SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Mađarska očekuje 80.000 zahteva za pasoše iz Srbije  (Pročitano 4206 puta)

Van mreže Goca

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 307
 • Karma: +5/-0
  • KoZnaZna
Mađarska očekuje 80.000 zahteva za pasoše iz Srbije
« poslato: Januar 03, 2011, 01:17:29 posle podne »
Izvor: politika.rs

Mađarska očekuje da će 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo na osnovu zakona koji će ove godine to omogućiti Mađarima koji žive u drugim zemljama, izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

Nikovic je u intervjuu portalu Euraktiv Srbija kazao da je ta pretpostavka zasnovana na rezultatima anketa koje su pokazale da je svaki treći Mađar iz Srbije zainteresovan za državljanstvo Mađarske.

„Ne očekujemo masovno useljavanje, čak ni onih koji budu stekli naše državljanstvo”, rekao je Nikovic i kazao da je Mađarska i do sada davala olakšice za zapošljavanje ljudi iz susednih zemalja i da su oni koji su bili zainteresovani, već iskoristili tu pogodnost.

„Slično je i sa Evropom: problem emigranata je i sada prisutan, samo posle ukidanja vizne obaveze za neke od balkanskih zemalja - ova opasnost neće se znatno povećati zbog rasta broja dvojnih mađarskih državljana, recimo, u Srbiji”, kazao je on.

Nikovic je rekao da praktične prednosti nisu glavni razlog iz kojeg je Mađarska odlučila da Mađarima iz drugih zemalja omogući uzimanje pasoša.

„Ovaj naš zakon, ova mogućnost koju on pruža, prvenstveno ima moralnu dimenziju za Mađare koji su mađarsko drzavljanstvo izgubili zbog istorijskih okolnosti”, kazao je Nikovic.

„Sadrži razume se i konkretne prednosti, najpre to što mađarski pasoš važi za Evropsku uniju. Osim toga, čim pređu mađarsku granicu, oni su tretirani kao i ostali, tamošnji mađarski državljani, sem naravno prava vezanih za stalni boravak i plaćanje poreza, ili plaćanje socijalnog osiguranja, i tako dalje”, rekao je on.


Van mreže Admin

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 232
 • Karma: +1/-0
 • Informacija ima cenu
  • KoZnaZna
Odg: Mađarska očekuje 80.000 zahteva za pasoše iz Srbije
« Odgovor #1 poslato: Januar 10, 2011, 02:19:25 posle podne »
SUBOTICA 10. 01. 2011 - Tanjug

8.000 vojvođanskih Mađara zatražilo državljanstvo matice

Do sada je više od 8.000 vojvođanskih Mađara zatražilo državljanstvo matične zemlje, rekao je generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš

"U protekloj nedelji u konzulat je stiglo nešto više od 8.000 zahteva za državljanstvom ili povraćajem ranije datog državljanstva, a do kraja maja je zauzet svaki termin", dodao je on u izjavi novosadskom "Mađar sou".
Prema njegovim rečima, u prvih nekoliko dana je stizalo prosečno po sto zahteva za vreme dolaska, a potom se taj broj utrostručio.
Velika većina klijenata stiže sa svom potrebnom dokumentacijom, a prema novom Zakonu o državljanstvu Mađarske, usvojenom 20. avgusta prošle, a koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, procedura je znatno pojednostavljena u odnosu na raniji period.
Prema saznanjima pomenutog dnevnog lista, u subotički konzulat je, posle dva mađarska konzulata u Rumuniji, u Klužu i Mierkurea Kiuku (sedištu istorijskog Sekeljfelda), pristiglo u regionu najviše zahteva za mađarskim državljanstvom, koje omogućava dobijanje pasoša matične zemlje, a kasnije možda i prava glasa u njoj.
   
« Poslednja izmena: Januar 10, 2011, 02:21:19 posle podne od strane Admin »