Forum sajta KoZnaZna

PUTOVANJA Pasoši Vize Državljanstvo Ambasade => Informacije i saveti za putovanje, školovanje... => Temu započeo: dragan Maj 04, 2014, 07:22:00 pre podne

Naslov: Posao za građevince
Poruka od: dragan Maj 04, 2014, 07:22:00 pre podne
Građevinsko-industrijska komora Srbije, koju čini konzorcijum najvećih domaćih firmi, angažovaće u inostranstvu građevinske kapacitete i industriju.

Izvor: Tanjug

(http://www.koznazna.com/uploadedImages/800x/gradjevinski-radnici.jpg)
Građevinci spremite se: Posao zove

Samo u Alžiru, Kazahstanu i Rusiji biće uposleno oko 10.000 srpskih neimara, izjavio je potpredsednik komore Goran Rodić.

Samo u tim zemljama građevinari iz Srbije bi mogli, prema nekim procenama, da rade na poslovima vrednim 1,5 do dve milijarde dolara na godišnjem nivou, a perspektive za naredni period su mnogo veće, rekao je Rodić Tanjugu.

"Alžir ima veliku potrebu za našom građevinskom operativom za izgradnju infrastrukturnih objekata i stanova, kao i Tunis i Maroko, gde smo tradicionalno bili prisutni. Rusija i Kazahstan će tek biti dosta zainteresovane za našu oprativu i nadamo se da će uskoro značajan deo operative da preselimo u inostranstvo, što bi u ovom momentu za nju bio spas", naglasio je taj građevinski stručnjak.

Cilj Građevinsko-industrijske komore je, kako je rekao, da se što pre obezbede dobri poslovi u inostranstvu.

Prema rečima Rodića, ozbiljni investitori iz Azije se interesuju da grade objekte u Srbiji, kao i da proizvode domaće građevinske industrije uvoze u svoje zemlje. On je kazao da građevinska komora o tome već ima razgovore sa azijskim investitorima.

Na poslovima u inostranstvu će nastupiti velika preduzeća poput Energoprojekta, Mostogradnje, Planuma i drugih, koje će angažovati manje firme.

"Imamo u komori velike firme - lokomotive koje mogu da obezbede reference za poslove u inostranstvu i koje onda uključuju manje građevinske i zanatske firme i kada one ugovaraju poslove uključe i na stotine manjih", rekao je Rodić.

On je kazao da građevinska komora objedinjuje sve najznačajnije firme u Srbiji, institute i fakultete i da je u velikoj akciji upošljavanja domaćih građevinara.