SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Građani Novog Sada traže legalizaciju marihuane u medicinske svrhe  (Pročitano 1997 puta)

Van mreže Goca

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 307
  • Karma: +5/-0
    • KoZnaZna
Građani Novog Sada traže legalizaciju marihuane u medicinske svrhe
« poslato: Januar 28, 2014, 10:41:53 pre podne »
Brojne naučne studije potvrdile su delotvornost ove biljke u izlečenju teških bolesti. Studije su rađene od 1974. godine do danas. Nikada nije dokazano da marihuana izaziva fizičku zavisnost, a korist od njene upotrebe u izlečenju je ogromna, kaže Maja, aktivista Inicijative za legalizaciju medicinske marihuane

Autor: 24sata.rs

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe

Nekoliko hiljada Novosađana, među kojima najviše ima mladih, ali i ljudi starijih od 60 godina, podržalo je na Fejsbuk stranici, inicijativu za legalizaciju medicinske marihuane u Srbiji. Niko od njih nije narkoman, ali se zalažu da marihuana bude zakonski legalizovana za medicinsko-farmakološku upotrebu i lečenje obolelih od raznih bolesti.

"Delotvornost ove biljke u izlečenju teških bolesti, potvrdile su brojne naučne studije, rađene od 1974. godine do danas. Nikada nije dokazano da marihuana izaziva fizičku zavisnost, a korist od njene upotrebe u izlečenju je ogromna. Želja nam je da utičemo na našu, pre svega, stručnu javnost, lekare i naučne radnike, da nas podrže u ovoj ideji, kako bismo pomogli ljudima koji su oboleli od najtežih bolesti", kaže Maja, aktivista Inicijative za legalizaciju medicinske marihuane.

Ona dodaje da medicinska marihuana može da pomogne ili dovede do izlečenja mulitple sleroze, kancera, hipertenzije, dijabetesa, depresije, epilepsije, astme, migrene, nesanice, Parkinsonove bolesti i brojnih drugih.
U Novom Sadu je sve više onih koji su počeli da koriste medicinsku marihuanu, kako bi pomogli sebi u izlečenju. Jedan od njih je Saša D., kome je 2004. godine dijagnostikovana multipla skleroza, a prethodne dve godine, umesto antidepresiva, koristi kanabis.

"Od lekova za smirenje i spavanje, koje su mi prepisali lekari, a koje sam koristio u prvih nekoliko godina, nisam se osećao bolje. Bio sam nepokretan, a od te terapije se nisam bolje osećao. Više nisam znao kako da sebi pomognem i počeo sam da koristim kanabis i antidepresive više ne pijem", kaže Saša, dodajući da marihuanu teško nabavlja i to, ilegalno, ali da mu drugari poklanjaju, jer znaju da je koristi kao lek.

Aktivisti Inicijative žele da upotreba kanabisa bude dekriminalizovana, te da, kako kažu, nikako ne može biti svrstana u red sa opijatima koji izazivaju fizičku zavisnost.

"Verujemo da će stari zakon po kojem se posedovanje veće količine kanabisa kažnjava kao silovanje, mora promeniti po ugledu na moderne države, budući da se ovde ne radi samo o građanskoj slobodi izbora, već i o pravu na najbolje moguće lečenje", kaže Maja.
Pokretači Inicijative za legalizaciju medicinske marihuane registrovali su istoimeno udruženje i napisali radnu verziju statuta, a ove nedelje očekuju odgovor Agencije za privredne registre.

Udruženje je oformilo pravni tim, koji će, po uzoru na zakone svetskih zemalja, napisati predlog zakona za legalizaciju medicinske marihuane. Potom će biti otvorena javna rasprava o ovom zakonu.

Citat
Proizvodnja marihuane krivično delo
Posedovanje, proizvodnja i promet marihuane smatra se krivičnim delom prema postojećoj zakonskoj regulativi. Bilo kakva promena morala bi biti podržana i opravdana od strane stručne javnosti. Ministarstvo zdravlja svoje stavove o stručnim pitanjima, pa i o eventualnoj legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, zauzima na osnovu relevantnih stručnih stavova", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.


Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Odg: Građani Novog Sada traže legalizaciju marihuane u medicinske svrhe
« Odgovor #1 poslato: Februar 25, 2014, 10:58:19 posle podne »
Marihuana samo u medicinske svrhe

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da legalizacija marihuane u medicinske svrhe ne znači legalizaciju droge, već mogućnost da stručnjaci valjanim metodama odrede da li ona u nekim okolnostima kod pojedinih pacijenata može imati svojstvo leka.

Izvor: Tanjug

Foto: telegraph.co.uk

"Svaka supstanca može biti i lek i otrov. Stručnjaci na osnovu vrlo preciznih metoda utvrđuju šta je lek, koja je to doza koja se može dati pacijentu, kome se sme dati", rekla je Dejanovićeva novinarima nakon svečane akademije povodom 230 godina postojanja KBC Zemun.

Ona je dodala da već postoje slične situacije, da je poznato da postoji morfinska zavisnost, ali da se morfin koristi i kao lek jer ublažava bol i dovodi do boljeg duhovnog stanja veoma teških pacijenata.

"Tu se dakle ne radi o legalizaciji droge, već da stručnjaci valjanim metodama procene da li marihuana u nekim okolnostima, kod nekih osoba može imati svojstvo leka. Nikako za osobe kod kojih će se razvijati zavisnost", zaključila je ministarka zdravlja.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA