SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: KREĆETE NA PUT KOLIMA? Gde su kazne i do 500 evra, a gde vam mogu ODUZETI AUTO  (Pročitano 1183 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Pre nego što krenete na dugo putovanje, dobro preračunajte koliko vam treba goriva, koliko nosite stvari i da li imate sva potrebna dokumenta.

Izvor: Blic


Izbegavajte špiceve, proverite alternativne pravce i razmišljajte o noćnoj vožnji. Ne zaboravite da zbog nekih prekršaja možete biti isključeni i iz saobraćaja i obavezno proverite tehničku ispravnost vozila.

Kada voziti, a kada odmarati

- Izbegavajte vožnju od 11 do 17 sati, a na svaka dva do tri sata neprekidne vožnje napravite pauzu. Pijte dovoljno tečnosti, najbolje vode, i ne jedite previše jer teška hrana izaziva pospanost. Prvi sunčani zraci posle noćne vožnje mogu da budu opasni i gotovo da nema čoveka kome se ne prispava u samo svitanje. Ljudi treba da budu svesni toga i ako im se prispava da stanu negde, a ne da požure očekujući da će uskoro stići. Poslednji sat vožnje je posebno rizičan - upozoravaju u AMSS-u.

Alternativni pravci su bezbedniji i brži

Dobro je izbegavati najopterećenije i najopasnije saobraćajnice, ali kada tražite alternativu, raspitajte se da li na tim lokalnim i regionalnim putevima ima radova.

Najveće gužve su na naplatnim rampama, zatim na delu auto-puta od Bubanj potoka do Tranšpeda gde je kolovoz sužen zbog radova i na graničnim prelazima Horgoš 1 i Batrovci. Nekada je bolje, kažu u AMSS-u, pronaći alternativni prelaz i produžiti vožnju za pola sata-sat, nego čekati satima na prelazu.

- Đala je, na primer, izuzetno dobar prelaz. Tu se ne stvaraju gužve, a radno vreme koje je inače do 19 sati često se produži do 21 sat. Takođe, savetujemo i granični prelaz Kelebija. Samo najveći prelazi rade 24 sata dnevno, pa je potrebno raspitati se do kada rade alternativni, a to je obično do 19 sati - kažu u AMSS.

Pazite na gorivo

Mnogi vozači precizno odrede koliko im goriva treba do Makedonije, kako bi ga u ovoj zemlji natočili po nižoj ceni. Međutim, dešava se da im goriva ponestane pred samu granicu, posebno ako su gužve na prelazu, a tada je teško pružiti pomoć, upozoravaju u AMSS-u.

Gume proveravajte kada su hladne

Greška je, kažu u AMSS-u proveravati pneumatike nakon vožnje ili po vrućini. Najbolje je to činiti u ranim jutarnjim satima.

Proverite propise u drugim državama

U AMSS-u navode da se propisi razlikuju od zemlje do zemlje, zbog čega možete upasti u nepriliku ako se ne raspitate dobro.

- Deca mogu da pređu granicu sa Crnom Gorom uz zdravstvenu knjižicu ili izvod iz matične knjige rođenih, a svetla moraju biti stalno upaljena. U Bosni i Hercegovini mogu vam zatražiti i zeleni karton. U Hrvatskoj nisu potrebni zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola, a svetla moraju biti upaljena samo u slučaju slabije vidljivosti. U Italiji je potrebna međunarodna vozačka dozvola, a svetla moraju biti upaljena van naseljenog mesta. Kazne za telefoniranje u Italiji su rigorozne, a policija može privremeno da oduzme vozilo, ukoliko nemate odmah novac za plaćanje kazne. U Bugarskoj morate da imate upaljena svetla i protivpožarni aparat, a nisu potrebni međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton. U Rumuniji morate da imate vinjetu (3 evra košta nedeljna, a 7 evra mesečna), a kazne su i do 500 evra. U Makedoniji ne treba međunarodna vozačka dozvola, dok u Grčkoj treba - kažu u AMSS-u dodajući da se mogu razlikovati i propisi o korišćenju dečjih sedišta.

Pazite na teret i kućne ljubimce

Kazne za nepropisno upakovan teret su do 20.000 dinara, a policija može i da vas isključi iz saobraćaja. Ukoliko vodite psa, on ne sme da vas ometa i mora biti vezan na zadnjem sedištu posebnim pojasom koji ne dozvoljava skakanje ili mora biti ograđen mrežom između prednjeg i zadnjeg sedišta. Najbolje je da bude u transporteru.

Pomoć AMSS-a

O svim detaljima u vezi sa gužvama i radovima na putu možete se obratiti AMSS-u pozivom na broj 1987. Takođe, u njihovim centrima možete izvaditi međunarodna dokumenta, a ako ste član imate i pravo na besplatan šlep u slučaju kvara ili nezgode do 40 kilometara.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA