SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Reke u Srbiji koje imaju međunarodni ili međudržavni režim plovidbe  (Pročitano 4809 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Reke u Srbiji koje imaju međunarodni ili međudržavni režim plovidbe
« poslato: Jun 16, 2011, 06:43:35 pre podne »
Reke u Srbiji koje imaju međunarodni ili međudržavni režim plovidbe su Dunav, Sava i Tisa. Delimično su plovne reke Velika Morava i Tamiš, a i na pojedinim jezerima u Srbiji je moguća plovidba. Pored kružnih putovanja brodom, moguća je individualna plovidba vlasnika brodova na rekama i jezerima, a postoji i iznajmljivanje brodova i jedrilica.

Dunav
Dunav je najpopularnija reka na svetu za rečna krstarenja, tokom kojih se danju plovi, a noću se zaustavlja na pristaništima u Novom Sadu ili Beogradu. Organizovane su i dodatne aktivnosti u gradovima za turiste sa velikih rečnih kruzera (obilazak autobusom, razgledanje kulturno-istorijskih atrakcija…).

Dunav je najduža reka u Evropskoj Uniji, a kroz Srbiju teče u dužini od 588 km, od Bezdana do Timoka. Deo Dunava koji protiče kroz Srbiju može se podeliti na četiri glavna dela:

Vojvođanska ravnica – U ovom delu svog toka Dunav ima sve karakteristike nizijske reke: pri većim vodostajima se razliva stvarajući brojne rukavce i ade koje nastanjuju autentične životinjske i biljne vrste. Najbitnije destinacije na ovom delu toka su: Apatin 1401,1. km, Karađorđevo 1310. km, Bačka Palanka 1298,6. km, Novi Sad 1255. km, Sremski Karlovci 1244. km i Zemun 1173. km.
Beograd – Đerdap – Na putu kroz Vojvodinu Dunav prima vode reka Tise i Save i postaje velika i moćna reka, a nizvodno od Beograda menja se priroda i reljef. Glavne destinacije na ovom delu toka su: Beograd 1170. km, Pančevo 1154. km, Vinča 1145,5. km, Grocka 1132. km, Smederevo 1116. km i Veliko Gradište 1059. km.
Đerdapska klisura – Najveća rečna klisura u Evropi prostire se od 931. km do 1048. km, i deli se na dva sektora: Gornju klisuru, koju čine Golubačka klisura i Gospodin vir, i Donju klisuru, koju čine Kazanska i Sipska klisura. Glavne destinacije na ovom delu toka su: Golubac 1042. km, Lepenski Vir 1004,2. km, Donji Milanovac 991. km i Tekija 956,2. km.
Kladovo – Ušće Timoka – Izlaskom iz Đerdapske klisure, Dunav nastavlja put okružen pitomim brežuljcima , kroz 80 km dugo Đerdapsko jezero, od 943. do 863,5. km, od Karataša do Prahova. Glavne destinacije na ovom delu su: Kladovo 933. km, Brza Palanka 883,5. km i Prahovo 861. km.

Sava
Reka Sava protiče kroz četiri zemlje: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, i predstavlja međunarodni plovni put. Plovna je za velika plovila od Beograda do Slavonskog broda (km 377) i manja plovila do Siska (km 583).

Tisa
Reka Tisa izvire u Ukrajini i prolazi kroz Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Srbiju. Plovna je na dužini od 532 km, a protiče kroz Srbiju u dužini od 168 km. Ima status međudržavnog plovnog puta, što znači da je plovidba na njoj slobodna za brodove koji plove pod mađarskom i srpskom zastavom.

INFO
Direkcija za unutrašnje plovne puteve „Plovput“
www.plovput.rs