SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kanada će ukinuti vize posetiocima iz Srbije  (Pročitano 4434 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Kanada će ukinuti vize posetiocima iz Srbije
« poslato: Januar 25, 2011, 03:52:54 posle podne »
Izvor: vesti-online.com

Mogućnostima da Kanada ukine vize za posetioce iz Srbije, pogotovo sada, kada su neke od zemalja bivše Jugoslavije (Slovenija i Hrvatska) uživaju tu povoljnost, bila je glavna tema razgovora istaknutih predstavnika srpske zajednice sa šireg područja grada Toronta i Džejsona Kinija, kanadskog ministra za emigraciju i multikulturalizam. Sastanak je održan u prostorijama crkve Svih srpskih svetitelja u Misisagi, a inicirao ga je bivši predsednik ove crkveno-školske opštine, sada ugledni aktivista kanadske Konzervativne stranke Zoran Ćurčin. Skupu se pridružio i član kanadskog parlamenta Bob Dekert, koji trenutno obavlja i funkciju parlamentarnog sekretara ministra pravde.
Ministar Kini je naglasio da ukidanje viza nije političko, već administrativno-metodološko pitanje i da se one ukidaju onog trenutka kada se ispuni 14 neophodnih uslova, a prvi od njih je da procenat odbijenih u odnosu na ukupan broj podnesenih zahteva za vize ne bude veći od četiri odto. Taj procenat je za 2009. i 2010. godinu bio sedam odsto, a poređenja radi, za period od 2005. do 2010. iznosio je 13 procenata, pa je, sledeći ovaj matematički niz, realno očekivati da građani Srbije slobodno putuju u Kanadu za par godina.

Ministar nije govorio o rokovima, ali je naglasio da se "primičemo trenutku kada ćemo morati preispitati svoju odluku" i naglasio neophodnost pomoći ljudima koji podnose zahteve, jer je veliki broj njih odbijen zbog krajnje banalnog razloga, kao što je nepotpuna aplikacija, a to dalje utiče na produženje roka za potpuno ukidanje viza.

- Ja sam pobornik liberalizacije viza - rekao je Kini, ali i dodao to usložnjava krajnje loše iskustvo sa nekim istočnoevropskim državama, prvo Češkom, a sada i Mađarskom, odakle se veliki broj Roma doselio u Kanadu i tu zatražio politički azil. Za deset meseci će se promeniti zakon o azilu, što će ubrzati proces rešavanja lažnih azilanata - naglasio je ministar, a to će verovatno promeniti i raspoloženje u Otavi prema proširenju liste zemalja sa bezviznim režimom.
Domaćini su postavljali i pitanja iz svakodnevnog života srpskih, ali i svih drugih doseljenika, kao što su nostrifikacija diploma, priznavanje stručnih kvalifikacija i, ono što je i sam ministar nazvao "paradoksom kanadskog radnog iskustva", uslova za zapošljavanje.

Ministar Kini je izrazio lično razumevanje za ovu vrstu problema i rekao da se oni, kao i svi drugi, mogu rešavati jedino aktivnijim uključivanjem srpske zajednice u kanadski politički život. U prilog tome je podržao osnivanje srpske parlamentarne grupe u kanadskoj skupštini jer bi ona mogla da prezentuje sve iznesene ideje na odgovarajućim mestima, da ih podržava i ubrza njihovu realizaciju.

Takođe je ukazao na neiskorišćenu mogućnost upoznavanja kanadske parlamentarne demokratije i boljeg korišćenja njenih pogodnosti putem programa pripravničkog stažiranja u državnim institucijama u Otavi za diplomirane studente, što neke zajednice, za razliku od srpske, obilato koriste. To bi u svakom slučaju mladim ljudima otvaralo mnoga vrata za kvalitenija radna mesta, a nakon toga i obavezu da pomognu svojoj zajednici.

Nakon sastanka, Džejson Kini je obišao hram Svih srpskih svetitelja u kojem su u toku freskoslikarski radovi i izrazio želju da uskoro bude pozvan na neki od srpkih verskih skupova jer, kako kaže, voli pravoslavne crkvene liturgije. Da je to iskreno mislio dokazao je i dubokim poklonjenjem ikonama u ovom hramu u Misisagi.

Buklija na poklon
U znak zahvalnosti za posetu srpskoj zajednici, Zoran Ćurčin je gostu iz Otave poklonio bukliju, tradicionalnu srpsku drvenu čuturu, kojom se, po običaju sačuvanom do danas, pozivaju gosti na svadbu.

Džejson Kini je pogodio da je "šlivovica" sadržaj ovog egzotičnog predmeta.

Ostalo je nejasno da li je to znao na osnovu iskustva ili zbog mogućnosti, kako se Ćurčin našalio, da je ministar u "prethodnom životu bio Srbin" s obzirom na to da je na sastanak zakasnio oko pola sata.

Unaprediti odnose dve zemlje
Razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa između Kanade i Srbije, koje je Kini ocenio kao generalno dobre, ali i konstatovao da prostora za napredak svakako još ima. Zvanična poseta iz Srbije na najvišem nivou bi svakako bila krupan korak u tom pravcu, pa su ga učesnici sastanka zamolili da prenese zahtev predsedniku kanadske vlade Stivenu Harperu da uputi poziv za posetu predsedniku Srbije, što je ministar i obećao.
« Poslednja izmena: Januar 25, 2011, 04:06:58 posle podne od strane Simon »


Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Odg: Kanada će ukinuti vize posetiocima iz Srbije
« Odgovor #1 poslato: Maj 16, 2012, 11:10:25 posle podne »
16. maj 2012. | 11:59 | Izvor: Tanjug

BEOGRAD - Kanadska ambasada u Beogradu zatvorila je zbog racionalizacije posla odeljenje za izdavanje viza, a turističke, poslovne i studentske vize, odsada će biti izdavane u ambasadi te zemlje u Beču.

"Odeljenje za izdavanje viza u ambasadi Kanade je prestalo sa radom 9. maja. Sve usluge vezano za izdavanje viza su prebačene u kanadsku ambasadu u Beču," rekao je Tanjugu Vladan Miladinović iz pres službe kanadske ambasade u Beogradu.

Više na sajtu KoZnaZna.com na strani: http://www.koznazna.com/putovanja/tekstovi/vize_za_kanadu_za_gradjane_srbije_u_becu.html