SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Vanredno stanje u Maliju  (Pročitano 1419 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Vanredno stanje u Maliju
« poslato: Januar 16, 2013, 08:20:29 pre podne »
Vanredno stanje u Maliju zbog pojačanih aktivnosti islamista povezanih sa Al Kaidom na severu zemlje. Vojska uz vojnu podršku Francuske pokrenula ofanzivu protiv islamističkih pobunjenika. Stotinu islamista ubijeno. Članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja odobrile slanje svojih vojnika u Mali.

(rts.rs)

Zbog pojačanih aktivnosti islamista povezanih sa terorističkom mrežom Al Kaida na severu Malija, u toj zemlji proglašeno vanredno stanje.


U televizijskom obraćanju naciji iz prestonice Bamaka, predsednik Malija Dionkunda Traore objavio je vanredno stanje u trajanju od 10 dana.

Odluka je odmah stupila na snagu, a nije isključeno da će posle isteka desetodnevnog roka vanredno stanje biti produženo.

"Svaki državljanin Malija, u skladu sa aktuelnom situacijom, mora se smatrati vojnikom svoje zemlje, moramo biti jedinstveni. U teškoj situaciji dobrodošao je doprinos svakoga u borbi protiv terorizma", rekao je Traore.

Istovrmeno, vojska je u kontraofanzivi jutros ponovo zauzela strateški važan grad Konu i zaustavljena je ofanziva ekstremista prema jugu.

"Ima na desetine žrtava, čak blizu 100 među islamistima u Koni", rekao je poručnik Usmane Fane za agenciju AFP.

Predsednik Traore tražio je vojnu intervenciju Francuske, pa su francuske trupe juče stigle u tu bivšu koloniju, što je potvrdio i francuski predsednik Fransoa Oland.

"Reč je o otvorenoj agresiji pa sam odlučio da Francuska pozitivno odgovori na zahtev vlasti u Bamaku, što je potpuno u skladu sa važećim rezolucijama Saveta bezbednosti", rekao je Oland.

O situaciji u Maliju, gde živi i šest hiljada državljana Francuske, Oland je razgovarao sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom.

U jučerašnjoj operaciji poginuo je jedan francuski pilot, saopštio je francuski ministar odbrane Žan Iv le Drijan.

Le Drijan je, takođe, rekao da su francuske snage danas nastavile vazdušne napade na islamističke pobunjenike u Maliju i da je nekoliko stotina vojnika poslato da zaštiti prestonicu Bamako.

Kivni zbog francuske vojne intervencije, islamistički militanti Malija prete da će se osvetiti francuskim državljanima širom muslimanskog sveta.

Ofanziva je usledila dan pošto je Mali zatražio pomoć Ujedinjenih nacija i Francuske, nekadašnje kolonijalne sile, za obračun sa islamistima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je slanje tri hiljade pripadnika mirovnih snaga Afričke unije u Mali, ali njihovo razmeštanje neće biti realizovano pre septembra.

Zemlje članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS) odobrile su slanje svojih vojnika u Mali. U saopštenju EKOVAS-a navedeno je da je odluka donesena zbog "hitnosti situacije".

Nije precizirano koliko će vojnika i iz kojih zemalja biti poslato u Mali, niti koliko dugo će oni tamo ostati.

SAD razmatraju mogućnost pomoći Francuskoj u njenom vojnom angažmanu u Maliju u borbi protiv radikalnih islamista.

Savet bezbednosti UN dao je "zeleno svetlo" da 3.000 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije bude upućeno u Mali, ali njihovo razmeštanje neće biti realizovano pre septembra.

Konflikt u Maliju se razbuktao sredinom marta prošle godine kada je grupa vojnika pokrenula oružane nemire u Bamaku, a puč su iskoristili Tuarezi i grupe islamista na severu zemlje.

Oni su brzo ostvarili kontrolu, a i dalje je imaju na velikoj teritoriji sa centrom u Timbuktuu.

Citat
Povećane mere bezbednosti u Francuskoj
Francuske vlasti su uvele strože bezbednosne mere, uključujući i antiterosističke, saopštio je francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland je rekao da je Francuska "preduzela sve neophodne mere predostrožnosti", zbog terorističke pretnje, uključujući i "nadzor javnih objekata i saobraćajne mreže".

Predsednik Francuske ocenio je i da je vojna intervencija te zemlje u Maliju zaustavila napredovanje islamista ka jugu i da je njen jedini cilj borba protiv terorizma, prenele su agencije.

Oland je dodao i da Pariz "ne brani nijedan drugi interes osim čuvanja prijateljske države".


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA