SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kako do sezonskog posla u SAD  (Pročitano 3912 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Kako do sezonskog posla u SAD
« poslato: Decembar 15, 2009, 08:48:39 posle podne »
Kako do sezonskog posla u SAD

Radni programi na određeni period u Americi sve su zanimljiviji mladima iz Srbije. U zavisnosti od toga šta žele da rade „preko bare", odlučuju se za tri postojeća programa: ,,Au pair" (čuvanje dece u porodici), „Work & Travel" (namenjen studentima da rade u SAD i usavrše engleski) i H2B koji omogućava zaposlenima da rade u Americi ne duže od godinu dana.

Međutim, za sezonu koja počinje u martu, većina doma­ćih agencija nije dobila H2B vize.

H2B Program omogućava za­poslenima da žive i rade u USA. Dozvola za rad se izdaje na manje od 12 meseci, sa mogućnošću pro­dužavanja do tri godine. U okviru H2B programa možete da radite u zabavnom parku, ugostiteljstvu, hotelima, na bazenu, da budete ski-instruktori i spasioci.

Za program čuvanja dece, kako bi se usvršio jezik, najčešće se od­lučuju mlađe devojke. One odlaze u predhodno obezbeđenu porodi­cu, dok u slobodno vreme imaju obavezu da idu na kurs jezika, ili da pohađanju nastavu na koledžu ili univerzitetu.
Program Work & Travel spada u grupu programa kulturne razmene i osnovan je sa ciljem da stra­nim studentima omogući da tri ili četiri meseca borave i rade u Americi i na taj način usavrše engleski i upoznaju američku kulturu.

Studenti u agenciji dobijaju listu od 1.000 ponuđenih po­slova između kojih se odlučuju za onaj koji im najviše odgovara.
Ponuđene su različite vrste po­slova, od onih u trgovini i ugosti­teljstvu pa do ribarenja na Aljasci. Prosečna zarada po satu iznosi 8 dolara.

PROGRAM H2B
Godine: 18-45
Prosečna zarada:od 7,15 dolara po satu
Kvalifikacije: osnovno znanje engleskog
Osnovne informacije: Viza je vezana za određenog poslodavca i za određenu radnu poziciju. Na kraju programa postoji mogućnost da se sklopi novi ugovor sa istim ili drugim poslodavcem i tako produži trajanje vize.

PROGRAM WORK AND TRAVEL
Godine: 18-30
Prosečna zarada:5,75-10 dolara po satu
Kvalifikacije: engleski (srednji nivo), redovni studenti
Osnovne informacije: Studentima je dozvoljeno da rade i prekovremeno kod svog poslodavca. Takođe, imaju pravo da, pored posla koji dobiju preko agencije, pronađu i neki drugi. Smeštaj je obezbeđen.

PROGRAM AU PAIR
Godine: 18-27
Prosečna zarada:139 dolara nedeljno
Kvalifikacije: završena srednja škola, osnovno znanje engleskog
Osnovne informacije: Program traje od 9 do 12 meseci. Devojke imaju slobodan jedan do dva dana u nedelji i dve sedmice plaćenog godišnjeg odmora. Plaćen im je smeštaj, hrana i kursevi jezika.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA