SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Crna Gora: Izlaz samo uz potvrdu o boravku  (Pročitano 4312 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Crna Gora: Izlaz samo uz potvrdu o boravku
« poslato: Jun 20, 2012, 04:42:19 posle podne »
Posle novih mera vlade Crne Gore na graničnim prelazima turiste sačekale gužve i nerviranja. Traži se potvrda o boravku. Hotelijeri i stanodavci neobavešteni

Izvor: Novosti.rs


TURISTI koji su proteklih dana boravili u Crnoj Gori iznenađeni su novim merama sa kojima su se sučili na graničnim prelazima prilikom povratka kući. Policija, naime, traži potvrdu o boravku, koju bi trebalo da izdaju oni kod kojih su turisti boravili - ali, ni hotelijeri, ni stanodavci, ni gosti o tome prethodno nisu obavešteni, pa su na granicama već zabeležene gužve i konfuzija.

U Upravi policije, nadležnoj za granične prelaze, u utorak su nam rekli da će povodom ove zbrke izdati zvanično saopštenje i objašnjenje. U nezvaničnom razgovoru sa rukovodiocima pograničnih policijskih jedinica saznali smo da se radi o primeni pravilnika koji je stupio na snagu još 1. aprila i da se mera primenjuje "u skladu sa zakonom" i uobičajenom praksom i u drugim zemljama.

U praksi se, međutim, pokazalo da su mnogi neobavešteni, pa na granici ima čekanja, nerviranja, ubeđivanja. Zasada, sve se nekako rešava dogovorom, ali je izvesno, ako se ovakvo "češljanje" turista nastavi, da će u vreme špica sezone na prelazima zavladati haos. Biće, očito, lakše ući u Crnu Goru nego iz nje izaći!

U nedoumici su i brojni strani državljani vlasnici kuća i vikendica na crnogorskom primorju, koji će morati stalno da se prijavljuju i odjavljuju... Iznenađeni su i turistički radnici, koji pretpostavljaju da država želi na ovakav način da kontroliše da li su turisti platili obaveznu boravišnu taksu.

- U redu je želja da se kontroliše boravak stranaca i naplata taksi, ali ta procedura ne sme da bude svaljena na turiste kojima se tako letovanje komplikuje a mi očekujemo da ponovo dođu - komentariše Silvana Đurašević, iskusni turistički radnik.

Citat
PRIJAVA POLICIJI NIJE razjašnjeno ni kako, recimo, vlasnici privatnih kuća koje se izdaju turistima mogu da izdaju potvrde o boravku. - Svaki gost koji ostaje duže od sedam dana može i treba da prijavi policiji gde je smešten i dobiće potvrdu, koja je, uzgred rečeno, besplatna - rečeno nam je na graničnim prelazima.


Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Odg: Crna Gora: Izlaz samo uz potvrdu o boravku
« Odgovor #1 poslato: Jun 21, 2012, 08:19:03 posle podne »
Turisti bez prijave boravka u Crnoj Gori neće biti kažnjeni

Izvor: 24sata.rs - Autor: B. Anđelić

Crnogorske vlasti poručuju da neće kažnjavati turiste, ukoliko se na izlasku iz zemlje utvrdi da njihov boravak nije prijavljen Upravi policije, već će im biti samo sugerisano da sledeći put kada budu dolazili u Crnu Goru to obavezno urade, kažu za “24 sata” u Ministarstvu turizma Crne Gore.

Crna Gora

PAPIROLOGIJA - Početkom godine crnogorske vlasti su ukinule plaćanje ekološke takse za ulazak u njihovu zemlju, ali su zato, iako to nije praksa u većini zemalja u okruženju, najavile kontrolu prijave boravka stranaca na izlasku iz zemlje.
Kako objašnjavaju, najavljena kontrola na graničnim prelazima pogrešno je protumačena.

- Putnici ne moraju sa sobom da nose nikakve potvrde o prijavi boravka jer se ti podaci nalaze u sistemu Uprave policije i lako se mogu kompjuterski proveriti. U slučaju da se utvrdi da nisu prijavljeni, gosti Crne Gore neće biti kažnjavani, ali će im se skrenuti pažnja da je njihova obaveza da se ubuduće prijave - kaže za 24 sata Nebojša Racković iz Ministarstva turizma Crne Gore.

Izuzetaka neće biti jer će kroz tu proceduru proći svi putnici - i oni koji putuju avionom, vozom, automobilom ili brodom.

- Kao i u drugim zemljama, stranci su po dolasku u Crnu Goru obavezni da policiji prijave svoj boravak. Ukoliko su u pitanju turisti, onda su izdavaoci smeštaja dužni da ih prijave - objašnjavaju u Ministarstvu turizma Crne gore. U jeku turističke sezone, kroz te provere ipak neće prolaziti svi. Da bi izbegli velike gužve na graničnim prelazima, carinici i granična policija će selektivno odlučivati koga će proveravati.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA