SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Godinu dana od probijanja šengenskog zida  (Pročitano 2848 puta)

Van mreže Admin

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 232
 • Karma: +1/-0
 • Informacija ima cenu
  • KoZnaZna
Godinu dana od probijanja šengenskog zida
« poslato: Decembar 19, 2010, 11:57:38 posle podne »
Pre tačno godinu dana građanima Srbije vraćeno je pravo da putuju bez viza u 25 država Evropske Unije. Put do ovoga nije bio lak i trajao je skoro dve godine.

Izvor: Tanjug.rs

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić, njegovi saradnici, 50 izabranih građana Srbije i novinari - to je bila ekipa koja je pre godinu dana sletevši na rimski aerodrom bez viza u pasošu probila "šengenski zid", kako je tada rekao Djelić aludirajući na berlinski zid koji su 20 godina ranije srušili demonstranti u nekada podeljenoj nemačkoj prestonici.

Ovo poređenje potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije nije slučajno izabrao, jer i jedan i drugi događaj nose sličnu simboliku, ali i konkretne promene.

Kao što su građani nekadašnje Istočne Nemačke rušenjem Berlinskog zida osvojili slobodu, dobili konačno mogućnost da slobodno putuju i započeli integraciju svoje zemlje u nešto veće, tako je i ukidanje viza građanima Srbije donelo slobodu da putuju u ostatak Evrope, a bilo je i prvi konkretan, opipljiv korak ka integraciji Srbije u nešto veće, u porodicu evropskih država i okončanje svojevrsne izolacije.

Put do ovoga nije bio lak i trajao je skoro dve godine - od sporazuma sa Evropskom unijom o viznim olakšicama koji je stupio na snagu 1. januara 2008, do 19. decembra 2009, kada je stupila na snagu odluka EU o ukidanju viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Pre ovoga, Srbija je morala ispuniti uslove u četiri oblasti - bezbednost dokumenata, imigracija, javni red i spoljni poslovi - koji su bili definisani u "mapi puta" koju je srpskim vlastima 7. maja 2008. predstavio potpredsednik Evropske komisije Zak Baro.

Rad na ovome u Beogradu započet je odmah, tako da je Evropska komisija samo godinu dana po predaji "mape puta", 22. maja 2009. ocenila da je Srbija "znatno odmakla" u sprovođenju uslova, nakon čega su šefovi diplomatije članica EU 16. juna, na sastanku u Luksemburgu, jednoglasno odlučili da zatraže od Evropske komisije da obavi pripreme za ukidanje viza Srbiji do kraja godine.

Potpredsednik komisije Baro i komesar za proširenje Oli Ren zvanično su Savetu EU preporučili ukidanje viza mesec dana posle odluke šefova diplomatije, 15. jula, što je Savet EU prihvatio 5. novembra, a Evropski parlament je nedelju dana kasnije glasanjem usvojio rezoluciju o ukidanju viza.

Konačna odluka da vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije budu ukinute doneta je 30. novembra na sednici Saveta EU za unutrašnje poslove i pravosuđe.

Osvrćući se na prvih godinu dana vizne liberalizacije, Djelić je rekao da je "novoosvojena sloboda" omogućila građanima Srbije da se bolje upoznaju sa Evropom, dok istovremeno "ni na koji način ne ugrožava evropske partnere".

Vizna liberalizacija imala je, međutim, i negativan efekat u vidu priliva "lažnih azilanata" sa juga Srbije i iz Makedonije, što je u jednom momentu zabrinulo najpogođenije evropske države, pre svega Belgiju i Nemačku, ali je promptna reakcija srpskih i makedonskih vlasti po ovom pitanju otklonila sve strepnje i još jednom dokazala da ove države jesu zreli i odgovorni evropski partneri.

Putem Srbije, Crne Gore i Makedonije godinu dana kasnije krenule su i Bosna i Hercegovina i Albanija za koje je 2009. godine bilo procenjeno da još nisu spremne za viznu liberalizaciju.


Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Odg: Godinu dana od probijanja šengenskog zida
« Odgovor #1 poslato: Decembar 20, 2010, 12:04:13 pre podne »
Ja bih na to pridodao i ovo: Ne trebaju vize, ali nema novca

Izvor: B92.net

Danas je godišnjica ukidanja viznog režima za putovanja u zemlje "Šengena", ali većina građana zbog ekonomske krize ne koristi povoljnosti vizne liberalizacije.

Redovi ispred ambasada pre godinu preselili su se pred MUP. Korišćenje bezviznog režima podrazumevalo je i vađenje novih biometrijskih dokumenata.
Samo tokom prve polovine 2010. izdato je dva miliona novih putnih isprava. Ipak, crveni pasoš su poslednjih 12 meseci najviše iskoristili mladi.

"Taj osećaj koji sada imam kada mi ne treba viza, kada možeš za male pare da sedneš u voz i odeš do Budimpešte ili Beča na jedan ili dva dana. Taj osećaj je stvarno divan i to ljudi koriste", kaže Srđan Hercigonja, student FPN-a.

"To je bilo jedno veliko iskustvo za mene. Menjanje noćnih vozova, iz jedne u drugu zemlju. Sve to je bilo nekako nestvarno", kaže Višnja Vujević, studentkinja arhitekture.

"Putovao sam 13 dana po celoj Evropi i to je neverovatan osećaj, menjao sam gradove, države. Prosto, iskoristio sam najviše što sam mogao", kaže Miloš Mandić, student elektrotehnike.

Otvorene granice i biometrijski pasoš većini građana ipak nisu bili dovoljni:
"Nema putovanja, penzije su male, od 16.000 nema života a kamoli da se putuje."
"Nisam putovao, jer je bilo krize kod nas pa i u svetu."

Slična situacija je i u Makedoniji, gde je u isto vreme stupila na snagu odluka EU o ukidanju viza.
"U istom periodu su nam skinuli vize i ovde i tamo. I mislim da se više putuje, ali samo u regionu, sve ono što je zapadna Evropa, Skandinavija, karte su veoma skupe. Pored vize treba vam i novac, tako da se putuje ali ne onoliko koliko se očekivalo", kaže jedan makedonski državljanin za B92.

I statistika pokazuje da se uprkos ukidnaju viza, putuje manje.
Pogranična policija je zabeležila 300.000 manje prelaza granice nego 2009.

"Loše finansijsko stanje utiče da naši građani slabije koriste putovanja u EU, ali u svakom slučaju to je jedna važna psihološka barijera, kada možete direktno bez ponižavanja da odete sa pasošem", kaže Nikola Jovanović, glavni urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija".


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA