Forum sajta KoZnaZna

ZDRAVLJE Budimo zdraviji => Korisni saveti koji pomažu => Temu započeo: pera Septembar 26, 2013, 03:49:33 posle podne

Naslov: Hrana koja šteti vašoj koži
Poruka od: pera Septembar 26, 2013, 03:49:33 posle podne
Različite vrste namirnica mogu štetiti vašoj koži, ne samo u vidu pojavljivanja akni, već i stvaranja ozbiljnijih problema. Hrana koju konzumirate s jedne strane može vašu kožu učiniti mlađom i čistijom dok sa druge strane moze izazvati dehidrataciju kože i pojavu akni i bora. Evo nekih namirnica koje bi trebalo da izbegavate.

Izvor: B92.net

(http://apex-tg.com/wp-content/uploads/2012/08/pizza-girl.jpg)

1. Šećer
Šećer je jedna od najgorih, ako ne i najgora namirnica za vašu kožu. On u velikim razmerama razbija kolagen, protein koji vašoj koži pomaže da ostane zategnuta, glatka i bez bora. Šećer takođe podiže nivo šećera u krvi i na taj način ugrožava vaše zdravlje. Voće, jeste zdravo, ali može sadržati visok nivo šećera i zato osobe osetljive na hranu bogatu šećerom treba da povedu računa.

2. Rafinisano zrnevlje
Kao i šećer i rafinisano zrnevlje može povećati nivo šećera u krvi. Zbog toga je mnogo zdravije jesti povrće poput bundeve i slatkog krompira umesto hleba sa rafinisanim zrnevljem, jer je ono bogato vitaminom A, vitaminom C, kalijumom i vodom koji poboljšavaju izgled kože.

3. Prerađena hrana
Prerađena hrana obično sadrži so koja isušuje kožu. So izvlači vodu iz vaših ćelija i na taj naćin izaziva suvoću. Vodite računa da izaberete svežu hranu kad god je to moguće, a ako već i kupite prerađenu hranu poput konzerve povrća, obratite pažnju na sadržaj šećera i soli.

4. Mleko
Mlečni proizvodi su bogati prirodnim hormonima i u zavisnosti od toga kako ti hormoni reaguju sa onima u vašem telu, može doći do neravnoteže. Ukoliko jedete mlečne proizvode i imate akne, napravite eksperiment i izbegavajte mlečne proizvode nedelju dana kako biste videli da li će vam se lice očistiti. Kao zamenu za mlečne proizvode možete koristiti bademovo, kokosovo ili sojino mleko.

5. Prerađene masti
Prerađene masti poput onih u prelivima, kolačima, slatkišima, čipsu idt. su nezdrave. Mast nije loša stvar, ali kada se zagreje, pogodnosti zdravih masti iz biljnih ulja nestaju. Veoma zagrejane masti mogu stvoriti strašne upale. Izuzetak je kokosovo ulje koje dobro toleriše visoke temperature.