SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Pojam Konzulata i Konzula  (Pročitano 5241 puta)

Van mreže Admin

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 232
  • Karma: +1/-0
  • Informacija ima cenu
    • KoZnaZna
Pojam Konzulata i Konzula
« poslato: Decembar 15, 2009, 09:03:32 posle podne »
Konzulati su "država u malom".

To su opštine, matičari, policija i vojni odsek u jednom.

U konzulatima se prijavljuju novorodjena deca, prijavljuje se sklapanje braka, u nekim državama čak sklapaju i brakove ako su oba supružnika državljani R Srbije.

U konzulatima se vrši overa potpisa, preko njih se pribavljaju izvodi iz matičnih knjiga i druga uverenja, tamo se može sastaviti testament ili zameniti pasoš koji je oštećen ili je istekao.

Kada konzulati nisu nadležni da rešavaju po nekom zahtevu, kao što je to slučaj npr. sa pitanjem državljanstva, konzulati brinu o tome da podneti zahtev bude uredan i kompletan, i šalju ga nadležnom organu u Republiku Srbiju.

U konzulatima se odlaže vojna obaveza regrutima u inostranstvu. Preko njih se kontaktira sa Ministarstvom odbrane ali i sa drugim državnim organima.

Preko konzulata se uručuju sudski pozivi i druga pismena. U njima se prijavljuje smrt i izdaje sprovodnica radi sahrane preminolog u Srbiju. Tamo se može dobiti carinska potvrda na osnovu koje se oslobadjate od plaćanja carine ako uvozite predmete za domaćinstvo u Srbiju.

Konzulati se, na osnovu ovlašćenja naslednika, brinu o ostavini naših gradjana u inostranstvu i aktivno učestvuju u ostavinskom postupku. Po okončanju, preko Narodne banke Srbije, doznačuju sredstva na račun naslednika.

Konzulati su vaša prva adresa u inostranstvu ako se nešto nepredvidjeno desi. Neko ko van zemlje ostane bez dokumenata ili iz drugih razloga zapadne u nevolje, prvo će se obratiti nekom od diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Srbije.

U njima, u svako doba, pa čak i van radnog vremena, vikendom i praznicima, postoji neko kome ćete se obratiti ako to situacija zahteva.

Zato ne tražite pomoć od sumnjivih, "dobronamernih" osoba na neadekvatnim mestima. Konzuli za to služe.


Šta konzuli ne mogu da urade?
Oni vas ne mogu izbaviti iz zatvora ako ste u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se nalazite iz nekog razloga lišeni slobode ili ste osudjeni na kaznu zatvora. Oni su tu da brinu da dobijete isti tretman kao i ostali gradjani koji se nalaze u istoj situaciji, da se na vas primenjuju isti zakoni i da imate obezbedjenog branioca po službenoj dužnosti.

Na vaš zahtev, policijski organi su dužni da vam obezbede kontakt sa konzulom. Konzulat će, ukoliko to zahtevate, o vašem problemu obavestiti rodbinu u zemlji i pribaviti detalje vašeg slučaja. Ne mogu medjutim, da plaćaju troškove advokata po vašem izboru, niti su u situaciji da daju kauciju radi privremenog puštanja na slobodu. To nije praksa nigde u svetu pa ni kod nas.

Konzuli ne mogu imati ulogu vaših advokata i zastupati vas pred pravosudnim organima zemlje prijema. Oni vam mogu dati pravni savet u vezi naših propisa ili propisa zemlje domaćina ukoliko su sa njima upoznati.


Šta još rade konzulati?
Pored navedenog, konzulati imaju na lokalnom nivou i diplomatsku funkciju, oni su tu da unapređuju političke i ekonomske odnose, da informišu  javnost, da šire kulturu naše zemlje, da pomažu organizovanje dijaspore i njenih udruženja i klubova i još mnogo toga.

Konzul
Konzul je službeni predstavnik vlade države koja šalje u nekom važnijem gradu države primateljice, ovlašćen da obavlja konzularne funkcije. U užem smislu, Konzul je šef  konzulata ili konzularni službenik u Generalnom konzulatu. U širem smislu, pod pojmom Konzul podrazumeva se svaki konzularni funkcionar.
Konzuli mogu biti karijerni ili počasni.