SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Kako skinuti salo sa stomaka  (Pročitano 3960 puta)

Van mreže dragan

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 201
  • Karma: +4/-0
Kako skinuti salo sa stomaka
« poslato: Oktobar 01, 2013, 07:00:20 posle podne »
Izbacite zašećerena pića i skinućete salo sa stomaka

Izvor: menshealth

Posle vode, čaj je najpopularniji napitak na svetu. Foto: Shutterstock

Širom sveta postoji ozbiljan problem sa pićem. Ali se on ne odnosi na uobičajena alkoholna pića kao što su vodka, rakija, martini i viski, na koje se prvo pomisli. Ovom prilikom se misli na one blaže varijante – obične sokove, gazirane i voćne i, naravno, tako voljena moka kafa koja svakodnevno hrani našu zavisnost. I možda više nego bilo šta drugo što gutamo, ova pića nas čine gojaznim. Naša vekovna evolucija nas nije pripremala za varenje savremenih tečnih energetskih bombi. U stvari, tokom većeg dela naše istorije, kada su tečnosti u pitanju, uglavnom je konzumirana voda. Za poređenje, može se izračunati da je taj period od prilike oko 200 000 godina. Napici sa visokim sadržajem šećera nisu postojali do pre 150 godina, a nisu bili konzumirani u značajnim količinama do pre nekih 50 godina. Ovo je samo orijentacioni prikaz na radarskom ekranu našeg evolucijskog kretanja.

ŠTA JE PROBLEM?
Problem je taj, čini se, što nas takvi napici ne čine sitim. Hipoteza koja se nameće na ovaj način je da gašenje žeđi ispijanjem vode neće zadovoljiti potrebu za hranom. Na žalost, naši organizmi nisu reprogramirani za 21. vek, vreme u kojem više od 20 procenata od ukupnog energetskog unosa dolazi od ovakvih i sličnih napitaka. Možda sve ovo objašnjava zašto je apetit za slatkim napicima naizgled neutoljiv - imaju odličan ukus i stvaraju osećaj praznog stomaka.

Kada su naučnici na jednom univerzitetu dali ispitanicima da konzumiraju 450 kalorija dnevno, poreklom od gumenih bombona ili slatkih napi taka, u trajanju od 4 nedelje, oni koji su konzumirali bombone tokom dana nisu konzumirali više kalorija nego uobičajeno. Sa druge strani, oni koji su ispijali bezalkoholne osvežavajuće napitke, su unosili 17 procenata više kalorija svakog dana. Pa tako, na primer, kod ishrane od 2500 kalorija, oni koji su ispijali slatke napitke su takođe unosili i dodatnih 425 kalorija dnevno.
Zaključak je da ljudi jednostavno ne smanjuju svoj unos hrane kada unose svoje kalorije iz sokova i sličnih napitaka. Zato ništa ne iznenađuje činjenica da su ispitanici koji su unosili tečne kalorije tokom ovog istraživanja dobili na kilaži.

Uzmimo u obzir da neka prosečna osoba konzumira 459 kalorija, koje najvećim delom vode poreklo iz šećera, iz svojih omiljenih napitaka koje konzumira svakog dana. Smanjivanjem tog unosa ili potpunim izbacivanjem ovakvih napitaka koje doprinose unosu praznih kalorija iz svakodnevne ishrane, automatski bi podstakli gubitak kilograma.

ODAKLE DA SE POČNE?
Presta nite sa konzumiranjem regularnih sokova i fokusirajte se na veći unos vode. (Podsetnik: Vaše mišiće čini 80 procenata vode, zato ne mojte škrtariti sa tim). Onda se rukovodite ovim vodičem da popunite ostale potrebe za pićem.

PIJTE ČESTO

ČAJ
Posle vode, čaj je najpopularniji napitak na svetu. Ali u većini zemalja gazirani sokovi caruju. To je prava šteta, jer čaj ne samo da sadrži antioksidante, koji mogu pomoći u borbi sa srčanim oboljenjima i kancerom, već sadrži gotovo minimalno kalorija – tačnije sve dok ga vi ne zasladite.

Primer iz svakodnevice:
Sada su na policama prodavnica dostupni gotovi zeleni i hladni čajevi, od kojih neki sadrže čak 33 g dodatog šećera – što je ekvivalent 14 kocki šećera.

Zato proverite deklaraciju:
Želite napitak koji sadrži malo ili po mogućstvu ni malo šećera. Da bi ste napravili sopstvena poređenja, zapamtite da je 4 grama sećera isto kao da pojedete jednu kesicu ili kocku šećera. Ali, šta ako deklaracija proizvoda ne sadrži nutritivnu informaciju? To je dobra vest, jer je to indikator da je kalorijski sadržaj gotovo zanemarljiv. Na primer, nećete pronaći nutritivnu informaciju na kesici čaja, zato što sa drže manje od 1 g ugljenih hidrata po odbroku, pa samim tim virtualno ne sadrži ni kalorije. Dok su zeleni, crni i ulong čajevi dobar izbor, postoje i drugi koji se iako slično zovu nisu ni približno tako dobri. Eksperimentišite koliko god hoćete, samo dobro otvorite oči. Tako ćete sigur no naći nekoliko u kojima ćete moći da uživate, a što se tiče šećera, neće vam uopšte nedostajati.

KAFA
Poput čaja, nezaslađena kafa obiluje korisnim komponentama, uz gotovo minimalan sadržaj kalorija. Ali kada ste poslednji put popili nezaslađenu kafu? Sa sve većom dostupnošću kafa za poneti, kalorije iz kafe su u drastičnom porastu. U stvari, prosečni konzumenti ovakvih kafa, u proseku unesu 206 kalorija više od onih tradicionalista, koji svoju kafu piju na stari način. Po svemu sudeći, mnogima će korigovanje ovakve navike i konzumiranje tih kafa predstavljati problem. Jedino rešenje može biti da očima i ukusima potražite ona rešenja koja sadrže manje od 20 grama šećera. Iako je ovde bio akcenat na sadržaj šećera, svemu ćete dodatno doprineti ako smanjite i ostale dodatke poput šlaga, čokoladnih mrvica, dodatnih sirupa, keksića ... znate već i sami.

NE PRETERUJTE

MLEKO
Poput sokova, mleko neće doprineti osećaju sitosti. Ipak, neki drugi naučnici se sa tim ne slažu. I to zbog toga što mleko sadrži kalcijum, preko potreban kostima i proteine neophodne mišićima. (Naravno, podjednaku količinu hranljivih materija možete obezbediti iz mlečnih proizvoda, kao što su sirevi i jogurt.) Ipak, neke studije pokazuju da su konzumatori mleka vitkiji, za razliku od onih koji izbegavaju ovaj napitak – osim, naravno, u slučajevima kada ga konzumirate u galonima. Ukoliko pokušavate da dovedete svoju kilažu u red, potrudite se da ustalite pravilo od dve čaše ovog napitka dnevno. Samo se postarajte da vaš izbor bude onaj bez dodatih šećera, što se odnosi na mleka sa različitim ukusima, kao što je čokoladno mleko. To samo dodatno pokazuje da naš ukus za slatkim pićima nije ograničen na sokove, kafu i čaj – i po svemu sudeći počinje od najranijeg uzrasta.

ALKOHOL
Ona stara izreka koja kaže “Dobrih stvari nikad nije previše“ se odnosi jedino možda na novac. Umerena konzumacija alkohola – jedno do dva pića dnevno – se pokazala korisnom za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Druga strana, bi bila ta da alkohol takođe predstavlja tečan izvor kalorija i može čak dovesti do povećanja apetita. Plus, za razliku od masti, ugljenih hidrata i proteina, kalorije u alkoholu ne mogu biti odmah skladištene u organizmu – zato moraju odmah da se iskoriste. Kao rezultat, vaš organizam prestaje sa sagorevanjem masti, sve dok ne završi sa sagorevanjem unetog alkohola. Za to je potrebno oko sat vremena za svako piće. Zato sledeći put, pri nekom svečanom trenutku, ne preterujte sa zdravicama.

VOĆNI SOK
Evo jednog mita koji nam se prodaje godinama: Svi voćni sokovi su zdravi zato što se dobijaju iz voća. Ove je mnoge ljude nateralo na strategiju konzumiranja ovog pića što više – to bolje. Problem je u tome što većina sokova sadrži ne samo prirodne šećera iz voća, već i sumnjivu količinu dodatih šećera, pa zbog toga neki od njih nisu bezopasni. Brusnica ili borovnica je suviše kisela za piće kada nije zašećerena. Imajte na umu da osrednja pomorandža sadrži samo 62 kalorije,12 g šećera i 3 grama vlakana. Jedna čaša prosečnog soka od pomo randže sadrži 110 kalorija, 24 g šećera i ni gram vlakana. Zbog toga je najbolji izbor jesti sveže voće, koje će vam obezbediti sve potrebne nutriense. (Kora jabuke je takođe prepuna antioksidantima). A ako želite voćni sok, uzimajte ga u manjim količinama – pola čaše će biti sasvim dovoljno. Još jedna mogućnost - ako ne možete bez svog voćnog soka, popijte ga, ali vodite računa o ukupnoj količinu ugljenih hidrata i ukupnoj dnevnoj energetskoj vrednosti.

DIET NAPICI
Zato što su diet napici zaslađeni veštačkim zaslađivačima, oni obično sadrže malu energetsku vrednost, da ne kažemo zanemarljivu. Tako oni neće direktno dovesti do suvišnih kilograma. Ali celodnevno ispijanje ovih napitaka može proizvesti jedan od potencijalnih problema: pićete sve ostale tečnosti manje. Ukoliko popijete čašu ili dve ovakvog napitka, nije strašno, ali ako sljuštite pet ili šest čaša, to znači da značajno ograničavate unos nekih drugih napitaka, koji mogu biti mnogo korisniji za vas, kao što je recimo zeleni čaj. Takođe, brojna istraživanja ukazuju da konzumiranje slatkih napitaka – pa makar bila i veštački zaslađena – može dovesti do stvaranja stalne potrebe za slatkim. Baš ovo možda najbolje objašnjava zašto je malo onih koji piju običnu crnu kafu bez šećera.