SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Pojam državljanstva - šta je državljanstvo  (Pročitano 9425 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Pojam državljanstva - šta je državljanstvo
« poslato: Decembar 15, 2009, 09:08:18 posle podne »
Radi opšte informisanosti ukratko ćemo opisati pojam državljanstva.

Pod državljanstvom se uobičajeno podrazumeva odnos javno-pravnog karaktera između fizičkog lica i države. Na osnovu državljanstva lice stiče status državljanina zemlje koji mu čini pravno dostupnim određena građanska, politička, ekonomska, socijalna i druga prava, ali ga i stavlja u situaciju da mu se mogu nametnuti određene obaveze i dužnosti.

Postoje tri sistema sticanja državljanastva koja se mogu i kombinovati:

1. sticanje državljanstva na osnovu porekla (ius sanguinius) prema kome dete stiče državljanstvo svojih roditelja bez obzira na mesto rođenja i mesto u kome žive roditelji,
2. sticanje državljanstva prema mestu rođenja (ius soli), prema kome dete stiče državljanstvo države u kojoj se rodilo i
3. sticanje državljanstva prema mestu prebivališta (ius domicili), prema kome lice stiče državljanstvo države na čijoj teritoriji živi.

Sukobi državljanstva
U praksi se ne sprovodi dosledno načelo jednog državljanstva (tj. da svako lice treba da bude državljanin jedne države), te se sreću slučajevi tzv. sukoba državljanstva koji u svom negativnom vidu rezultira situacijom u kojoj lice ne pripada ni jednoj državi, odnosno ni jedna država ga ne priznaje za svog državljanina i takva lica se nazivaju apatridi, dok se u pozitivnom vidu sukoba državljanstva javljaju lica sa dva (bipatridi) ili više državljanstava (polipatridi).

Državljanstvo republike Srbije
U Republici Srbiji pitanja u vezi sa državljanstvom građana regulisana su Zakonom o državljanstvu republike Srbije (2004). Evidenciju o državljanima Republike Srbije vodi organ uprave nadležan za vođenje matičnih knjiga, a evidencija se vodi u matičnim knjigama rođenih.

Više o Zakonu i državljanstvu na našem sajtu KoZnaZna: http://www.koznazna.com/putovanja/tekstovi/drzavljanstvo.html
« Poslednja izmena: April 18, 2010, 06:02:09 pre podne od strane Admin »


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA