SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA
SAJT VIZNI REŽIM MOJE PUTOVANJE AMBASADE AMBASADE SRBIJE DOKUMENTA, ZAKONI I PROPISI INFORMACIJE IZRADA SAJTA

Autor Tema: Stranac i gubitak ili krađa pasoša  (Pročitano 5263 puta)

Van mreže Simon

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 706
  • Karma: +2/-0
Stranac i gubitak ili krađa pasoša
« poslato: Decembar 15, 2009, 09:24:03 posle podne »
Ranije ukoliko se desi da stranac prilikom boravka u R Srbiji izgubi ili mu bude ukraden pasoš morao je da nakon vađenja novog u svom DKP-u na isti pribavi i izlaznu vizu R Srbije kako bi nesmetano mogao da se vrati kući.

Stupanjem na snagu Sporazuma između R Srbije i Evropske Zajednice o olakšanoj proceduri za izdavanje viza, koji se, primenjuje na sve države članice Evropske Unije, od 01.01.2008. godine ovaj postupak je uprošćen.

Član 8. Navedenog Sporazuma glasi:

“Građani Evropske Unije i R Srbije koji su izgubili lična dokumenta ili kojima su ta dokumenta ukradena tokom boravka na teritoriji R Srbije ili država članica, mogu da napuste tu teritoriju na osnovu važećih ličnih isprava koje omogućavaju prelazak granice, a koje su im izdale Diplomatske misije ili Konzularna predstavništva države članice ili R Srbije, bez vize ili drugog odobrenja”.

Shodno čl. 8. Navedenog Sporazuma, državljani država članica Evropske unije više nisu u obavezi da se nakon pribavljanja putne isprave od svog DKP u R Srbiji obraćaju, zahtevom za izdavanje izlazne vize.

Postupak stranog državljana u R Srbiji nakon gubitka ili krađe putne isprave:

- prijaviti nestanak, krađu Policijskoj Upravi,
- od strane Policijske Uprave dobija se potvrda u dva primerka,
- jednu potvrdu prezentovati DKP svoje zemlje u R Srbiji, radi izdavanja putne isprave a drugu pokazati policijskom  službeniku na graničnom prelazu prilikom izlaska iz zemlje.

Navedeni Sporazum se ne primenjuje za sledeće države: Danska, Norveška, Velika Britanija, Irska, Island, Lihtenštajn i Švajcarska.