SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: I zdravi da mere masnoće  (Pročitano 1585 puta)

Van mreže pera

  • Newbie
  • *
  • Poruke: 8
  • Karma: +1/-0
I zdravi da mere masnoće
« poslato: Septembar 20, 2013, 04:39:01 posle podne »
Izvor: Novosti.rs

Hiperlipidemija - trigliceridi bi trebalo da se kontrolišu pre prvih simptoma. Osobe od 19 do 35 godina na test bi morali bar jednom u pet godina, a stariji svake dve

Ispitivanje se preporučuje i mlađim osobama

POVIŠENI holesterol i trigliceride često zovu „tihim ubicama“ jer ne izazivaju nikakve simptome, a mogu da doprinesu nastanku kardioloških oboljenja. Najčešće se otkrivaju slučajno, na sistematskim pregledima, ili ako pacijent ode kod lekara zbog nekih drugih tegoba.

- Čak i potpuno zdrave osobe treba da kontrolišu holesterol, jer povišene vrednosti masnoća „ne bole“ i ne daju nikakve simptome - kaže dr Vesna Vujičić, specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja „Savski venac“. - Osobe od 19 do 35 godina treba da dolaze na sistematski pregled i određivanje lipida u krvi jednom u pet godina. Stariji od 35 na kontrolu dolaze jednom u dve godine, ili u intervalu koji im lekar preporuči.

Ako su vrednosti holesterola i triglicerida iznad preporučenih, terapija najpre počinje menjanjem navika u ishrani. Ova faza lečenja traje oko šest meseci i ako pacijent uspe da reguliše masnoće samo ishranom, nema potrebe za lekovima.

- Veoma je važno da pacijenti ne proveravaju holesterol i trigliceride čim započnu s promenom ishrane, jer neće dobiti realne rezultate - dodaje dr Vujičić. - Potrebno je da se sačeka barem četiri meseca od početka lečenja. Nema potrebe ni da pacijenti samoinicijativno rade te analize, već da sačekaju savete i uputstva izabranog lekara.

Ukoliko promena ishrane ne da očekivane rezultate, uvodi se terapija lekovima. Veoma je važno da pacijenti slušaju savete lekara, da bi lečenje imalo efekta. To ne znači da treba da zanemare ishranu, naročito imajući u vidu da se za analizu povišenih vrednosti holesterola više uzima u obzir odnos „dobrog“ i „lošeg“ holesterola, od ukupne njegove vrednosti. Povišeni nivoi HDL (dobrog) holesterola zapravo smanjuju rizik od bolesti srca.

Preporuke o periodima kada treba početi s testiranjem na holesterol i trigliceride različite su u svim zemljama, ali su lekari saglasni da se ove vrednosti moraju redovno kontrolisati.

- Poenta periodičnih analiza i sistematskog pregleda je da nam ljudi dođu dok su još zdravi i dok se promenjene vrednosti mogu lako regulisati, a ne kada već nastupe posledice poremećaja lipida - zaključuje dr Vujičić.

Citat
NA PRAZAN STOMAK
Standarni lipidni testovi krvi obuhvataju merenje ukupnog holesterola, LDL (lošeg) i HDL (dobrog) holesterola i triglicerida. Ukupni holesterol može da se meri bilo kad tokom dana, izbegavanje jela nije neophodno pre testiranja. Trigliceride treba meriti posle gladovanja od 12 do 14 sati

KAD LEKAR PREPORUČI

Grupa za prevenciju U SAD preporučuje sledeće intervale pregleda:

* Redovno lipidno testiranje treba početi sa 35 godina kod muškaraca i 45 kod žena

* Oni koji već imaju rizik od povišenih vrednosti masti, i kardiovaskularnih bolesti testiraju se u intervalima koje preporuči lekar

* Ispitivanje se preporučuje i mlađim osobama (od 20 do 35 godina kod muškaraca, i od 20 do 45 kod žena), ako se radi o osobama sa faktorima rizika. To su osobe sa dijabetesom, porodičnom istorijom bolesti srca kod muških srodnika mlađih od 50 godina ili ženskih mlađih od 60 godina, porodičnom istorijom hiperlipidemije ili ličnom istorijom više faktora rizika (pušenje, visoki krvni pritisak)
« Poslednja izmena: Septembar 20, 2013, 04:41:06 posle podne od strane pera »