SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Građanima Zapadnog Balkana za put u EU biće potrebno prethodno odobrenje?  (Pročitano 1235 puta)

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Građanima Zapadnog Balkana za put u EU biće potrebno prethodno odobrenje?
« poslato: Oktobar 20, 2017, 11:39:34 pre podne »
Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog sistema za odobravanje putovanja.

Izvor: RTS


Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, stoji u predlogu.

Takav predlog Evropske komisije je danas potvrdio Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tela, biće prosleđen na usvajanje Savetu ministara EU, rekao je agenciji Beta u Briselu jedan zvaničnik odbora LIBE.

Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u "šengenski prostor" EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođena lica mlađa od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Predstavnica za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos je Beti rekla da bi ceo postupak u EP trebalo da se okonča do kraja godine, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku doneti Savet ministara EU.

Ali postupak je složen i, objasnila je portparolka LIBE, sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020. godine.

Građani Zapadnog Balkana koji žele da putuju i ne treba da vade vize za "šengenski prostor" EU će prethodno morati da traže odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će pored ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

Takođe će morati da "vlasti EU obaveste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju dece, trgovinu ljudskim bićima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za poslednjih deset godina".

U obrazloženju predloga za ETIAS se podvlači da će "ovaj sistem omogućiti ranu proveru putnika kojima nije potrebna viza i onima za koje se ustanovi da za EU predstavljaju opasnost kad je reč o bezbednosti, ilegalnoj imigraciji ili pretnji epidemijskih bolesti, odobrenje će biti uskraćeno".

Elektronski formular s molbom lica da putuje bez viza u šengensku zonu će automatski biti proveren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacioni sistem (SIS), Sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europola i Interpola, "kako bi se proverilo nije li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tim licem izdat nalog za hapšenje", navodi se u obrazloženju predloga za ETIAS.

Od lica koje traži odobrenje za putovanje u "šengenski prostor" EU, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtev za razgovor.

"Ako tražiocu odobrenje bude odbijeno, biće izvešten o razlozima i uživaće pravo žalbe, uključujući preko suda", stoji u predlogu.

Izvestilac u odboru LIBE za uvođenje sistema ETIAS, poslanica Kinga Gal je izjavila da će taj mehanizam "znatno doprineti jačanju bezbednosti EU i snažnijem i delotvornijem sistemu zaštite granica i sigurnosti".

Evropska komisija je stavila do znanja da sada ima 60 zemalja čijim gradjanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. preći 39 miliona stranaca.


Van mreže Admin

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 232
 • Karma: +1/-0
 • Informacija ima cenu
  • KoZnaZna
Re: Građanima Zapadnog Balkana za put u EU biće potrebno prethodno odobrenje?
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 21, 2017, 05:04:08 posle podne »
Sistem za putne informacije i odobrenja ne znači - vize

Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) ne znači uvođenje viza za građane Zapadnog Balkana.

Izvor: Politika


Ukoliko se predlog usvoji, građani svih zemalja koje imaju sporazum o bezviznom režimu sa EU, dobijaće dodatni dokument, u važenju od pet godina, po ceni od 5 evra za neograničen broj ulazaka u prostor Šengena, potvrđeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

ETIAS nije viza. Građanima oslobođenim od viznog režima očigledno nije potrebna viza za ulazak u Šengenski prostor i ETIAS to neće promeniti. U pitanju je jednostavniji, jeftiniji, brži i putnicima prihvatljiviji sistem kojim u roku od par minuta u 95 odsto slučajeva dobijate pozitivan odgovor”, navodi se u u dokumentu Evropske komisije koja je zbog pojačanih bezbednosnih rizika i ilegalne migracije predložila ovu izmenu pravila ulazaka u EU.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da su svesni interesovanja i značaja koje građane Zapadnog Balkana pokazuju povodom novih detalja o predlogu Evropskog sitema putnih informacija i odobravanja.

Naglašava se i činjenica da je 2009. godine uspostavljena vizna liberalizacija „istorijski” i jedan od do sada „najznačajnijih” koraka u odnosima EU i Zapadnog Balkana.

Ukazuje se istovremeno i na potrebu prepoznavanja bezbednosnih rizika odnosno potencijalno problematičnih pojedinaca pre nego što oni dođu na spoljne granice Šengena.

„U pitanju je jednostavan proceduralni korak koji i građani EU, iako izuzeti iz viznog režima, moraju da prođu kad ulaze u SAD gde je na snazi Elektronski sistem putnih odobrenja (ESTA)”, objašanjavaju u Briselu.

Evropski sistem putnih informacija i odbrenja ( ETIAS) je predložen od strane Evropske komisije u novembru 2016. godine. Ukoliko se, kako se očekuje do kraja 2018. godine, dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Saveta EU, novi sistem mogao bi da stupi na snagu do 2020. godine.

U Evropskoj komisiji izdali su detaljno uputsvo kako će funkcionisati budući evropski mehanizam za automatsko priklupljanje informacija o putnicima i njihovu autorizaciju.

Citat
„Putnici će morati da popune onlajn zahtev na za to posebno napravljenoj internet stranici ili aplikaciji. Popuna formulara ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i neće zahtevati više informacija od onih iz pasoša ili sličnog dokumenta”
, navodi se u Evropskoj komisiji.

Ukoliko osoba koja putuje nije u mogućnosti da sama popuni formular to umesto nje može učiniti treće lice.

Citat
„Elektronska uplata takse od 5 evra po aplikaciji biće neophodna za sve podnosioce zahteva starije od 18 godina. Podnošenje novog zahteva i ponovno plaćanje takse biće neophodni tek po isteku važenja putne dozvole što je 5 godina ili do isteka važenja pasoša”
, navodi se dalje u dokumentu predloga.

Očekuje se da će velika većina zahteva, više od 95 procenata, biti automatski odobrena, a da će podnosilac zahteva o tome odmah dobiti i obaveštenje. U slučaju neodređenog ishoda automatski proces će biti prebačen na manuelnu obradu, a u posebnim slučajevima to vreme odgovora na zahtev se može produžiti najviše do dve nedelje.

Podnosiocu zahteva odgovor, bilo to odobrenje ili odbacivanje dozvole za putovanje, stiže putem elektronske pošte.

U slučaju odbijenog zahteva postojaće i mogućnost žalbe.

„Po dolasku na granični prelaz Šengena pasoška kontrola će elektronski pročitati putni dokument i kroz različite baze podataka proveriti i postojanje validnog putnog odobrenja. U slučaju da ne postoji odobrenje ETIAS-a putnik će biti vraćen sa granice i neće mu biti dozvoljen ulazak u EU”, navodi se u predlogu Komsije.

U Evropskoj komisiji ponavljaju da bi ova procedura trebalo da bude značajno jednostavnija i kraća u odnosu na nekadašnje vađenje viza kao i da će jednom dobijena dozvola ETIAS biti važeća za neograničen broj ulazaka.