SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Samo korak do "Šengena"  (Pročitano 4931 puta)

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Samo korak do "Šengena"
« poslato: Decembar 15, 2009, 05:07:20 posle podne »
Septembar 25, 2009, 04:42:51 am

Samo korak do "Šengena"
Politika-V. Jokanović

     Brisel, 24. septembra – Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta izradio je nacrt predlog za ukidanje viza za građane država zapadnog Balkana među kojima je Srbija. U nacrtu izveštaja EP, za čiju izradu je bila zadužena Tanja Fajon, poslanik iz Slovenije, navodi se da je Makedonija ispunila sve uslove iz„mape puta”, dok su Crna Gora i Srbija ispunile veliku većinu kriterijuma (preostali treba da budu ispunjeni pre usvajanja predloga za ukidanje viza).

     U nacrtu izveštaja napominje se da će bezvizni režim biti primenjen samo na građane koji poseduju nove biometrijske pasoše, a za Srbiju je uključena i napomena da bezvizni režim neće važiti za građane koji poseduju putne isprave izdate u Koordinacionom centru za KiM.
     U obrazloženju nacrta ovog predloga pored ostalog piše da su mladi ljudi iz država zapadnog Balkana proteklih godina uz teškoće putovali u zemlje EU ili nisu uopšte putovali. „Dok naša unija snažno zagovara slobodu kretanja, mi danas držimo te ljude u regionu sa manje prava na slobodno putovanje nego u vreme bivše Jugoslavije”, navedeno je u obrazloženju.

     Za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju preostalo je ispunjenje potrebnih uslova, ali je zabeležen izvestan napredak u odnosu na poslednji izveštaj Evropske komisije. Fajon je predložila da za ove dve zemlje vize budu ukinute istog časa kada Sarajevo i Tirana ispune predviđene kriterijume. Ona je takođe navela da bi EK trebalo da započne dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom, naglašavajući da to ne prejudicira status Kosova. Uz konstataciju da je samo Kosovo bilo potpuno izuzeto iz dijaloga, u nacrtu izveštaja objašnjeno je da je to zbog podele unutar EU u vezi sa priznanjem kosovske nezavisnosti.

     Evropski parlament glasaće o zvaničnom predlogu Evropske komisije za viznu liberalizaciju najverovatnije u novembru na plenarnom zasedanju u Briselu, dok će Savet ministara EU na jednom od narednih zasedanja doneti konačnu odluku o ukidanju viza koja bi trebalo da stupi na snagu 1. januara iduće godine.

BEOGRAD, 28. septembra 2009. (Beta)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija ispunila sve kriterijume koji su neophodni za ukidanje viznog režima za zemljama EU.

BEOGRAD, 28. septembra 2009. (Beta)
Potpredsednik Evropske komisije za pitanja pravde, slobode i bezbednosti Žak Baro izjavio je u Beogradu da je Srbija ostvarila napredak na planu vizne liberalizacije, a da će konačnu reč dati ekspertska grupa koja će polovinom oktrobra posetiti Beograd.

Ukidanje viza možda i pre Nove godine
Beta | 05.11.2009. godine
BRISEL, 05.novembra 2009.(Beta) - Evropski komesar Oli Ren i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić su u četvrtak u Briselu nagovestili mogućnost da već u drugoj polovini decembra budu ukinute vize za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Jeremić je rekao da "više nema gotovo nikakve sumnje da će početkom 2010, a možda i ranije, gradjani Srbije moći da bez viza putuju u zemlje Evropske unije".

"Očekujemo konačnu odluku 30. novembra ili 1. decembra, a sve ukazuje na to da će ta odluka biti povoljna i da ćemo, kao gradjani Srbije, konačno ostvariti pravo na slobodno kretanje širom Evrope", izjavio je srpski ministar.

Na pitanje da li misli da bi mogao biti prihvaćen načelno usaglašeni stav u Savetu ministara EU da se vize ukinu 19. decembra, Ren je uzvratio da to jeste i njegova "dobra želja za božićne praznike". On je, medjutim, dodao da odluku o tome ipak mora da donese Savet ministara EU.


Ukidanje viza možda 19.12.2009. godine
Bета | Blic | 05. novembar 2009. godine

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da će vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije biti ukinute pre božićnih i novogodišnjih praznika.

U Savetu ministara EU usaglašen je stav da se očekivano ukidanje viza EU za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije stavi na snagu već 19. decembra ove godine, za razliku od ranije predviđenog termina - 1. januara 2010.
To je bio jedinstven stav ambasadora država EU u Komitetu stalnih predstavnika država (COREPER), rekli su danas agenciji Beta izvori iz Saveta ministara EU.
Kako je naglašeno, to bi sada trebalo da bude potvrđeno 11. novembra na zasedanju Evropskog parlamenta i potom verovatno pre kraja meseca na sastanku ministara unutrašnjih ili spoljnih poslova EU.
Izvori u COREPER-u su dodali i da je takav stav usvojen na predlog Slovenije.

