Forum sajta KoZnaZna

ZDRAVLJE Budimo zdraviji => Vesti, informacije => Temu započeo: sirovi April 03, 2013, 11:20:11 pre podne

Naslov: Zeleniš za obnovu energije
Poruka od: sirovi April 03, 2013, 11:20:11 pre podne
Zeleniš za obnovu energije

Izvor : B92

Izgleda da ovo proleće ima problema sa identitetom. Dok pljušti kiša, pomalja se sunce i fijuče vetar, u našim glavama i telima dešava se slična „zabuna“. Umorni smo, dekoncentrisani, razdražljivi, funkcionišemo otežano.

Biljke su te koje nam u proleće daju motiv za novi život, rast i napredak. Semena klijaju, cvetovi se spremaju da procvetaju, sunce će (ipak) da nas ogreje. Suprotno od zime, kada se čuva energija, za proleće je karakterističan sveprisutni duh obnavljanja i novog početka.

Mislim da je upravo ovo razlog što su učestali pacijenti koji dolaze sa željom da započnu sa promjenama, riješeni da unaprijede svaki aspekt svoga zdravlja.

Šta nam je činiti? Bez obzira na vreme, pođite napolje, udahnite proleće i izbacite teški zimski zagađeni vazduh. Ako ste stručni, krenite u prirodu i uberite sami neko zelje za svoj obrok. Odaberite aktivnost za slobodno vreme koja će da vas čini zadovoljnim.

Radite vežbe istezanja. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, tetive i mišići su ti kojima u proljeće treba posvetiti pažnju. Odmarajte, ako osećate potrebu i imate mogućnosti, čak i ako vam se čini da je to „previše“.

Obratite pažnju na moguću pojavu alergije, koja može da se očekuje u ovo doba godine. Zaobiđite šećer u većim količinama, alkohol takođe. Dodajte sok limuna u pića i salate. I jedite zeleniš.

Dočekajte nestrpljivo svaki zeleni novitet, a onda s ljubavlju spremite salate, supe i jela. Kopriva, spanać, blitva, list maslačka, sremuš, mladi luk, kelj, zelena salata –nemaju kalorije, ali imaju vlakna, hlorofil, vitamine i minerale.

A to je karika koja nedostaje da uspostavimo željenu prolećnu mentalnu i fizičku ravnotežu.