SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Ishrana u trudnoći  (Pročitano 4532 puta)

Van mreže Anatema

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 191
  • Karma: +0/-0
Ishrana u trudnoći
« poslato: Decembar 17, 2009, 08:38:53 pre podne »

Drugo stanje tako se zove upravo tako jer je "drugo stanje", tako da sve vezano za ovaj period treba imati takav tretman – poseban, a posebno prehrana trudnice. Također, termin «dijeta», iako se kod nas tu najčešće misli na dijete za mršavljenje, označava svaku vrstu posebnog režima prehrane.
Dovedite u red svoju dijetu i pored toga što se hranite kvalitetno

Preciznije, treba da uvećate unos proteina u vaše tijelo, određenih vitamina i minerala poput folne kiseline, željeza i ekstra kalorija (za energiju). Ako je vaša dijeta siromašna treba da napravite promjenu u ishrani i početi koristiti nutriciranu hranu, izbalansirane obroke i naravno limitirati brzu hranu i ''Junk'' hranu (čips, smoki i ostali produkti te vrste.), pošto ova vrsta hrane pruža takozvane prazne kalorije. Uovom slučaju jesti bolje ne zna i jesti više ili bolje rečeno jesti puno više. Potrebno je naglasiti da vi trebate samo oko 300 dodatnih kalorija na dan u toku vaše trudnoće. (Inače u prosjeku žene troše između 1800 i 2200 kalorija na dan) dodaju i još 300 kalorija na vašu redovnu ishranu kojom održavate vašu idealnu težinu, 300 kalorija baš i ne zvuči kao ''jesti za dvoje.''
Određene vrste hrane preskočite

Ako ste ljubitelj morske hrane onda slobodno zaboravite na ostrige ili bilo koje oblike neskuhane morske hrane, na nepasterizovano mlijeko kao i mekane sireve ili nedovoljno pečeno ili kuhano meso. Sva navedena hrana je eventualni izvor bakterija koje mogu da povrijede vaše još nerođeno dijete. Ako ste bili pobornik koktela poslije posla zaboravite i na njih, alkohol u trudnoći može da prouzrokuje fizičke defekte kod djeteta, probleme sa učenjem kao i emotivne probleme kod djeteta. Mnogi stručnjaci preporučuju da se alkohol u potpunosti odbaci tokom trudnoće.

Bilo bi poželjno i da propustite pića koja sadržavaju kofein. To možda bude malo otežano za žene koje se nalaze u prva tri mjeseca zbog promjena kroz koje prolaze. Neki studiji pokazuju da u slučaju da pijete više od četiri šoljice kafe dnevno može prouzrokovati pobačaj, rođenje djece sa nedovoljnom težinom i SIDS sindrom (sudden infant death syndrome - sindrom iznenadne smrti novorođenčeta). U 2005 godini tokom studija koji su sprovedeni u Danskoj više od 86,000 trudnica bilo je podvrgnuto testu sa kofeinom. Rezultat je pokazao da povećana upotreba kafe povećava rizik da se nešto zakomplikuje u trudnoći. Istraživanja su pokazala da kada usporedimo ženu koja nije pila kofeinske napitke sa ženom koja pije 8 i više šoljica kafe dnevno, rizik od gubitka fetusa duplo je veći nego kod žena koje tokom svoje trudnoće nisu pile kafu. Kofein se nalazi i u čaju, gaziranim sokovima, kakau, pa i čokoladama. Ako ste veliki ljubitelj kafe, za utjehu možeda vam posluži kafa bez kofeina. Bolje od toga bilo bi da ove štetne nutriente zamijenite zdravim izborom poput nemasnog mlijeka, 100 postotnog đusa, ili prirodnom vodom sa okusom limuna.
Ne planirajte nikakve dijete dok ste trudni ili planirate trudnoću

Podlijeganje dijetama tokom trudnoće je potencijalno opasno za vas i razvoj vašeg djeteta. Velike su šanse da će mnoge dijete za smanjenje kilograma ostaviti vas sa nedostatkom željeza, folne kiseline i ostalih važnih vitamina i minerala. Podsjećamo vas da je povećanje tjelesne težine jedan od pozitivnih znakova zdrave trudnoće. Žene koje su jele kvalitetno i dobile adekvatan broj kilograma, velika je vjerovatnoća da će roditi zdrave bebe. Prema tome, ako jedete svježu, kvalitetnu hranu i dobivate kilograme, slobodno se opustite. Vi i treba da postanete krupniji.
Debljajte se postepeno, planirajte da se udebljate najviše tokom treće trećine vaše trudnoće

U cjelosti, trebali biste se udebljati za dodatnih 11-16 kilograma ako ste u trudnoću ušli sa željenom težinom. Ako ste zatrudnjeli sa nedostatkom kilograma možete da dobijete između 13-18 kilograma. Ako ste u trudnoću ušli sa par ekstra kilograma onda planirajte da se udebljate između 7 i 11 kilograma. Ako ste nižeg rasta ispod 157cm nosite više od jednog djeteta, provjerite sa vašim doktorom koliko kilograma bi bilo najidealnije da dobijete u toku trudnoće.

Važno je naglasiti da težinu dobijate postepeno najmanje u prvoj trećini, onda postepeno povećajte da bi u trećoj trećini dobili najveći broj kilograma, dakle u periodu kada beba najviše raste.
Spriječite glad i jutarnju mučninu jedući manje obroke svaka četiri sata

Čak i ako niste gladni, velike su šanse da je vaša beba gladna, zbog toga pokušajte jesti svakih četiri sata. Ako ujutru ili tokom čitavog dana osjećate jutarnju mučninu ili odbojnost prema hrani, kiselina vas zamara ili problemi sa probavom čine vašu ishranu komplikovanom, pokušajte da se hranite pet do šest puta sa manjim obrocima, radije nego sa tri regularna obroka. Da vas podsjetimo, pošto se vaša beba svakodnevno razvija trebate konstantno da jedete, prema tome ne propuštajte obroke.
Samo naprijed, sa vremena na vrijeme dajte sebi oduška

Nema potrebe da odbacite sve vaše omiljene slatkiše ili hranu samo zato što ste trudni. Međutim, procesirana hrana, zapakovani slatkiši i preslatki kolač i ne bi trebalo da budu u vašoj stalnoj ishrani, umjesto toga prvo razmislite o hrani. Probajte frape od banana prije sladoleda ili voćni jogurt umjesto konzerve kompota ili nekog sirupa. Nemojte da optužujete sami sebe zato što pojedete kolač i sa vremena na vrijeme. Uživajte u svakom