"Slovenija je juče na zasedanju radne grupe za vize na sednici Saveta EU predložila da bezvizni režim za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju počne da se sprovodi već od 19. decembra ove godine, a ne od 1. januara 2010. kako je bilo ranije najavljeno", navodi se u saopštenju.
Slovenačko ministarstvo je naglasilo da će "za Srbiju i Crnu Goru pre toga biti potrebno pričekati i na drugi izveštaj ekspertske grupe o ispunjavanju kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, ali Slovenija pritom ne očekuje posebne teškoće".
Predlog bi uskoro trebalo da razmatra i Evropski parlament, a Savet će ga, kako se predviđa, usvojiti sredinom novembra.
"Ovim predlogom se, uz podršku Slovenije, tim državama obećava lep božićni poklon, jer će građani već u vreme božićnih i novogodišnjih praznika moći da putuju u države 'šengena' bez viza", ističe Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Tanja Fajon: Realno da vize budu ukinute 19. decembra
Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je danas da je "realno očekivati" da Srbija, Makedonija i Crna Gora budu stavljene na belu šengensku listu već 19. decembra.
"Mislim da je realno da vize budu ukinute 19. decembra, što me veoma raduje. To bi bila sjajna vest za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore", rekla je Fajon, dodajući da su zemlje članice EU, prema informacijama kojim ona raspolaže, prihvatile tu inicijativu Slovenije.
Prema njenim rečima, poslednju ocenu oko ispunjavanja uslova o ukidanja viza za Srbiju i Crnu Goru (Makedonija je uslove već ispunila) o ukidanju viza za ove tri zemlje Evropska komisija trebalo bi da donese 10. ili 11. novembra.
Fajonova je naglasila i da bi glasanje o ukidanju viza u Evropskom savetu trebalo da bude pomereno sa 1. decembra na 30. novembar, kako bi ova odluka bila usvojena pre zvaničnog stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, koji bi dodatno zakomplikovao i odložio usvajanje te odluke.


Van mreže Admin

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 232
 • Karma: +1/-0
 • Informacija ima cenu
  • KoZnaZna
Re: Samo korak do "Šengena"
« Odgovor #1 poslato: Decembar 15, 2009, 05:08:01 posle podne »
12. novembar 2009. Još korak do ukidanja viza
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili preporuku za liberalizaciju

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas ogromnom većinom glasova izveštaj Tanje Fajon kojim se ministrima unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Od 638 poslanika za ukidanje šengenskih viza izjasnilo se njih 550, dok je protiv bilo 51, a uzdržanih 37.  U predlogu se ocenjuje da bi vize trebalo da budu ukinute od 19. decembra, a ministri EU bi odluku o tome trebalo da donesu na sastanku 30. novembra.
 "Izvesno je da će od 19. decembra biti ukinute vize", rekao je juče u Briselu Božidar Đelić.
Tokom jučerašnje rasprave u Evropskom parlamentu evropski komesar Žak Baro je podržao ovaj čin i nazvao ga "u neku ruku istorijskim".

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je danas u Briselu da je izuzetno zadovoljna zato što je EP usvojio predlog.
"Izuzetno sam zadovoljna zato što je Evropski parlament s takvom većinom podržao ukidanje viza Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Moj trud i želja nisu bili uzaludni", rekla je ona.

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Re: Samo korak do "Šengena"
« Odgovor #2 poslato: Decembar 15, 2009, 05:08:55 posle podne »
Brisel | Beograd - 30. Novembar 2009. godine - DRŽAVLJANI SRBIJE OD 19. DECEMBRA BEZ VIZE U EVROPU!

Više o svemu na našem sajtu KoZnaZna.com

Pojašnjenje gde, kako i koliko:

To ukratko znači da će državljani Srbije koji poseduju nove (biometrijske) pasoše moći da putuju od 19. decembra 2009. godine u 26 zemalja članica Evropske unije i tri zemlje koje nisu članice Unije, ali su potpisnice Šengenskog sporazuma.

Članice Evropske Unije                                                        Potpisnice Šengenskog sporazuma
 1. Austrija                                                                                          1. Island
 2. Belgija                                                                                            2. Norveška
 3. Danska                                                                                           3. Švajcarska
 4. Finska
 5. Francuska
 6. Nemačka
 7. Grčka
 8. Irska   
 9. Italija
10.Luksemburg
11.Holandija
12.Portugal
13.Španija
14.Švedska
15.Velika Britanija
16.Kipar
17.Češka
18.Estonija
19.Letonija
20.Litvanija
21.Mađarska
22.Malta
23.Poljska
24.Rumunija
25.Slovačka
26.Slovenija

Postoje i dva tehnička ograničenja-vizna liberalizacija ne važi za:
1. one građane koji imaju stari, plavi pasoš i
2. za građane Kosova, bez obzira na to da li imaju biometrijski ili stari pasoš Srbije.

Vize će trebati za dve članice EU: Veliku Britaniju i Irsku.

Sa starim plavim (SRJ) pasošima državljani Srbije će morati i dalje ispred Ambasada/Konzulata po vize. Ali ne zaboravimo da će se broj onih koji čekaju za vizu drastično smanjiti, tako da se gužve (redovi) ne očekuju.

Vizna liberalizacija neće izbrisati sva pravila putovanja u inostranstvo jer beli šengen ne znači i život na neodređeno vreme u nekoj zemlji EU, kao ni mogućnost slobodnog zaposlenja i školovanja.

Odlukom ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, građanima Srbije već od sledećeg meseca (od 19. decembra) biće omogućeno da slobodno putuju u 25 zemalja EU, kao i u Švajcarsku, na Island, u Norvešku i Lihtenštajn, odnosno u zemlje koje su takođe prihvatile pravila o ukidanju granica. Bez viza će se putovati i u Rumuniju, Bugarsku i na Kipar, koje iako nisu potpisnice, poštuju šengenski sporazum.

Putovanje bez vize svakako će za građane Srbije biti daleko jednostavnije, ali će i dalje zahtevati poštovanje niza propisa. Viznom liberalizacijom Srbija je dobila beli šengen tipa C, što zapravo označava samo kratkotrajni boravak od ukupno 90 dana u periodu od šest meseci, bilo da je reč o kontinuiranom ili periodičnom boravku u nekoj zemlji šengenske zone.

To znači da će građani moći da provedu tri meseca u jednom polugodištu, a ono počinje pri prvom prelasku granice. Dakle, ako prvi put, na primer u Nemačku, uđete 1. aprila, do 30. septembra moći ćete u njoj da boravite sa prekidima ili bez njih najviše 90 dana, a kad taj rok istekne, morate da se vratite u zemlju. Sledeće polugodište počinje 1. oktobra i tada ponovo možete da uđete u tu zemlju. Ako je reč o kontinuiranom boravku od 90 dana, logično je da na sledeći ulazak u šengenski prostor mora da se sačeka tri meseca. Ukoliko rok od šest meseci istekne a boravak u inostranstvu nije prešao tri meseca, on može da se produži dok ne prođe 90 dana.

Pa dragi građani Srbije izvolite u Evropu, posle 17 godina, bez viza. Vidim ja da će se "vrednost" CRVENOG pasoša godinama polako, ali sigurno, povećavati. Ko pamti (ili je koristio) crveni SFRJ pasoš znaće o čemu pričam.


Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Re: Samo korak do "Šengena"
« Odgovor #3 poslato: Decembar 15, 2009, 05:09:32 posle podne »
Još korisnih stvari:

Oko detalja koliko ostajete u EU vodite računa, a računa će svakako voditi  i službenici na graničnim prelazima. Ukoliko se prekrši pravilo i boravak produži više od 90 dana, policija će tragati za tom osobom jer su, po prelasku prve granice, podaci o putnicima već uneti u centralizovani kompjuter zemalja belog šengena.

Ukoliko se putuje avionom, za prelazak granice dovoljan je novi biometrijski pasoš.
Ukoliko putujete automobilom, bez zelenog kartona neće biti moguće ući u šengenski prostor. Osim toga, bitno je i da automobil bude potpuno pravno i tehnički ispravan.

I dalje će ostati granične kontrole zbog opasnosti od ilegalnih imigranata. Međutim, granična policija ponašaće se u nekim situacijama kao i do sada. Dakle, mogu da traže podatke o novcu koji putnik nosi ili objašnjenje svrhe putovanja. Nije nemoguće da zatraže vaučer hotela u kom će neko biti smešten.

Zdravstveno osiguranje nije neophodno, ali je  poželjno.

I pored novog pasoša, ulazak u zemlju šengenske zone može da se zabrani osobi koja predstavlja opasnost po javni red, i to na osnovu slobodne procene, ili onom ko se nalazi na poternici ili mu je iz nekih razloga već zabranjen ulazak u države EU.


Tri koraka do kandidature
3. decembar Serž Bramerc, glavni tužilac Tribunala u Hagu, podnosi izveštaj o saradnji Srbije s tim sudom, od čega zavisi deblokada privremenog sporazuma i sporazuma o pridruživanju.
10. decembra Samit šefova država EU, očekuje se da već tada bude odmrznut prelazni sporazum, a da na istom skupu odlazeći komesar za proširenje Oli Ren pokrene pitanje kandidature Srbije.
15-20. decembra Srbija podnosi kandidaturu predsedavajućem, premijeru Švedske.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA