SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Amerika Srbima otela decu!?  (Pročitano 3915 puta)

Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Amerika Srbima otela decu!?
« poslato: Decembar 22, 2010, 06:15:49 posle podne »
Vuk i Verica Nastić, Srbi koji sa dvoje dece žive u Staktonu (Kalifornija), zauvek će zapamtiti 6. jun ove godine, kada su im iz kuće u kojoj žive policajci i predstavnici CPA (Agencija za zaštitu dece) odveli sina Damjana (osam) i ćerku Nastasiju (pet).

Izvor: vesti-online.com/M. Filipović

Od tada za ovu porodicu nastaje hod po mukama, kome se kraj ne nazire.
Počelo je nekoliko nedelja pre tog datuma, kad je Vuk Nastić, ekonomski analitičar jedne američke kompanije, odneo na popravku svoj poslovni laptop u kome su bile pohranjene i njegove lične i porodične fotografije i video zapisi.

Naime, zbog kvara na memoriji ličnog kompjutera, mnogo ranije dobio je odobrenje IT odeljenja u firmi u kojoj je radio da više od 2.000 privatnih fotografija i neke video klipove čuva na svom službenom kompjuteru. Nije ni sanjao da će sve to zajedno u jednom momentu zauvek uništiti njegov i život njegove porodice.

Otkaz, pa hapšenje
- Samo nekoliko dana posle davanja kompjutera na popravku saopšteno mi je da sam dobio otkaz zbog zloupotrebe dobra kompanije i nepoštovanja tehničkih propisa uz tvrdnju da sam nedopušteno stavio privatne fajlove na laptop, iako sam za to imao urednu dozvolu IT odeljenja. Moje kolege su me izbegavale, a šefovi nisu davali nikakva dodatna objašnjenja - priča za "Vesti" Vuk Nastić. - Pravi razlog za otkaz i celu ujdurmu saznali smo tri nedelje kasnije, 8. juna.

Tada su u našu kuću upali bahati policajci, stavili meni i supruzi Verici lisice na ruke, odveli nas u zatvor, decu smestili u prihvatilište, a kasnije u hraniteljsku porodicu, iako je moja majka bila tada kod nas i mogla o njima da brine - kaže očajni Vuk Nastić.
 
Šta se, zapravo, desilo? Neko je iz kompanije, radeći na popravci laptopa, video fotografije nage dece Vuka Nastića, kojih je bilo 25 (od više od 2.000 slika), a koje je igrajući se s fotoaparatom uradio Vukov sin Damjan.

Odmah je obaveštena Agencija za zaštitu dece, a Vuku i Verici na teret se stavljaju tri tačke optužnice - nepropisna briga o deci, emotivna zloupotreba i rizik od seksualnog zlostavljanja.
 
Posle šest dana Nastići su uz kauciju pušteni iz zatvora.
Pravna bitka

Očajni roditelji krenuli su u dokazivanje činjenica. Angažovali su advokata verujući da će američka pravda biti na njihovoj strani.
 
- Deca su odmah dala izjavu, od koje nijednom kasnije nisu odustala, a to je da je Damjan sam slikao, igrajući se. To se vidi i po kvalitetu snimaka, u to nema nikakve sumnje. Tako su 1. septembra naši i advokati Agencije sklopili nagodbu, uz koju mi pristajemo da priznamo da smo krivi po prvoj tački optužnice - koja kaže da smo nepropisno brinuli o deci - a da se druge dve tačke eliminišu.

Nažalost, u isto vreme, zamenik tamošnjeg šerifa nastavlja svoju "istragu", čak su angažovali i forenzičara, koji je tvrdio da te fotografije nije mogao da uradi Damjan.

Tada su krenule i seanse sa psiholozima, u kojima nastoje da sa nama razgovaraju o kulturološkoj asimilaciji.
 
- Mi smo izabrali kliničkog psihologa Aleksandru Drecun zbog srpskog jezika. Odugovlačili su i sa time, i prvu terapiju preko Skajpa sa njom obezbedili su nam tek 21. septembra.

Međutim, ona nije dala izjavu o razgovorima koje je sa nama imala, iako je obećala da će to učiniti posle prve terapije - priča Nastić i napominje da je na novom ročištu, 1. oktobra, Agencija tvrdila "da ni posle terapija nije bilo nikakvog pomaka".
 
U međuvremenu, iz kompjutera su izvukli još 45 fotografija "nepropisne sadržine", iako svi znamo da takve fotografije svako od nas ima u svojim foto-albumima. Kad bih samo mogao da vratim vreme unazad, nikad ne bih detetu dao fotoaparat u ruke, ali zar sam mogao pomisliti do čega će to dovesti.

Ni činjenica da sam dobrovoljno dao svoj laptop na popravku nije pomogla u toj istrazi, koju i dalje vode i kojom teže da mi na vrat stave seksualnu zloupotrebu sopstvene dece - ogorčen je Vuk Nastić, koji sa suprugom Vericom ne odustaje od borbe za vraćanje Damjana i Nastasije.

Diskriminacija
Generalni konzul je nebrojeno puta bio u kontaktu sa Agencijom, žaleći se na očiglednu diskriminaciju kojoj je ova porodica izložena.
Zbog toga se Agencija za zaštitu dece žalila Stejt departmentu, tvrdeći da Konzulat Srbije na njih vrši pritisak.
Damjana i Nastasiju dali Meksikancima
Deca već šest meseci ne govore srpski jezik. Smeštena su u meksičku hraniteljsku porodicu bez dece. U početku su ih roditelji viđali dva puta nedeljno, na jednosatnim susretima, uz nadzor, i tada su smeli da govore samo na engleskom. Svaki susret je bio više nego emotivan, a najveća briga roditelja su traume i posledice koje će čitav događaj ostaviti na decu. Zdravlje dece je narušeno, a kod lekara ih vode tek posle brojnih insistiranja roditelja.
U Americi od 1991. godine
Vuk Nastić je rođen u Beogradu, 1973. godine. U Ameriku (Alabamu) došao je 1991. godine, gde je završio srednju školu, osnovne i magistarske studije. Tada se i venčao sa suprugom Vericom (rođena 1961. u Gornjem Milanovcu). Dobili su Damjana, potom i Nastasju i 2005. preselili su se u Stakton, zbog Vukovog posla. Damjan je učenik četvrtog razreda, odličan je đak, a deca su vaspitavana uz negu brižne majke, koja se odrekla karijere zbog porodice.
Od devojčice "izvukli" izjavu
Tokom proteklih meseci, istražitelji su napravili video zapis sa malom Nastasijom (5) u kome su sugestivnim pitanjima, na podmukao način, uspeli da od devojčice dobiju izjavu da ju je otac - pipkao. Video zapis je dostavljen advokatima, a na osnovu njega održano je vanredno suđenje.

- Očajan sam, video zapis mi je pokazao advokat i tu je očigledno da su moju kćerku navodili na iskaze koje su od nje želeli da dobiju. Pa ja sam svoje dete kupao, umivao, naravno da sam je dodirivao po celom telu, radeći sve to. U prošli utorak je trebalo da dobijemo decu nazad! Umesto toga, meni su sada zabranili da ih viđam - ogorčen je Vuk.
Konzul Nikitović: Ovo je kidnapovanje
Advokatu Albertu Eliusu porodica Nastić do sada je dala 15.000 dolara, ali bez ikakvog efekta i rezultata. Advokat je taj novac za tri meseca potrošio (satnica je 300 dolara) i sada od porodice traži još para. Vuk Nastić ne radi, niti uz ovakav sudski proces može bilo gde da dobije posao, a porodici preti finansijski krah i gubitak krova nad glavom. Iznad svega strašna agonija i traume se nastavljaju.

Tužioci prete novim dokazima za sve tačke optužbe, iako ih nikada nisu prezentirali, ceo sistem pokazuje svoju strašnu, neljudsku stranu, u kojoj se suštinski ne brine ni o deci, ni o porodici, već o krutom poštovanju propisa i jednostranom tumačenju dokaza.

- Posle šest meseci, ja ovo sada vidim kao kidnapovanje dece porodice Nastić, jer nema baš nikakvih razloga da se deca ne vrate porodici.
Ovo je jedan od najtežih slučajeva sa kojima sam se u svom poslu susreo i emotivno ga veoma teško doživljavam - kaže u izjavi za "Vesti" generalni konzul Srbije Desko Nikitović.
 
Porodica Nastić je sa konzulom ponekad u kontaktu i nekoliko puta dnevno jer u Americi nemaju ni rođake ni familiju, pa im je to jedina nada i važna podrška.
- Od prvog dana za naš problem se zainteresovao naš generalni konzul Srbije Desko Nikitović, koji je učinio sve i uložio maksimalne napore da nam pomogne.
Imao je kontakte sa njihovim advokatima, koji su davali lažna obećanja da će se sve uskoro završiti i da ćemo ponovo biti sa decom - kaže Vuk Nastić.

Pomoć Srba iz Sakramenta

- Radimo sve što je u našoj moći da im pomognemo. Pokušaćemo da angažujemo novog advokata, u Sakramentu će Srbi organizovati humanitarnu akciju za sakupljanje sredstava za odbranu.

Šest meseci smo se trudili da radimo sve kako je zakonom predviđeno, da ne obaveštavamo medije, da verujemo u pravo, zakon, istinu i pravdu. Nažalost, sada moramo da radimo mnogo agresivnije. Ceo slučaj izrežiran, ko zna zbog čega i u čijem interesu - kaže za "Vesti" generalni konzul Desko Nikitović.


Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Odg: Amerika Srbima otela decu!?
« Odgovor #1 poslato: Decembar 24, 2010, 06:33:32 pre podne »
Drama porodice Nastić: Razdvojili ih i dali Arapima! - BEOGRAD 24. 12. 2010

Izvor: pressonline.rs

Dečji sud u SAD doneo odluku da razdvoji brata i sestru Damjana (osam) i Nastasiju (pet), koje je pre šest meseci oduzeo roditeljima Vuku i Verici Nastić.

Dečji sud u američkom mestu Stokton doneo je odluku da razdvoji brata i sestru Damjana (8) i Nastasiju (5), koje je pre šest meseci oduzeo bračnom paru Nastić, srpskim iseljenicima u SAD! Ovom neshvatljivom odlukom deca će sada biti odvojena u dve arapske porodice i neće moći da međusobno komuniciraju sve do konačne odluke u ovom dramatičnom sudskom postupku, koja se očekuje krajem januara. Roditelji mališana šokirani su ovakvom sudskom odlukom, a majka u ispovesti za Press kaže da se oseća „ubijeno i da se američka Agencija za zaštitu dece ophodi prema njenoj ćerki i sinu neljudski". Verica Nastić se plaši za psihičko stanje svoje dece.

Majka: Gori su od Hitlera!
- Šokirana sam. Ne znam šta da vam kažem. Muž i ja smo očajni zbog odluke suda. Deca su od nas odvojena od juna, a sada će i njih dvoje da rastave - priča potpuno potresena i uplakana majka.

Ona i dalje ne može da poveruje zbog čega je američki sud njoj i njenom mužu Vuku oduzeo decu. Verica je, inače, ranije imala mogućnost da dva puta nedeljno viđa decu, a sada samo jednom.
- Ovo nas je potpuno ubilo. Ne možemo da verujemo šta nam se dešava i da će nam sada razdvojiti i decu. Mi smo ih ceo život učili da jedno drugom budu najbitniji i jako su vezani. Ne znam kako će podneti razdvojenost. Ionako su oboje već istraumirani. Američka Agencija za zaštitu dece se stvarno ponaša kao Hitler. Ma, ni Hitler se ne bi tako ponašao! - plače i priča Verica.

Ona se sada plaši i da će nadležni iz Agencije za zaštitu dece vršiti pritisak na njene mališane i predstaviti im roditelje u potpuno pogrešnom svetlu.

- Plašim se da će neko mojoj rođenoj deci pričati da ih mama i tata više ne vole i da zato ne dolazimo da ih vidimo. Čula sam ovde od ljudi da te porodice kod kojih deca borave moraju da se ponašaju onako kako im Agencija kaže, a oni nisu normalni. Uništavaju nam decu, ispiraju im mozak i jako se plašim za njih - rekla nam je Verica.

Ona kaže da su deca već počela da menjaju odnos prema njoj i mužu.

- Kada sam videla ćerku poslednji put, nije me ni zagrlila ni poljubila, što inače stalno radi. Mnogo se plašim da im ne pričaju protiv nas i da pokušavaju da ih udalje od rođenih roditelja. Takođe, vodili su ih šest meseci u katoličku crkvu, a našeg sveštenika nisu hteli ni da prime. Pa, je l' to znači da hoće da mi promene veru deci? Šta bi bilo da se to desi nekom Amerikancu u Srbiji? Ceo državni vrh bi reagovao - kaže Verica.

Okreću decu protiv roditelja

Kako smo već pisali, deca su oduzeta Nastićima pošto su u očevom kompjuteru slučajno pronađene gole slike mališana kako se kupaju?! Vuk je osumnjičen za seksualno uznemiravanje dece, koja su odmah odvedena u hraniteljsku porodicu. Ocu je zabranjeno čak i da ih čuje, dok ih majka posećuje jednom nedeljno uz nadzor.

Nakon saslušanja koje je održano u sredu, Dečji sud je naložio da se Nastasija i Damjan razdvoje u dve arapske porodice koje žive u Stoktonu.

Vuk Nastić ističe da su Nastasiju psiholozi Agencije već počeli da okreću protiv roditelja.

- Kada su je ispitivali, najpre su joj pričali da niko ne sme da joj dodiruje intimne delove tela, da je to nedozvoljeno i ružno. A onda su je pitali kako sam je kupao. Namerno joj ulivaju osećaj krivice da je doživela nešto strašno i da joj je to uradio tata. To je monstruozno - ističe Vuk, i kaže da je njegov advokat Robert Panel već istakao da taj ćerkin iskaz ne može da se vodi kao dokaz na sudu.

Odlukom suda deca sada neće moći ni da se čuju jedno s drugim! Kako je kazao za Press srpski konzul u Čikagu Desko Nikitović, konzulat se trudi da uradi sve što može.

- Upravo razgovaramo sa advokatima da se već tokom dana sudu napiše vanredna peticija i da se deca makar pošalju u neku srpsku porodicu. Iako je trenutno jako teška situacija za porodicu Nastić, nadam se da će na kraju suđenja ipak da im vrate decu, ali mora se sačekati - kaže Nikitović.

Otac: Nemoćni smo i uništeni
- Osećam se potpuno nemoćno i uništeno. Verica i ja stalno razmišljamo o deci i nadamo se da će ih Bog sačuvati. Činimo sve što možemo i sa političke strane u Srbiji i legalne u Americi kako bismo ih vratili i svi zajedno se vratili u Srbiju. Sada čekamo 13. januar za kada je zakazano dostavljanje dokaza, dok će suđenje početi 26. januara. Nadam se da ćemo 28. januara znati odluku - priča Vuk Nastić.

Zaštitnik građana bez komentara
Zaštitnik građana Saša Janković juče nije želeo da komentariše ništa u vezi sa porodicom Nastić.

- Konzulat Srbije u SAD može i treba da se zalaže za prava svih svojih građana i verujem da su uradili sve što su mogli. Iako mi je teško da poverujem da se uopšte dešavaju takve stvari, zasad ne bih ništa komentarisao o tom slučaju jer nemam zvanične podatke. Čim budem bio upućen u pravna dokumenta, reći ću nešto zvanično - kazao je Janković.
« Poslednja izmena: Decembar 24, 2010, 06:35:09 pre podne od strane Simon »

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 307
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Odg: Amerika Srbima otela decu!?
« Odgovor #2 poslato: Decembar 30, 2010, 07:43:51 pre podne »
BEOGRAD 30. 12. 2010 Izvor: pressonline.rs

Đilas: Treba da je sramota one koji optužuju konzula !
Gradonačelnik Beograda i potpredsednik DS-a Dragan Đilas u pismu Pressu reagovao je na izjave saradnika zaštitnika građana Saše Jankovića povodom slučaja Vuka Nastića, kome su u SAD oduzeta deca.

Foto: b92.net
Đilasa je naročito pogodila izjava predsednice Saveta zaštitnika Nevene Vučković-Šahović, koja je juče u Pressu optužila konzula Srbije u SAD Deska Nikitovića da je „nestručan", jer niko ne zna da li su deca zaista zlostavljana. Pismo Đilasa objavljujemo integralno.

„Izjave koje daju pojedinci čiji rad kroz budžet plaćaju svi građani Srbije su u najmanju ruku sramotne. Optužiti našeg konzula u Čikagu Deska Nikitovića da nanosi štetu deci je potez za koji ne mogu da nađem adekvatnu reč osude. Sve što bih rekao je isuviše blago.

Nesrećne okolnosti
S obzirom na to da su Čikago i Beograd pobratimljeni gradovi, imao sam tu čast da upoznam našeg konzula u Čikagu i da s njim tesno sarađujem. U nebrojeno mnogo situacija imao sam priliku da se uverim sa koliko energije se bori za prava naših građana i koliko truda ulaže da poveže Srbiju i SAD. Gospodin Nikitović je od prvog dana upoznat sa svim što se dešava sa porodicom Nastić i naravno da je učinio sve da se nađe pri ruci roditeljima, koji su naši državljani, kao i deci koja imaju i američki i srpski pasoš.

Cela priča je počela kada je Vuk Nastić odneo na posao svoj službeni kompjuter u kome je bilo više od 2.000 porodičnih fotografija. Želeo je da ih prebaci sa računara na spoljni hard disk i za taj posao zamolio ljude iz IT odeljenja svoje kompanije. Tom prilikom detektovane su i slike mališana koje je sa fotoaparata Vuk prebacio na računar. Jasno je da niko ko u kompjuteru ima fotografije za koje može biti optužen za seksualno uznemiravanje dece neće taj kompjuter dobrovoljno dati nekom drugom i stručnjacima.
Nakon toga, u akciji američkih organa roditelji su uhapšeni, a deca im privremeno oduzeta. Ubrzo se došlo do zaključka da sporne fotografije nije načinio otac i da za njih on uopšte nije znao, već njegov sin Damjan. Na jednoj od njih vidi se i ćerka Nastasija, ali i otac snimljen s leđa dok sedi za računarom i radi. Na drugoj se vidi dečji prst sa ruke kojom je pritisnuto dugme za snimanje... Zbog toga je i američki tužilac, s kojim je konzul u stalnom kontaktu, odbio zahtev da povede sudski postupak protiv roditelja. Fotografije su apsolutno benigne i kao što su psihijatri i psiholozi rekli, takve fotografije ima skoro svaka porodica u Srbiji. Pošto je dobio uveravanja od tužilaca, konzul Nikitović se aktivno uključio u pružanju pomoći roditeljima.

Agencija za zaštitu dece u SAD i pored stava tužilaštva nastavila da je se bavi ovim slučajem, postavljajući pitanje da li su Nastići neodgovorni roditelji i da li su zapostavili decu, zbog čega je dečak i napravio fotografije koje su nekima mogle izgledati neprikladno. Uvereni da će se cela stvar mirno rešiti, ni porodica, ni konzul, ni političari i nosioci javnih funkcija koji su znali za ovaj slučaj nisu izlazili u javnost ne želeći da otežaju situaciju. Deca su viđala roditelje jednom nedeljno, razgovarala s njima, ali isključivo na engleskom i u prisustvu nadležnih. Kad se očekivao završetak postupka, Agencija je na osnovu razgovora sa petogodišnjom devojčicom iznela stav da je dete seksualno zlostavljano! Tako smo i došli do ovakve situacije. Pitanja da li ju je otac dodirivao, tj. pipkao su među najbenignijima. O ostalim pitanjima Press je već pisao i mene je sramota da ih ponovim.

Sve to što ja govorim konzul Nikitović je lično video i čuo. Tvrdnje da je do svega došlo usled kulturoloških razlika između SAD i Srbije potvrdili su i uvaženi srpski psiholozi i psihijatri. Sredstva za advokate u nastavku procesa obezbediće Vlada Srbije, ali za podmirenje svih dosadašnjih troškova novac je obezbedio sam konzul, dajući i sopstvene pare.

Vuk Nastić je ostao bez posla, kuća je pod hipotekom i situacija u kojoj se nalaze ovi ljudi je zaista izuzetno teška. Pomogao je gospodin Nikitović i tako što je razgovarao danonoćno sa roditeljima i objašnjavao im da treba sačekati da se proces završi. Da bez obzira koliko je roditeljska muka velika, ne sme da se uradi ništa što bi predstavljalo kršenje američkih zakona, jer bi onda posledice bile katastrofalne. Sada vodi borbu sa timom advokata da deca budu smeštena u neku od srpskih porodica kako bi imala manji osećaj odvojenosti od roditelja. I onda na sve to dođe neko ko smatra da je normalno da takvog čoveka kritikuje i kaže da je to što radi na štetu dece! To što se kritikuju političari, odnosno ja koji sam dao informacije o ovom slučaju, odmah prihvatam, ali nemojte da kritikujemo čoveka koji radi iskreno, da bi pomogao roditeljima jadne dece. Treba da učimo od Amerikanaca kako se bori za svakog svog građanina i da one koji to rade na pravi način pohvalimo, a ne da ih blatimo.

Nisu krive američke vlasti
Moram da istaknem da je Agencija za zaštitu dece nezavisna institucija i američke vlasti ne mogu da utiču na njen rad. Ovo je važno, jer mnogi u Srbiji optužuju vlasti SAD da su krive za sve što se dešava porodici Nastić, ali to ovde nije slučaj. Rekao sam da je predsednik Boris Tadić dao nalog da se uključe svi državni resursi u pomoć porodici i da je spreman da razgovara sa svima kako bi se ovaj problem što pre rešio u skladu sa američkim zakonom. Naravno da se takve aktivnosti odvijaju izuzetno pažljivo jer se vodi računa da nijedan potez naših državnih organa ne ugrozi rad nadležnog porodičnog suda. Sam Vuk Nastić će se 4. januara dobrovoljno podvrći detektoru laži, pa će i taj nalaz biti predočen sudu.

Iskreno verujem da će ova priča uskoro dobiti svoj ipak srećan kraj i da će se cela porodica Nastić uskoro okupiti u svom domu u Americi ili u njihovom Beogradu, čiji ih građani, kao i građani Srbije, uveren sam, podržavaju u borbi da istina pobedi."

Dragan Đilas


Van mreže Simon

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 706
 • Karma: +2/-0
Odg: Amerika Srbima otela decu!?
« Odgovor #3 poslato: Februar 16, 2011, 04:53:48 pre podne »
Smeh i dečja graja vratili se u dom srpske porodice

Izvor: Blic.rs

U kući porodice Nastić ponovo smeh i dečja graja. Damjan i Nastasija se posle osam meseci igraju sa starim igračkama, videli su drugare iz škole, spavaju u svojim krevetima. Roditelji Vuk i Verica presrećni, ali još u šoku. Iako ih svi savetuju da zbog oduzimanja dece tuže SAD što pre, oni o tome još ne razmišljaju. Advokati procenjuju da Nastići mogu da dobiju odštetu od tri do pet miliona dolara.

U telefonskom razgovoru sa Vukom Nastićem čuli su se po prvi put dečji glasovi u pozadini. Otac i majka koji su od 8. juna ponovo doručkovali sa svojom decom ne mogu da sakriju sreću.
- Suze mi same teku, juče sam se radovao isto kao i kad su se rodili. Verica i ja ne možemo da verujemo da se sve završilo. I mi i deca smo preživeli veliku traumu, nekad pomislim da je sve jedan od snova kad sanjam da su se deca vratila kući. Srećom, ovo je stvarnost, ponovo možemo da ih zagrlimo. Svaki roditelj će me razumeti, ovolika radost ne može da se opiše - priča za “Blic” Vuk Nastić.

Vuk i Verica Nastić su se nadali da će im se deca vratiti kući i da će biti odbačene sve optužnice da su seksualno i emotivno zlostavljali svoju decu.
Međutim, da se to dogodi prvog dana suđenja, to nisu ni pretpostavljali. - Glavna tužiteljka Agencije za zaštitu dece je na početku suđenja ustala i na
naše iznenađenje rekla sudiji da je tek pre tri dana videla sve slike, da žele da se deca vrate roditeljima i da odustaju od svih optužbi. Sudija je pomalo
povišenim glasom rekao da je to sramotno i da je znao ranije to što je čuo, nikad ne bi od nas ni oduzimao decu. Na kraju, tužiteljka mi je rekla, pomalo
cinično, “da joj je žao što se to dogodilo i da su tek pre tri dana ceo slučaj sagledali na pravi način”. Samo sam rekao da je meni žao što to nisu uradili pre osam meseci - priseća se Vuk odlučujućih trenutaka.
   
- Ma, uživali smo. Deca bi danas trebalo da krenu u školu, da nastave sa normalnim životom. Damjan neće ići kod terapeuta, za Nastasiju ćemo još videti. Posledice odvojenosti od kuće su velike, valjda će se sve brzo normalizovati - nada se Vuk Nastić, kome je nakon suđenja izbrisana cela istorija procesa iz dosijea. Prema procenama američkih advokata i iskustava iz sličnih slučajeva, za nedokazane optužbe, maltretiranje i duševni bol zbog odvojenosti od dece, Nastići na sudu mogu da dobiju od tri do pet miliona dolara odštete. Advokat Dejvid Buve, koji zastupa Vuka, pre dve godine dobio je 2,6 miliona dolara odštete za sličan slučaj, dok je advokat Verice Nastić za gotovo identičan slučaj dobio odštetu od 4,9 miliona dolara.
- U Americi se povela velika priča o ovom slučaju i Agencija je mnogo izgubila na kredibilitetu. Sa ovom institucijom je i ranije bilo dosta problema, njenu
odgovornost će za mesec dana ispitivati Ustavni sud SAD. Oni su decu držali još više od ovih pomenutih slučajeva van kuće, branili su deci posete crkvi,
viđanje, pa čak i telefoniranje sa ocem. Poznato je da vlasti SAD kad to dođe do suda isplaćuju velike sume, a prema mojim procenama, Nastići, ukoliko podnesu tužbu, mogu da dobiju od tri do pet miliona dolara - priča američki advokat Šon Mekmilan.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA