SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Srbija nema evidencije o dvojnim državljanima  (Pročitano 5420 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Srbija nema evidencije o dvojnim državljanima
« poslato: April 09, 2012, 10:15:13 pre podne »
U Srbiji ne postoji evidencija o broju građana koji osim srpskog imaju i drugo državljanstvo. Podatke o broju srpskih državljana koji imaju pasoš još neke države, nema ni Ministarstvo spoljnih poslova, ni Ministarstvo vera i dijaspore, ali ni MUP Srbije.

Beograd - april 2012. godine - Izvor: Danas.rs/Autor: I. Pejčić

Kako su objasnili za Danas u MUP-u Srbije, kod njih se evidentiraju podneti zahtevi za prijem u državljanstvo Srbije. U tom ministarstvu kažu da postoje evidencije primljenih u državljanstvo Srbije, koje se vode po zakonskom osnovu sticanja državljanstva Srbije, tako da se u tom smislu ne raspolaže sa podatkom o broju lica odnosno građana koji poseduju dvojno državljanstvo.

Sama ideja o dvojnom državljanstvu je relativno nova i zakonodavni okviri za mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva su različiti od države do države. Ugovor o dvojnom državljanstvu Srbija ima samo sa BiH. Zapravo, reč je i o ugovoru koji je zaključen 2003. godine i to između SRJ i BiH. Njime su se države saglasile da državljanin jedne države ugovornice može steći državljanstvo druge države ugovornice. Iako Srbija nema takav ugovor sa Hrvatskom, postoje zakonske olakšice za dobijanje dvojnog državljanstva kada je reč o ovoj susednoj državi.

Tačan broj građana Srbije koji imaju i hrvatski pasoš nije poznat, kao ni broj građana koji imaju srpsko i crnogorsko državljanstvo. Pregovori Beograda i Podgorice po pitanju dvojnog državljanstva trajali su godinama, i završeni su neuspehom. Očekuje se da u budućnosti to pitanje bude rešeno.

Inače, nakon stupanja na snagu zakona koji pojednostavljuje proceduru dobijanja mađarskog državljanstva prošle godine, više od 20.000 građana Srbije podnelo je zahtev za dvojno državljanstvo. Samo u ambasadi Mađarske u Beogradu je podneto 2.000 zahteva. Pojednostavljenje te procedure znači da za državljanstvo Mađarske nije neophodno imati prebivalište u toj državi, obezbeđeno materijalno pokriće, a nije neophodno ni polagati ispit za za državljanstvo.

Kada je reč o Bugarskoj, prema podacima Ministarstva pravde Bugarske, od 1. januara 2002. do 30. juna 2011. godine bugarsko državljanstvo kao dvojno poseduje 3.318 građana Srbije, koji su to pravo stekli za devet godina. Ujedno je nedavno najavljeno i da će državljanima Srbije koji žive van granica Srbije ubuduće biti skraćena procedura za dobijanje srpskog državljanstva. Između ostalog, Srbija će, prema ranijim najavama, preuzeti sve troškove konzularnih taksi kod prijema i otpusta iz srpskog državljanstva za Srbe u zemljama u regionu.

Istraživanje Instituta za imigracijsku politiku iz 2008. je pokazalo da skoro polovina država u svetu na neki način toleriše dvojno državljanstvo. U Evropi je postojao sporazum koji je obavezivao države da ograniče davanje dvojnog državljanstva, sve do njegovog poništavanja 1990. godine. Građani su se morali odreći svog starog državljanstva kako bi dobili novo, a države koje su napustili su se često odricale iseljenika koji su naturalizovani u inostranstvu.

Dijaspora je izvor i velikih prihoda, što je slučaj i u Srbiji. Sjedinjene Američke Države su po pitanju „duplog“ državljanstva verovatno jedna od najliberalnijih zemlji na svetu. U SAD čak 90 odsto imigranata iz 20 država, iz kojih dolazi najveći broj imigranata - zadržava i svoje prvo državljanstvo. Kada je reč o državama EU, čini se da zbog problema sa imigracijom najveći broj njih želi da zaustavi postupak liberalizacije kada je reč o dvojnom državljanstvu. Iako dvojno državljanstvo podržava i Konvencija o državljanstvu Veća Evrope iz 1997. što se ocenjuje kao „okidač“ za ubrzanu liberalizaciju po ovom pitanju, čini se da poslednjih godina ipak dolazi do zastoja.

U novembru prošle godine političari u Nemačkoj, koja obično daje mogućnost dvojnog državljanstva građanima evropskih zemalja, odbili su zakon kojim bi se Nemcima, čiji su roditelji stranci omogućilo da zadrže državljanstvo svojih roditelja i u odrasloj dobi. Od 1. januara ove godine državljani Francuske moraju potpisati povelju kojom prihvataju da „dok su na francuskom tlu ne mogu biti privrženi drugoj državi“, iako se dvojno državljanstvo i dalje toleriše. Irska je potpuno drugačiji primer, jer ona svoje državljanstvo deli i sunarodnicima preko granice, odnosno u Severnoj Irskoj.

Slovenija
I u dvomilionskoj Sloveniji danas živi više od 185.000 „duplih“ državljana koji većinom potiču sa područja nekadašnje SFRJ. Tim građanima vlada u Ljubljani je, u skladu sa „Izjavom o dobrim namerama“ i evropskom praksom, priznala pravo da posle primanja u slovenačko zadrže i svoje prvobitno državljanstvo.
Srbi odbijeni od Moskve
Interesantan je prošlogodišnji primer kada je ambasadi Rusije u Beogradu predat spisak s imenima 21.000 Srba sa Kosova koji traže rusko državljanstvo. Na ovaj korak su se tada Srbi sa Kosova i Metohije odlučili zbog zabrinutosti za svoju bezbednost i sve manje nade da država Srbija ima kapacitet da zaštiti njihove živote i imovinu. Zvanična Moskva je odgovorila da po ruskom zakonu o državljanstvu ne može se udovoljiti tom zahtevu. Tada je obećano da će Rusija poslati svu vrstu humanitarne pomoći Srbima na sever Kosova, kao i da će pomoći pri obnovi porušenih srpskih pravoslavnih svetinja na KiM.