SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kako nastaje dvojno državljanstvo  (Pročitano 5891 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Kako nastaje dvojno državljanstvo
« poslato: Decembar 15, 2009, 09:11:58 posle podne »
Dvojno državljanstvo nastane u trenutku kada neki državljanin stekne još jedno ili više državljanstava prema zakonima druge države (ili više država), a da ne mora da se odrekne svog dotadašnjeg državljanstva.

Neke države u postojanju dvojnih državljana vide mogućnost za sukob interesa i stoga pokušavaju da smanje ili onemoguće opstanak „dvostrukih građana” služeći se različitim metodama. S druge strane, u savremenom svetu brojne države namerno podržavaju nastajanje kategorije dvojnih državljana.

Masovna pojava dvojnih državljana poznata je, na primer, u okviru zemalja Komonvelta, a dvojno državljanstvo međusobno priznaju i Francuska i Alžir. Uzroci za moguće nesporazume između država zbog postojanja dvojnih državljana, otklanjaju se sporazumima; dvojni građanin je, na primer, i dvojni poreski obveznik i dvojni vojni obveznik. Takvom državljaninu može da se desi da bude mobilisan i poslat u rat u koji ne želi da ide, ili da bude proglašen za vojnog begunca, a konflikti između država mogu nastati i u slučaju repatrijacije ili diplomatske zaštite rečenih državljana u inostranstvu.

Pomenuti problemi se najjednostavnije rešavaju posebnim međunarodnim ugovorima. Tako su Danska i Austrija potpisale ugovor o razmeni informacija o naturalizaciji. Italija je potpisala sporazum sa Holandijom o služenju vojnog roka dvojnih državljana, Francuska sa Izraelom, Finska sa Argentinom, a nekadašnja SFRJ je sa SAD imala ugovor kojim se obavezala da će svim svojim državljanima, onima koji su ujedno državljni SAD, prilikom ulaska u zemlju izdati i izlaznu vizu, te da ih tokom boravka u SFRJ neće prisiljavati da služe vojni rok. Ovi primeri dokazuju da se ovakva pitanja u svetu rešavaju dogovorima, a ne jednostranim aktima, poput jednostranog oduzimanja jednog od dva državljanstava na koje građanin polaže pravo.


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA