Forum sajta KoZnaZna

ZDRAVLJE Budimo zdraviji => Korisni saveti koji pomažu => Temu započeo: Goca Decembar 23, 2009, 10:31:43 posle podne

Naslov: Pečene jabuke pomažu kod bolova u grlu
Poruka od: Goca Decembar 23, 2009, 10:31:43 posle podne
Kao i u davna vremena i danas se tokom božićnih i novogodišnjih praznika na mnogim trpezama mogu naći i pečene jabuke. Za ovaj prirodni lek bečki stručnjak za ishranu, prof. Hademar Bankhofer, ima samo reči hvale.

Stari narodni običaj
Ako Vam se jave bolovi u grlu i promuklost, problem uspešno možete rešiti pomoću tri pečene jabuke. Važno je, međutim, da sve tri jabuke obavezno pojedete jednu za drugom i da one ne budu vrele, već umereno tople. U suprotnom možete nadražiti sluzokožu usta i grla, kaže ovaj bečki stručnjak.

Bankhoferov savet
Dok jabuke budete čistili od semenki, nemojte previše da ih iskružite kako vam fil ne bi cureo napolje. Za filovanje jabuka prof. Bankhofer Vam savetuje da pored mlevenih oraha ili lešnika sa medom uzmete i suvo grožđe koje je odlično protiv stresa tokom ovih prazničnih dana. Dobro bi bilo da jabuke na kraju premažete livadskim ili lipovim medom jer ove vrste meda odlično idu uz pečene jabuke.

Saznanja iz oblasti fitoterapije
Prilikom pečenja, u jabukama dolazi do stvaranja posebnih jedinjenja enzima i bioaktivnih materija koja, prema rečima Bankhofera, u sluzokoži usta, grla i glasnih žica aktiviraju sposobnosti organizma da se sam leči.