Forum sajta KoZnaZna

ZDRAVLJE Budimo zdraviji => Korisni saveti koji pomažu => Temu započeo: Goca Januar 11, 2011, 12:44:04 posle podne

Naslov: Trinaest najlekovitijih biljaka
Poruka od: Goca Januar 11, 2011, 12:44:04 posle podne
Napredak u modernoj nauci je omogućio farmaceutskim kompanijama da naprave lekove za mnoge bolesti. Dugo pokušavaju da ubede ljude da je njihov način najbolji. Međutim, u poslednje vreme, laici ali i pojedini lekari su otvoreni za alternativne metode. Jedna od njih je i lečenje lekovitim biljem i nije tako mistična kako se misli. Verovatno već imate različite lekovite biljke i začine u kuhinji. Predstavljamo vam neke od njih.

1.Lovorov list

List, plod i kora se dosta koriste u medicini. List se može koristiti za snižavanje nivoa šećera u krvi, poboljšava varenje i apetit, oslobađa nadimanja i dijareje i sprečava gastrointestinalne upale i infekcije. Isto tako se mogu upotrebiti da ubrzaju pražnjenje bešike i izazivaju povraćanje i znojenje. Plodovi se mogu koristiti kao pomoćna sredstva kod temperature, prehlade, astme i kod hroničnog bronhitisa. Takođe se mogu koristiti u tretmanu rana i čireva. Ulje lista je sastojak masti za modrice i uganuća, a kora pomaže kod zubobolje.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/lovorov_list.jpg) 2. Kamilica

Kamilica deluje kao blagi sedativ kod nesanice. Cvetovi imaju protivupalna svojstva tako da ublažavaju bolove kod otoka, reume i artritisa. Kamilica se takođe koristi za ublažavanje menstrualnih tegoba i grčeva u stomaku, oslobađa nadimanja i deluje kao blagi laksativ. Čaj je dobar za upalu grla, temperaturu, prehlade, grip, alergije i prateće bolove. Sastojak je šampona, krema za lice, melema za rane i hemoroide i koristi se za ispiranje upaljene kože i opekotina.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/kamilica.jpg)
3.Čili paprika

Čili ubrzava metabolizam, umanjuje bol kod artritisa, leči osip i crvenilo kada se nanosi na bolno mesto. Kapsaicin, aktivni sastojak čilija izaziva oslobađanje endorfina u mozgu što umanjuje bol. Osim što je dobar za bolove, sprečava zgrušavanje krvi, poboljšava varenje i oslobađa nadutosti.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/cili_paprika.jpg) 4. Cimet

Cimet je delotvoran kod prehlade, kašlja i upale grla, pomaže u prevenciji gripa, kod glavobolje, mučnine i povraćanja. Povećava apetit, olakšava varenje i sprečava nadutost, stomačne tegobe, dijareju i grčeve u stomaku. U tradicionalnoj medicini cimet se koristi kao lek za upale, grčeve i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, dobar je za ten i svež dah.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/cimet.jpg)
5. Korijander

Pomaže kod nadutosti, stomačnih poremećaja kao što je loše varenje, mučnina i dizenterija tako što smanjuje kiselinu u stomaku. Korijander stimuliše rad bubrega i dobar je diuretik, a pomaže i u snižavanju holesterola u krvi. Seme korijandera umanjuje obilne menstruacije. Ako želite lepu kožu, sok korijandera sa malo kurkuma u prahu može ukloniti bubuljice i mitisere, a takođe hidrira kožu. Korijander se upotrebljava i kod anksioznosti i nesanice.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/korijander.JPG) 6. Beli luk

Beli luk može veoma ojačati vaš imunitet. Pomaže u lečenju astme i disajnih oboljenja. Snižava krvni pritisak tako što smanjuje spazme u malim arterijama.Deluje protivupalno pa se upotrebljava kod artritisa i reumatizma. Sistem za varenje je efektivniji jer beli luk uslovljava rast dobrih bakterija u crevima. Eliminiše toksine,ubrzava cirkulaciju i obnavlja krv, a dobar je i u lečenju akni i gljivičnih infekcija kože. Koristi se kao antiseptik u čišćenju inficiranih rana. Pripisuju mu se afrodizijačka svojstva.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/beli_luk.jpg)
7. Đumbir

Đumbir snižava visok krvni pritisak i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Leči digestivne probleme kao što su loše varenje, mučnina, povraćanje i nadutost stomaka. Pomaže kod prehlade i kašlja, ublažava glavobolje, zubobolje, upale uha i bolne menstruacije.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/djumbir.jpg) 8. Limunova trava

Limunova trava je aromatična biljka koja, kada se pomeša sa crnim biberom, može da se upotrebi kod ublažavanja menstrualnih tegoba. Poboljšava varenje, smanjuje nadutost stomaka, dijareju i druge gastrointestinalne probleme. Dobra je u lečenju reumatizma, lumbaga, bolova u leđima i iščašenja. Koren limunove trave blagotvorno deluje kod zubobolja.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/limunova_trava.jpg)
9. Crni luk

Crni luk služi za lečenje uobičajeninih prehlada, kašlja, bronhitisa i gripa. Crni luk sadrži gvožđe koje se lako apsorbuje i korisno je u lečenju malokrvnosti. Sirovi luk uništava bakterije u ustima i ublažava bolove zuba i desni. Koristi se i kod problema urinarnog trakta.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/crni_luk.jpg) 10. Origano

Origano ima antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Čaj od origana poboljšava varenje, sprečava nadutost, nadimanje, povraćanje i dijareju. Štiti od prehlade, kašlja i bronhitisa. Ublažava glavobolje, temperaturu, otekle žlezde i urinarne probleme. Krem od lista origana ublažava reumatske bolove. Takođe se nanosi na otekle i iziritirane mišiće pa čak i na rane. Ulje origana se može upotrebiti da ublaži zubobolju.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/origano.jpg)
11. Ruzmarin

Ruzmarin može poslužiti kod lošeg varenja i nadutosti stomaka. Poboljšava varenje povrća i hrane koja sadrži skrob. Pomaže kod psihičkog zamora i zaboravnosti. Ulje ruzmarina izaziva preznojavanje pa se pije sa vodom u lečenju prehlade. Ulje ima i antibakterijska svojstva, a kada se pomeša sa vodom može se koristiti za ispiranje upaljenog grla. Ruzmarin obnavlja kožu glave i kosu, koristi se u prevenciji peruti i prevremene ćelavosti.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/ruzmarin.jpg) 12. Žalfija

Smatra se da je žalfija biljka koja podmlađuje. Osim što usporava starenje, obnavlja energiju, izoštrava čula, poboljšava memoriju i jača telo i udove. Korisna je u borbi protiv stresa. Takođe se može koristiti kao sredstvo za ispiranje usta i grla, čisti zube i jača desni.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/zalfija.jpg)
13. Timijan

Timijan se obično koristi kod oboljenja digestivnog i gastrointestinalnog trakta, npr.glista, kao i kod smanjenog apetita i dijareje. Pomaže i kod upale ždrela i problema sa bronhijama. Zbog antiseptičnog dejstva koristi se za ispiranje usta i čišćenje kože. Deluje i protiv gljivica pa se koristi u lečenju atletskog stopala, a njegova antiparazitska svojsta su dokazana protiv vaški i šuge.
(http://www.koznazna.com/uploadedImages/Zajednicke_slike/zdravlje/lekovite_biljke/timijan.jpg)

Biljni preparati su bolji i bezbedniji za organizam od klasičnih lekova. Ipak, morate biti oprezni prilikom njihovog korišćenja jer mogu imati neželjena dejstva. Čitajte uputstvo i uvek uzimajte preporučene doze preparata,a možete se posavetovati sa travarom. Ukoliko uzimate propisanu terapiju, proverite kod svog lekara pre uzimanja bilo kakvog biljnog preparata.