SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Šta je uzrok naglom opadanju trepavica  (Pročitano 3405 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Šta je uzrok naglom opadanju trepavica
« poslato: Jun 14, 2013, 01:16:23 posle podne »
Može da bude i ozbiljan medicinski problem ako je u osnovi problem patološke prirode, što iziskuje adekvatno lečenje

Izvor: Novosti.rs


Dužina trepavice je prosečno oko 12 mm, a kompletno se menjaju za 1,5 - 2 meseca

Ljudsko oko na gornjem i donjem kapku ima oko 150 trepavica, koje imaju ulogu da zaštite oko od prašine, prljavštine i sunca. Raspoređene su najčešće u jednom, a vrlo retko u više redova.

Dužina trepavice je prosečno oko 12 mm, a kompletno se menjaju za 1,5 - 2 meseca (u proseku za 42 dana).

Zbog toga stručnjaci kažu da je normalno da u toku dana trepavice opadaju, ali u manjem broju, gotovo neprimetno, što ne predstavlja ni zdravstveni ni estetski problem. Ali, zašto ponekad trepavice opadaju u većem broju nego što bi trebalo?

Opadanje trepavica može da bude i ozbiljan medicinski problem ako je u osnovi problem patološke prirode, što iziskuje adekvatno lečenje - kaže prim dr Petar Bursać, dermatovenerolog. - Jedan od najčešćih razloga su blefaritisi, odnosno upale kapaka koje mogu da budu različitog porekla. Uzroci su: ekcemi, seboreja i perutanje, alergijske reakcije na šminku (maskare, krejone..), hemioterapija, hipovitaminoze, infekcije bakterijama...

Kada se na ivici kapaka javlja zadebljanje, crvenilo i perutanje reč je o lakšem obliku ove bolesti. Srećom, u ovom slučaju proces je reverzibilan, što znači da se trepavice posle lečenja oporavljaju i nastavljaju normalno da rastu.

POMOĆ
ZA poboljšanje rasta trepavica preporučuju se laneno i ricinusovo ulje zbog velike koncentracije vitamina E. Ova ulja se primenjuju lokalno. Takođe i vitamin B i C pozitivno utiču na rast trepavica, kao i minerali gvožđa, selena i cinka.


Blefaritisulcerosa je teži oblik. Reč je o infektivnom oboljenju koje najčešće izazivaju bakterije, a opadanje trepavica je nepovratno i stvaraju se ožiljci na ivici kapaka.

- Oboljenja alopecijareata, odnosno opadanje kose u pečatima može da prati i opadanje trepavica. Srećom, to je takođe reverzibilan proces, odnosno nakon adekvatnog lečenja trepavice ponovo normalno rastu.

Terapija opadanja trepavica podrazumeva:
- ako je alergijskog porekla: prestanak upotrebe kozmetike koja dovodi do reakcija preosetljivosti;
- ako je posledica infekcije: zahteva adekvatno lečenje antibioticima po antibiogramu.