SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Automobilom jeftinije do mora  (Pročitano 2463 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Automobilom jeftinije do mora
« poslato: Jun 26, 2012, 08:53:29 pre podne »
Kojim prevoznim sredstvom četvoročlana porodica najjeftinije može stići do Jadrana i Egeja. Putovanje kolima do Tivta ili Splita 80 evra jeftinije nego vozom

Izvor: Novosti.rs

Najjeftiniji je prevoz automobilom

Za četvoročlanu porodicu najjeftinija varijanta prevoza iz Beograda do letovališta na Jadranu i Egeju je - automobil. Kola će, tako, u odnosu na voz, kućnom budžetu uštedeti 80 evra, ako su izabrane destinacije, primera radi, Tivat i Split. A čak 250 evra ako je odredište Solun, a alternativa autobus.

Naime, „Železnice Srbije“ do Egejskog mora više ne saobraćaju. Samo jedan autobuski prevoznik ima liniju sa beogradske autobuske stanice i cena karte je zato u odnosu na ranije godine paprena - 5.630 dinara u jednom pravcu, što za odlazak i povratak znači 11.260 dinara. Do Soluna saobraća nacionalna avio-kompanija i najniža cena povratne karte sa svim taksama je 130 evra.

Ako, međutim, četvoročlana porodica do Soluna putuje svojim automobilom, koji, recimo, troši sedam litara evrodizela na 100 kilometara, ova stavka u dva pravca koštaće ih 118 evra. Tome treba dodati i putarinu, koja do Leskovca u jednom pravcu iznosi 920 dinara, a kroz Makedoniju oko pet evra, kažu u Auto-moto savezu Srbije. Kada se sve sabere, za 650 kilometara u jednom i isto toliko u drugom pravcu treba izdvojiti 144 evra za prevoz automobilom, dok za četvoročlanu porodicu autobus košta 396 evra.

Za one koji će letovati u Hrvatskoj, cena autobuske povratne karte do Splita je 8.760 dinara, što je oko 77 evra. „Železnice Srbije“ i ove godine „Jadran ekspresom“ prevoze putnike do ovog hrvatskog grada, i to za 37,5 evra u jednom pravcu, što je za odlazak i povratak 75 evra. Ovog leta, posle više od dve decenije, obnovljena je i avio-linija za Split i najniža cena povratne avio-karte sa svim taksama u „Jat ervejzu“ je 124 evra.

Za prevoz automobilom do Splita, za 800 kilometara u jednom pravcu i toliko nazad, za evrodizel je potrebno oko 145 evra. Tome treba dodati i putarinu, koja u jednom pravcu iznosi 340 dinara kroz Srbiju i 33 evra kroz Hrvatsku. Kada se podvuče crta, za prevoz automobilom od Beograda do Splita i nazad potrebno je oko 220 evra.


Put do Crne Gore
PO kilometraži najbliže, a time i po potrošnji benzina najbolja varijanta jeste - Crnogorsko primorje. Do Tivta ima 550 kilometara, što za gorivo u oba pravca automobilom iznosi 11.396 dinara ili 99 evra. Olakšica je i što se na putu ka Crnoj Gori ne plaća putarina.

Najniža cena povratne avio-karte na liniji Beograd - Tivat je 110 evra, a vožnja autobusom u oba pravca košta od 35 do 50 evra, u zavisnosti od prevoznika.

Povratna karta za putovanje vozom od Beograda do Bara je 45 evra.