika, koji su već platili fakultativne izlete, tražio novac za izlete u iznosu od po 20 evra kako bi pokrio dug hotelijeru.
- “Pariz – 11 dana” od 24. aprila do 4. maja 2008. godine, kada je zbog duga organizatora od 1.200 evra davalac smeštaja hotel “Tassilo” u Nirnbergu uslovio smeštaj otplatom duga na licu mesta. Iznos od 500 evra je obezbedila turistička agencija, dok je iznos od 700 evra platilo deset putnika, iako su celokupan iznos putovanja isplatili agenciji pre početka putovanja.

“M.A.S. TRADE&TRAVEL”
Preduzeće za unutrašnju, spoljnu trgovinu i turizam ,”M.A.S. trade& travel” iz Beograda prestalo je od 24. avgusta 2007. godine da ispunjava propisane uslove za licencu jer nije imalo zaposleno lice sa višom stručnom spremom turističkog, ekonomskog ili društvenog smera i najmanje jednom godinom radnog iskustva. Ovo preduzeće se od početka 2007. godine ne bavi obavljanjem organizovanja turističkih putovanja već trgovinskom delatnošću, ističe Ministarstvo ekonomije I regionalnog razvoja.