SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Pridržavajte se saobraćajnih propisa u inostranstvu  (Pročitano 3102 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Pridržavajte se saobraćajnih propisa u inostranstvu
« poslato: Jul 10, 2011, 08:51:02 pre podne »
Turisti iz Srbije koji putuju u inostranstvo treba strogo da se pridržavaju saobraćajnih propisa. Mnoge zemlje pojačale kontrolu saobraćaja

Izvor i foto: novosti.rs

Gunđaju srpski vozači na skupo gorivo, udarne rupe i kazne po novom zakonu o saobraćaju, ali, ipak, voze. Ne odriču se tako lako volana, a i na letovanje većina najviše voli da krene kolima. Crna Gora i Grčka, ali i Hrvatska, Italija, najčešće su destinacije na koje se ovog leta upućuju kolima naši građani.

Naravno, na put je najvažnije krenuti odmoran i sa ispravnim automobilom. Ništa manje važno nije ni da se na granici, precizno, raspita o važećim saobraćajnim propisima. Važno je, na primer, znati da li je u zemlji u koju se ulazi neophodno imati upaljena svetla i danju, kolika je maksimalna brzina na putevima, šta je potrebno od opreme, da li se putarina plaća na naplatnim rampama ili je potrebno kupiti „vinjetu“. (više o vinjeti na stranici foruma:http://www.koznazna.com/forum/index.php?topic=266.0)- Da bi sprečile veliki broj udesa, pogotovo u letnjem turističkom periodu, mnoge zemlje su pojačale kontrolu saobraćaja, povisile kazne i zato treba maksimalno biti informisan i poštovati propise - preporučuju u Auto-moto savezu Srbije. - Za početak, ukoliko vas zaustave, nikako ne izlazite iz automobila.

I u Srbiji, po novom zakonu o saobraćaju, to se zabranjuje i kažnjava sa 5.000 dinara. U drugim zemljama kazne su još veće, a postoji šansa i da nesavesni vozač bude priveden! Nikako ne iskušavajte sreću pokušavajući da se „dogovorite“ sa policajcem. Za takav pokušaj se odlazi kod sudije za prekršaje, koji bi mogao da vam, na desetak dana, obezbedi „besplatan stan i hranu“.

Ukoliko je u vozilo ugrađen TNG urađaj, na put se ne kreće bez sveže overenog atesta o ispravnosti. U suprotnom, saobraćajci mogu da vas zaustave, pozovu vatrogasno vozilo, koje penom zalije kompletan automobil i onda ga odšlepaju na „bezbedno mesto“. Naravno, ceh za intervenciju vatrogasaca, šlepanje, „ležarinu“ vozila, vađenje atesta i sve ostalo ide na račun vlasnika automobila.

Kazne za nevezivanje pojaseva su svuda visoke. I putnici na zadnjim sedištima moraju da budu vezani. Deca, skoro u svim zemljama EU, za razliku od propisa u Srbiji, moraju do visine od 150 centimetara da budu smeštena u posebna „dečja sedišta“. Kazne su i do 1.000 evra.

Hrvati neke prekršaje odnedavno naplaćuju trostruko skuplje. Pogrešno skretanje i vožnja u suprotnom smeru na autoputu doskoro je naplaćivano od 2.000 do 5.000 kuna (270 do 676 evra), a sada od 5.000 do 15.000 kuna (do 2.029 evra), a zakon predviđa i kaznu od 60 dana zatvora.

Nepropuštanje vozača sa prvenstvom prolaza, kao i nepropisno preticanje, košta 450 evra. Kažnjivo je i nedržanje rastojanja ili požurivanje vozila ispred sebe zvučnim ili svetlosnim signalima. Kazne su i do 300 evra. Svaka kap alkohola u krvi naplaćuje se „suvim zlatom“. Kazne su od 406 do 2.029 evra!

U Sloveniji su kazne i veće. Tako, na primer, ako se vozi kroz grad brzinom od 80 kilometara na čas, a dozvoljena je 50, kazna je - 1.200 evra.

U Italiji, domovini „ferarija“ i „lamborginija“, kazne za prekoračenje brzine idu od 155 evra (plus 10 kilometara na čas) do 2.168 evra za prekoračenje od 60 kilometara na čas. Za 0,5 do 0,8 promila alkohola u krvi kazna je 542 evra, dok se 1,5 promila kažnjava sa 3.480 evra. Pogrešno parkiranje košta 155 evra. Pojas je obavezan, a upotreba mobilnih telefona bez hends-fri uređaja takođe je kažnjiva.

Telefoniranje tokom vožnje nije dozvoljeno ni u Crnoj Gori, ali je to relativno „mali greh“ - 20 evra. Duplo veća kazna je u BiH, u Bugarskoj taj greh košta 30 evra, baš kao i nevezivanje pojaseva, a u Grčkoj naplaćuju 150 (mobilni), odnosno 350 evra (pojas). U Grčkoj se ne preporučuje ni ispijanje alkohola. Kazne su visoke, a za teže slučajeve uz 625 evra sledi i oduzimanje dozvole.

U Crnoj Gori će vas obavezno odvesti na trežnjenje, a najmanje šestočasovni smeštaj platićete 150 evra.

PLAĆANJE
SKORO ni u jednoj zemlji nema više naplaćivanja kazne na licu mesta. Saobraćajac jednostavno napiše uplatnicu i dok se ne plati u prvoj banci, nema načina da se produži ka destinaciji.

Čak i kazna za parkiranje će sigurno stići. Kad-tad, makar i za nekoliko godina, kada se pojavite ponovo na teritoriji te zemlje. Jednog našeg građanina su zbog neplaćanja parkinga jednostavno priveli već na graničnom prelazu.
« Poslednja izmena: Jul 10, 2011, 08:52:40 pre podne od strane Goca »


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA