SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Hormoni utiču na apetit  (Pročitano 1641 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Hormoni utiču na apetit
« poslato: Jun 12, 2013, 12:07:51 posle podne »
Nekoliko dana pred mesečni ciklus mnoge žene osećaju preteranu želju za hranom, posebno slatkišima. Uzrok su hormoni estrogen i progesteron, koji se više luče

Izvor: novosti.rs


Najkasnije sat i po posle ustajanja obilno doručkujte jer je taj obrok važan za održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi

Nekoliko dana pred mesečni ciklus, mnoge žene su vrlo nervozne i osetljive, imaju napade plača i nastupe besa, ali osećaju i preteranu želju za hranom, posebno za slatkišima. Uzrok su hormoni estrogen i progesteron, koji se više luče, a i smanjuje se serotonin. Predmenstrualni sindrom je posebno stanje kod nekih žena kada su napete, psihički i fizički preosetljive, loše volje i promenljivog raspoloženja. Zato je veoma važno u ovoj fazi da kontrolišu ishranu jer će im dobro izbalansirani obroci pomoći da prebrode tegobe.

Može da se javi iznenadni osećaj praznine u stomaku zbog nedostatka šećera, pa organizam traži nešto slatko. Izbegavajte peciva od belog brašna i brzu hranu bogatu transmasnim kiselinama i šećerom, koji se brzo resorbuje. Umesto torte i kolača, mnogo ćete se bolje osećati ako pojedete nekoliko kockica crne čokolade bogate antioksidansima ili bobičasto voće po podne, oko sat i po posle ručka i oko dva časa pre večere.

Ako preskačete doručak ili ručak, glad će vas sustići kasno uveče. Zato, najkasnije sat i po posle ustajanja obilno doručkujte jer je taj obrok važan za održavanje optimalnog nivoa šećera u krvi. Supe i čorbe koje nisu previše kalorične podariće vam osećaj sitosti ali izbegavajte povrće koje sadrži mnogo skroba, kao što su krompir i pirinač. Takođe, preporučuju se i sezonske salate sa komadima barenog i grilovanog mesi i ribe, začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom.