SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Koje zemlje traže najviše radnike  (Pročitano 2239 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Koje zemlje traže najviše radnike
« poslato: Maj 25, 2015, 12:45:08 posle podne »
Širom sveta poslodavci se suočavaju s poteškoćama u pronalaženju potrebnih kadrova, a prosečno čak 38 odsto njih u četrdesetak zemalja, obuhvaćenih anketom, ističe da se susreće s takvim problemom.

Izvor: BlicPrema istraživanju koje je uradila agencija za privremeno zapošljavanje Menpauer, s najtežom "nestašicom talenata" suočavaju se poslodavci u Japanu, dok je ta stopa najslabija u Španiji i Irskoj, navodi se u studiji.

Ovakvi rezultati ne čude, ukoliko u obzir uzmemo one iz prethodnih godina. "Menpauer" svake godine pravi ovakvu vrstu istraživanja, a rezultati su od 2008. godine manje-više slični.
 
To pokazuje da je u zemljama koje muku muče sa nestašicom kadrova, ovaj problem hronične prirode.
 
Prema istraživanju pomenute agencije, u proseku 38 odsto poslodavaca u zemljama obuhvaćenim anketom ima problem sa nedostatkom kadrova.
 
Situacija je najkritičnija u Japanu, gde se sa ovim problemom susreće neverovatnih 83 procenta poslodavaca. U stopu ih prate Brazil sa 68, Indija sa 61, odnosno Turska i Hongkong sa 58 procenata poslodavaca koji se suočavaju sa manjkom odgovarajućih kandidata za posao.
 
Što se nemačkih poslodavaca tiče, njih 39 odsto ima poteškoća sa manjkom kvalifikovanih kadrova, dok su Kina i SAD na 35 posto.
 
Srbija i Crna Gora nisu obuhvaćene ovim istraživanjem, ali zato jesu ostale komšijske države.
 
Članice EU Bugarska i Rumunija takođe kubure sa manjkom odgovarajućih kadrova, te čak 54 procenta tamošnjih poslodavaca jednostavno nema koga da zaposli.
 
U Hrvatskoj je taj procenat nešto niži, i iznosi 52 odsto, dok su u najmanjem problemu slovenački poslodavci, gde tek svaki četvrti ima poteškoću u pronalaženju odgovarajućih kandidata za zaposlenje.
 
Što se tiče začelja ove liste, apsolutni šampioni su Irci, gde svega tri posto poslodavaca ima problem sa "nestašicom talenata." Slično je i u Španiji, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Južnoj Africi.
 
Deset poslova za koje je najteže pronaći odgovarajuće kandidate, barem prema rezultatima ove studije jesu:

1 - Stručni trgovački radnici
2 - Inženjeri
3 - Predstavnici prodaje (Sales Representatives)
4 - Tehničari
5 - Stručna lica u oblasti računovodstva i finansija
6 - Menadžemnt i upravljačke funkcije
7 - IT inženjeri
8 - Vozači
9 - Sekretarice i administrativno osoblje
10- Fizički radnici
 
Kao najčešći uzrok problema u pronalaženju potrebnih kadrova jeste nedostatak tehničke kompetentnosti, koji je ubedljivo najzastupljeniji razlog,daleko ispred problema radnog iskustva ili stečene kvalifikacije (diplome), ili pak visokih očekivanja kandidata.

Problem u dolaženju do željenih kadrova povećava se s veličinom kompanije, ističu u "Menpaueru."

U Francuskoj svaki treći poslodavac (29 odsto) ima poteškoća u zapošljavanju, i to uglavnom zanatlija i kvalifikovanih radnika, vozača i administrativnog osoblja.
 
Ova proporcija veća je u odnosu na prošlu godinu, kada je njih 21 odsto prijavilo takav problem.

Odogovrni iz Menpauer grupe ističu da je pred kompanijama u 2015. veliki izazov da ovaj problem reše organizovanjem kratkih kurseva ili obuka za profile za kojima imaju potrebu.

Istraživanje je obuhvatilo 41.748 poslodavaca iz 42 zemlje sveta.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA