SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kako najlakše preležati boginje  (Pročitano 1939 puta)

Van mreže dragan

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Kako najlakše preležati boginje
« poslato: Jun 04, 2013, 11:03:46 posle podne »
Simptomi ovog zaraznog oboljenja su osip, jak svrab, visoka temperatura, gubitak apetita i malaksalost, a mališani, kako lekari savetuju, moraju da budu izolovani

Izvor: kurir-info.rs

Siptomi boginja su: osip, jak svrab, visoka temperatura, gubitak apetita i malaksalost

U Srbiji vlada epidemija ovčjih boginja, a najčešći simptomi tog zaraznog oboljenja su osip, jak svrab, visoka temperatura, gubitak apetita i malaksalost. Da biste što lakše pregurali težak period, Dr Kurir je istraživao koji su načini da bude što manje svraba, nervoze i komplikacija.

Pedijatar Doma zdravlja Rakovica Branislav Ljiljak istakao je da ne postoji specijalni lek protiv boginja, ali da dete svakako treba izolovati zbog druge dece i trudnica jer je bolest veoma zarazna.

- Tokom prvih nekoliko dana, kad se još ne zna da li mališan ima varičele ili ne, mogu da se pojave atipične bubuljice bez varičelne pustule, koje često zamenjuju s ubodima insekta. Zato se dete mora detaljno pregledati da bi se videlo da li ima uboda ili ne. U tim slučajevima, pedijatar je u stalnom kontaktu s roditeljima, a najčešće se prve promene pojave na mekom nepcu - kaže dr Ljiljak.

Prema njegovim rečima, obolelo dete je zarazno dva dana pre izbijanja osipa, pa sve do trenutka kad se svi plikovi pretvore u kraste.

- Inkubacija kod varičele traje od jedne do tri nedelje. Netačno je da dete ne treba kupati dve nedelje. Treba ga svakodnevno osvežiti običnim bebi sapunom i vodom. Posle kupanja briše se tapkanjem, a ne trljanjem površine kože jer može doći do prskanja pustule, a kod krasti do njihovog otpadanja, što može ostaviti trajne ožiljke. Često se dešava da varičele počinju temperaturom, koja čak i ne mora da bude visoka. Svakako je ne treba po svaku cenu obarati - sve dok ona ne pređe 39 stepeni - istakao je sagovornik Dr Kurira.

Dok je dete zarazno treba posebno voditi računa o njegovoj ishrani.

- Važno je što više unositi tečnost, a hrana treba da bude kašastija, ne tvrda. Veće dete trebalo bi da grgoće u grlu rastvor žalfije kako bi olakšalo tegobe. Što se tiče garderobe, trebalo bi da bude lagana, široka i pamučna. Iritirajući svrab ublažava se redovnim tuširanjem i održavanjem higijene, a pomažu i razni rastvori i gelovi, kojima se mažu pustule kako bi što pre usahle. Naravno, detetu treba dati i nešto od odgovarajućih lekova za svrab. Najčešće su to oni protiv alergije, koje je prepisao pedijatar, a dva do tri puta fiziološkim rastvorom treba mu čistiti oči - objasnio je pedijatar.

Ranija verovanja su netačna:
zaražena deca nisu je tuširala, a zapravo je svakodnevno kupanje neophodno
mališanima se oblačila crvena majica kako bi se što brže osuli, što nije tačno. Potrebno je samo da nose komotnu, pamučnu odeću
mislilo se da prostorija u kojoj dete boravi mora da bude zamračena, dok se sad zna da može da izlazi i napolje, samo ne po suncu
verovalo se da varičele uvek počinju temperaturom, što ne mora da bude slučaj

« Poslednja izmena: Jun 04, 2013, 11:05:51 posle podne od strane dragan »


 

SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA