SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Protest protiv izbornog turizma  (Pročitano 2464 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Protest protiv izbornog turizma
« poslato: Mart 29, 2012, 11:09:26 posle podne »
Grupa Srba iz Bostona ne želi da im se ponovi loše iskustvo iz 2008. kada je iz Srbije došlo 18 posmatrača da nadgleda glasanje 80 „rasejanih” za šta je potrošeno 50.000 dolara iz budžeta
Mira Bišop na biračkom mestu u Bostonu Foto M. Mišić

Vašington – Kada je otprilike u ovo vreme pre četiri godine grupa Srba koja živi i radi u Bostonu, prestonici i univerzitetskom centru države Masačusets – studenti, doktorandi i biznismeni – pokrenula inicijativu da samoorganizuje glasačko mesto za tadašnje parlamentarne izbore, nije računala na neprijatno iznenađenje.

„Mi smo nevelika zajednica, ima nas oko hiljadu, ali smo veoma aktivni: slali smo humanitarnu pomoć kad je bilo potrebno, medicinske instrumente…”, kazala je u telefonskom razgovoru Mira Bišop, arhitekta. Ona je sa suprugom suvlasnica najstarije američke galerije za restauraciju slika.

Da bi dobili saglasnost za biračko mesto, učinili su sve što je od njih traženo: proučili su izborni zakon, poslali biografije inicijatora i predloženih pet članova izborne komisije, sproveli kampanju da obezbede pristojnu izlaznost, pa čak za glasačko mesto obezbedili i cveće.

Uoči izbornog dana kratku obuku im je, kažu, „sa dosta ažurnosti i profesionalizma” održao tadašnji konzul u Njujorku Igor Milošević, dok im je kurir iz Ministarstva inostranih poslova doneo izborni materijal.

Ali kad su 11. maja otvorili biračko mesto, usledilo je iznenađenje: na vrata im je pokucala grupa od 18 muškaraca i žena dan ranije prispelih iz Srbije. „Dobro jutro”, rekli su, „mi smo partijski posmatrači”.

„Nismo ni znali da tako nešto postoji”, priseća se toga Mira Bišop.

Naravno, omogućili su im da prate izborni proces. Njih 18 posmatralo je kako je u Bostonu glasalo ukupno 80 „rasejanih” birača.

„Ono što nas je deprimiralo, to je bilo nekoliko stvari: prvo, među posmatračima nije bilo predstavnika nijedne velike partije, DS-a ili tadašnjih radikala, već nekih stranaka koje nisu prešle cenzus. Ali bili smo ogorčeni i zbog toga što smo hteli da pomognemo, a ispalo je da smo time državi Srbiji samo naneli štetu. Izračunali smo: avionska karta za svakog posmatrača, četiri noći su proveli u hotelu, dnevnice, sve to je iz budžeta odnelo najmanje 50.000 dolara…”

Neki su im priznali da nisu ni članovi ni glasači partija u čije su ime došli nego da su imali dobre veze u RIK-u.

Kada je predsednik Tadić raspisao ovogodišnje parlamentarne izbore, inicijativna grupa iz 2008, u njoj su student Nikola Kovačević, pravnica i magistar biznisa Ksenija Dapčević-Ćirić, student postdiplomac Mladen Mrdalj, novinarka Vera Ranković, programer Marko Ristivojević i Mira Bišop, odlučila je da nešto preduzme da im se ne ponovi loše iskustvo iz 2008.

Sastavili su proglas protiv „izbornog turizma” i formirali grupu na Fejsbuku, koja danas ima 671 člana, „okačili” obimnu medijsku dokumentaciju o partijskim posmatračima na prošlim izborima u dijaspori, posmatračima koji, kako kaže gospođa Bišop, „jesu legalni, ali nisu moralni”.

Tamo se mogu naći činjenice koje su koliko smešne toliko i tužne: 2008. glasalo se u 38 zemalja na ukupno 77 biračkih mesta, na koja je iz Srbije poslato 1.630 posmatrača, što je koštalo 1,5 miliona evra.

U Lisabonu je tako 60 birača kontrolisalo 12 posmatrača, u San Francisku odnos je bio njih 20 na 90 glasača, u Kini 46 glasača i 30 posmatrača, u Alžiru 15 posmatrača na 35 birača…

U svom proglasu „Bostonska grupa” je poručila:
„Poštovani državljani Srbije u inostranstvu i Srbiji, namena ove internet inicijative je da se izrazi oštro neslaganje sa dosadašnjim načinom sastavljanja biračkih odbora u inostranstvu. Želimo da država Srbija prestane da troši novac građana na nepotrebno slanje stranačkih članova i rodbine u kupovinu i turizam. Građani Srbije u inostranstvu su sasvim sposobni da izvrše dužnosti članova izbornih komisija. Pozivamo nadležna tela da u saradnji sa predstavništvima države Srbije i građanima koji žive u inostranstvu uštede novac poreskih obveznika i preusmere ga tamo gde je potreban. Spremni smo da besplatno učestvujemo u organizaciji izbora i njihovom sprovođenju. Molimo vlasti da ne ponavljaju grešku sa prošlih izbora”.

„Ako opet bude posmatrača, odustaćemo od glasanja u Bostonu”, kazala je za „Politiku” Mira Bišop. „Zar će nas 80 ovde da lažira izbore? Mi znamo kako se novac teško zarađuje, a teško nam je da gledamo kako se u Srbiji – a pratimo situaciju sa budžetom – nepotrebno razbacuje. To su, uostalom, pare koje su kroz porez dali naši roditelji i prijatelji”, dodala je ona.

Milan Mišić-stalni dopisnik Politike


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA